5 plusz 1 atombiztos tipp a sima lábszárakért

2018. március 20.
Bár a tavasz kicsit váratja még magát, de a tavaszi gardróbfrissítés ránk nehezedő súlya mellett már itt toporog a szőrtelenítési szezon problémaköre is.

Schulz Barbara kozmetikust kérdeztük arról, melyek azok a bevált tippek, amelyekkel a legkevesebb kínnal a legsimábbak lehetnek a lábaink.

1. Csakis megfelelő méretű szőrt gyantázz!

Ha túl kicsi szőrszálakat próbálsz meg legyantázni, annak fájdalmas lesz a vége, ráadásul az eredménye nem túl látványos. Ugyanis nem fogsz tudni eltávolítani minden szőrszálat, a végeredmény pedig közel sem lesz tökéletes. Ugyanakkor a túl hosszú szőr sem szerencsés gyantázáshoz, ezért érdemes ilyenkor egy kisollóval méretre vágni. Az ideális az 5-6 mm-es hossz, ami pedig a gyakoriságot illeti, 3-4 hetente célszerű gyantáztatni. Ennyi idő ugyanis, míg a szőr hosszúsága eléri az ideális méretet, igaz, ez személyenként változhat.

2. Ne váltogasd a gyantázást és a borotválást!

Ez nagyon gyakori okozója lehet a szőrbenövésnek, ráadásul a gyantázás és borotválás rendszeres, váltakozó alkalmazása nem tesz jót a bőrödnek sem. Tarts ki szépen a gyanta mellett, még ha ez egy kis türelmet is igényel, mert meg kell várnod, hogy a szőr a megfelelő méretűre nőjön. Cserébe sokkal jobban megéri hosszútávon.

3. Ezeket csináld gyantázás előtt közvetlenül!

A gyantázás előtt a bőrnek tisztának és száraznak kell lennie, ezért ajánlott előtte zuhanyozni vagy intim törlőkendőt használni, utána pedig a tiszta bőrre babapúdert simítani, hogy minden felesleges kis nedvességet felszívjon. Így a gyantázás sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lesz. Arra is érdemes odafigyelni, hogy nem jó a menstruáció előtt/alatt érkezni, mert ilyenkor extra érzékeny a test, és jobban fáj a gyantázás is, érzékenyebben reagálunk rá.

4. A megfelelő gyanta kiválasztása

Talán ez a legfontosabb szempont egyike, ezen ugyanis sok múlhat. Nem mindig a legmodernebb gyanták a legjobbak, néha elég pár természetes összetevőt kikeverni, mint mindenféle kemikáliának „bedőlni”.Szerintem a legtutibb bevált gyanta a híres cukorpaszta. Míg a hagyományos gyanta fő alkotóeleme a fenyőviasz, addig a cukorpaszta mézből készül, amihez csupán vizet, citromsavat kell keverni, hogy megkapjuk ezt a csodaszert. Ez a paszta tehát teljesen természetes – akár meg is lehet kóstolni, nem lesz tőle semmi bajunk. A fő különbség a két anyag között: cukorpasztával sérülésmentesen dolgozunk, fájdalommentesebb, kevesebb lesz a szőrbenövés, vagy meg is szűnhetnek a benövése. Emellett hosszabb szőrmentes időszakokat várhatunk tőle és nagyon ritkítja is a szőrt, főleg az érzékeny például a hónalj, vagy az intim zónák területein ajánlott.

5. A szőrbenövés megelőzhető

Érdemes bőrradírt alkalmazni a szőrbenövés megelőzése érdekében, esetleg Luffa szivacsot, ami szintén segíti a benőtt szálakat kiugrasztását. Emellett magának a gyantázásnak is egyfajta hámlasztó hatása van, ezért a legjobb, ha a radírozást egy-két nappal a gyantázás előtt végzed el. Azután hetente lehet ismételni.

+1 Gyantázás után közvetlenül

Nagyon fontos, hogy utána leápoljuk a bőrt a gyantázott területen a megfelelő professzionális krémekkel, olajjal. Szerintem a legjobb ilyenkor egy hűsítő gél, egy kis olaj, esetleg, Neogranormon. Valamint a következő 24 órában kerülje a vendég a napot, szaunát, szoláriumot, valamint a forró fürdőt.

Fotó: Profimédia – Red Dot