Téli vitaminpótlás ABC

2017. február 09.
A tél során szervezetünk vitaminellátása sem megfelelő, amely bőrünkön is azonnal meglátszik. Megfelelő vitaminpótlással megelőzhetjük a problémát, és segíthetjük a regenerálódást!

A téli mínuszokkal járó száraz, érdes tapintású kézfej, kirepedezett, fájdalmasan feszülő, cserepes ajkak problémájáról, és arról, hogyan milyen bőrápolási módszerekkel előzhetjük meg dr. Wenczl Enikő bőrgyógyász szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa segítségével kitértünk már, mai szépségposztunkban pedig azt taglaljuk, hogy a vitaminpótlással mennyit és hogyan tehetünk bőrünk szépségéért.

Vitamin ABC:

•    A-vitamin: a sejtek vízháztartását tartja karban. Különösen sok A-vitamin található a tojássárgájában, sajtokban, májban és halak húsában, a zöldségek közül a sütőtökben és a sárgarépában.

•    B-vitamin: a B2 vitamin hiánya okozza nagyrészt a bőr kiszáradását, kirepedezését. Ezt a vitamint teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, tej, tojás és élesztő fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe.

•    C-vitamin: az immunrendszer erősítéséhez elengedhetetlen. Nagy mennyiségben fordul elő citrusfélékben, a csipkebogyóban és a savanyú káposztában.

•    D-vitamin: a napfény hiánya miatt télen a bőr kevésbé képes a D-vitamin előállítására és raktározására. Szedjünk D-vitamin tablettát, együnk tojást, tejtermékeket, halat. D-vitaminban gazdag a vargányagomba és a kakaóbab is.

•    E-vitamin: gyorsítja a sebgyógyulást, hatékony a ráncok megelőzésében. Növényi olajok, gabonacsírák, olajos magvak és a tojás tartalmazzák nagy mennyiségben.