9 dolog, amit az IPL szőrtelenítésről tudni szeretnél!

2018. január 16.

1. Mi is az az IPL technológia?
Az IPL az intenzív pulzáló fény rövidítése, ami annyit jelent, hogy az IPL eszközök nagy energiájú (tehát iszonyúan fényes) villanásokat képesek leadni, kis felületen. Tudjuk nagyon jól, hogy az erős fény képes égetni (gondoljunk csak a nap fényére, vagy a nyári leégésre). Az IPL szőrtelenítő kezelések lényege, hogy az erős fény elnyelődése során hő keletkezik, ami jelen esetben kiégeti a szőrtüszőt.

2. Melyiket érdemes választanunk, a szalonkezeléseket vagy az otthoni IPL gépeket?
Az alapvető különbség abban áll, hogy a szalongépek erősebbek, ott hűtést is alkalmaznak az égés ellen, rövidebb idő alatt érhető el a kívánt hatás, mint az otthoni gépeknél, és valamennyivel hosszabb ideig tart a hatás. Viszont ez sem tart örökké. Fenntartó kezelésekre muszáj járnunk ezt követően is. Néhány szalonkezelés árából azonban könnyen beruházhatunk olyan otthoni IPL gépre, mely a szalongépeknél ugyan kisebb erejű, ezért az elején több kezelés szükséges, de ugyanaz a hatás érhető el vele, valamint ugyanúgy évekre megszabadít a szőrszálaktól, otthon, kényelmesen, fájdalommentesen. És ha fenntartó kezelések végeznénk, elég csak újra elővenni a gépet, nem kell ismét kifizetnünk egy csomó pénzt újabb kezelésekre.

3. Világos szőr is kezelhető IPL technológiával?
Az IPL kezelés során alkalmazott fény olyan hullámhossz tartományban van, amit jellemzően a sötét (barna, fekete) szőrszálak képesek elnyelni, de a bőrt még nem bántja. Ez sem teljesen igaz, mert a sötétebb bőrt már bánthatja, illetve az érzékenyebb, vékonyabb bőrfelületek képesek megégni, ha magas intenzitáson használjuk, vagy ha egymás után többször adunk villanó lövést egy adott helyre. A lényeg tehát az, hogy a bőrhöz képest sötétebb szőrszál nyeli el elsősorban a fényt, ennek hatására felmelegszik és a szőrtüszőt megégeti. Tehát az IPL szőrtelenítők világos szőr kezelésére nem alkalmasak.

4. Kezelés előtt kell-e borotválni vagy epilálni?
Mivel a célunk az, hogy a szőr nyelje el a fényt, szőrnek lennie kell a bőrben a hatékony kezeléshez. Így, ha azt olvasod valahol, hogy epilálj az IPL kezelés előtt, akkor nagyon nagy szakmai hibával találkozol. A borotválás ellenben fontos a kezelés előtt, hiszen nem a bőrből kilógó szőrszálakat akarjuk elégetni. Minél kisebb szőrcsonk marad a bőrben, annál jobban fel fog melegedni és annál hatékonyabban képes károsítani a szőrtüszőt. Tehát leegyszerűsítve: a hatékonyság érdekében borotválni kell, epilálni nem szabad!

5. Van, akinek nem hat az IPL szőrtelenítés?
Igazából olyan nincs, hogy nem hat, de ha nagyon erős a szőrzet, vagy vastag a szőr, akkor esetenként több kezelés is szükséges az adott területen. Ezt azonban semmiképpen sem egy alkalommal adjuk le, hanem hagyjunk egy kis időt a bőrnek a visszahűlésre. Ezt úgy érhetjük el, hogy pár villanás után – melyeket a soron következő villantási terültre adtunk le – visszatérünk az eredeti helyre.

6. Milyen időközönként kell kezeléseket végezni az IPL gépekkel?
A szőrtüszőknek minden időpillanatban csak egy része van abban a fázisban, amikor belőlük szőr nő. Ha az ilyen fázisban lévő, szőrt növesztő tüszőket elpusztítjuk, semmi értelme nincs a következő napokban újra kezelni. Ezért alapvetően 2-4 hetente javasolt egy kezelés, gyakrabban értelmetlen lenne. Az első és második kezelés között rövidebb idő teljen el, tehát két hét, azt követően 3 hetente érdemes összesen 8-10 kezelést végezni. A sűrűbben végzett kezelések csak a villanófejet használják el, de nem leszel tőlük gyorsabban szőrtelen!

7. Végleges-e az IPL kezelés?
Az IPL kezelés sohasem lesz végleges, akár otthon, akár szalonban végzed. Ugyanis, egy idő után a bőr regenerálódik és a szőrtüszők megújulnak. Ehhez azonban több év kell! A leghatásosabb az, ha kb. félévente végzünk ismétlő kezeléseket, amivel ezt életünk végéig kitolhatjuk. Tehát valójában az IPL technológia tartós szőrtelenséget biztosít, mely úgy lehet végleges, életünk végéig kitolható, ha elvégezzük az ismétlő kezeléseket.

8. Mi a villanásszám jelentősége?
A villanásszám az IPL eszköz által leadható villanások számát adja meg. Ez azért érdekes, mert megmutatja, hogy mennyi a gép élettartama. A legmodernebb IPL eszközök már beépített számlálóval mutatják is a villanások számát, így mindig tudhatjuk, hol járunk. Illetve azt is tudhatjuk, hogy testünknek mennyi villanásra van szüksége egy kúrához.

9. Lehet-e a villanásszám korlátlan, vagy garantált?
Az IPL szőrtelenítő gépek izzói egy idő után kiégnek, mint ahogy még a legmodernebb, leginnovatívabb villanyégő is egyszer kiég. Épp ezért a “korlátlan” villanásszám eleve egy értelmezhetetlen fogalom. A “garantált” villanásszámnak is csak számolás esetén van értelme, hiszen számlálás nélkül hogyan lehetne garantálni a villanásszámot!?

Fotó: Profimédia – Red Dot