A modern nő új illata: Gabrielle Chanel

2017. szeptember 22.
15 év szünet után új parfümmel jelentkezik a Chanel divatház, amely illatkollekciójában teljesen új irányt mutat. A Gabrielle nevet viselő illat az önmegvalósító fiatal nő szimbóluma, azé, aki maga Coco Chanel is volt egykoron, amikor még Gabrielle-nek hívták. Olivier Polge parfümőr kreációja a lehető legszemélyesebb, legintimebb vonala lesz a márkának.

Sokak számára természetesnek tűnhet, hogy egy tradicionális divatháznál, mint a Chanel az illatokat megálmodó orr posztja apáról fiúra száll. A valóságban azonban Olivier Polge nem azért követte apja, Jacques Polge nyomdokait a Chanel háznál, mert a fia, hanem mert eddigi munkái méltóvá tették őt erre a feladatra. Jacques Polge 35 éven át volt a Chanel lelke, ez idő alatt számos feledhetetlen illatot hozott létre. Fia számára hatalmas kihívás: a parfümtörténelem egyik nagy, élő legendájának fiaként ugyanott kell bizonyítania, ahol apja tette egykoron.

Olivier négyéves korától kezdve bejárt apjával a Chanel laboratóriumaiba, de akkoriban kisgyerekként még más jövőről álmodozott. Imádta a klasszikus zenét, ő maga is sokat zongorázott. A középiskola után Párizsban egy dizájniskolába iratkozott be, ahol alkalmazott művészetet tanult. Hogy nem lett belőle iparművész, azt annak köszönhette, hogy egyetemistaként a nyári gyakorlatát a Chanel illatlaboratóriumában töltötte. Beszippantotta az illatkészítés rejtelmes világa, és ettől kezdve tudatosan készült új szakmájára. Mielőtt a Chanelhez került 2013-ban, olyan illatok létrehozásában vett részt, mint az Emporio Armani White vagy a Dior Homme.

Milyen elvárásokat támasztottak ön felé, amikor a Chanel megbízta az új illat megvalósításával?

A Chanelnál nincsenek elvárások. A parfümkészítő teljesen szabad kezet kap, megbíznak benne. Egy új női parfüm megalkotása volt a cél, amely passzol a Chanel illatok hagyományához.

Mennyire ihlette meg a Gabrielle név?

Nem ebből a névből indultunk ki, az elnevezés csak az illat készítése során jött.

Honnan merítette az inspirációt az illathoz?

A virágok minden Chanel parfümben jelen vannak. Tanulmányoztam a Chanel illatok történeté-ben létező összes virágos összetevőt, és belőlük hoztam létre egy egészen új, kitalált fehérvirág- összetevőt.

Tekinthetjük ezt akár egy képzeletbeli virágcsokornak is?

Igen, ez egy négy létező virágból álló csokor: tubarózsa, ylang-ylang, jázmin és narancsvirág.

Hogyan tudná három jelzővel jellemezni az illatot?

Virágos, ragyogó és napfénnyel teli.

Kikérte az édesapja véleményét a parfümkészítés különböző stádiumaiban?

Nagyon fontos számomra az apám véleménye. Többször megmutattam neki az illatot, meghallgattam a véleményét, követtem a tanácsait.

Miért pont most, 15 év szünet után született meg az új Chanel parfüm?

Az elmúlt 15 évben sok mindent csináltunk az illatok terén. Egy új, ikonikus illat megszületéséhez azonban most jött el az idő. Minden nagy divatháznak reflektálnia kell a jelenre, nem lehet csak a hagyományokból élni. Óriási az elvárás: olyan illatot kellett létrehoznunk, amely követi a Chanel-értékeket, ugyanakkor új fejezetet nyit a Chanel illatok történelmében.

Mit gondol, Gabrielle Chanel szívesen viselné ezt az új illatot?

Mivel olyan összetevőket tettünk az új parfümbe, amelyeket ő is gyakran használt az általa kreált parfümökben, úgy gondolom, nem áll messze tőle ez az új kreáció. Remélem, tetszene neki.

Az illat arca

A Gabrielle Chanel illat arca Kristen Stewart, akinek a véleményét többször is kikérték a parfüm születése során. Ő testesíti meg a jelen kor fiataljai számára a lázadó, formabontó nőt, aki nem adja fel a vágyait, határozott nézeteket vall a nők egyenjogúságáról, szabadságáról. Pont úgy, mint Gabrielle Chanel tette az ő korában.

A Chanel őszi újdonságaiért kattints IDE.