Egy életre elcsúfíthatnak a kontár szilikon injekciók

2018. április 04.
A Kardashian-lányok diktálta trendeket követve egyre többen vágynak dús ajkakra és kerek fenékre - bármi áron. A kontár szilikon injekciók még jó esetben is teljesen eltorzíthatják testünket, rosszabb esetben bele is halhatunk a kezelésbe.

Az ételek, gyógyszerek és kozmetikumok felügyeletéért is felelős Food and Drug Administration (FDA) a tavalyi év végén figyelmeztette az amerikaiakat a szilikon injekciók kockázatairól. Az FDA nem támogatja a folyékony szilikon injekciók kozmetikai használatát, viszont mivel az 1990-es években engedélyezték szemészeti beavatkozásokhoz, az ajkak, mellek vagy arc szilikonos feltöltése nem számít kimondottan illegálisnak. Így azok a nők, akik nem engedhetik meg maguknak a drága kezeléseket és még drágább műtéteket, gyakran választják az olcsó, viszont nagyon gyakran kontárok által végzett szilikonos feltöltést.

A Beverly Hills-i zsírleszívás-specialista, Aaron Rollins szerint az ilyen injekciók „emberéleteket szednek”, mégis sokak számára ez a legkézenfekvőbb mód, hogy dús ajkú, dús mellű, dús fenekű Kardashian-lányokká változzanak. „Először talán jól néz ki, de idővel a bőr elkezd hegesedni, az injekciót kapott felület pedig csak egyre nő és nő, ahogy a szilikon beáramlik a szövetekbe. Dudoros és kemény lesz, és szinte lehetetlen eltávolítani” – magyarázza Rollins. Ez a kisebbik probléma. Ha az egyenletbe az is bekerül, hogy az injekciót egy hozzá nem értő sarlatán adja be, (ahogy ez rengetegszer meg is történik) a kezelés halálos is lehet. Az ilyen kontárok ugyanis többnyire barkácsboltból szerzik be az olcsó szilikont, amit aztán néha ráadásul más toxikus anyagokkal, például motorolajjal kevernek. Egy miami bőrgyógyász, Manjula Jegasothy azt mondja, még a napfényes Beverly Hillsben is vannak olyanok, akik tömítőpisztollyal adagolják az olcsó, nem orvosi használatra szánt szilikont a nők testébe. Az engedély nélkül dolgozó kontárok ráadásul gyakran egy érbe pumpálják a szilikont, ami azt jelenti, hogy az anyag a szívbe vagy a tüdőbe juthat, akadályozhatja a keringést és így infarktust vagy stroke-ot is okozhat. Persze sokaknak még ez a kockázat is megérheti, ha a szilikonos fenéknövelés konkrétan tizedannyiba kerül, mint a saját zsírral történő fenékfeltöltés.

Pedig ha jobban utánaszámolunk, a szilikonos injekciók által elrontott, dudoros, kemény idegen anyaggal töltött testrészek helyrehozása még drágább lehet – ha egyáltalán lehetséges. A balul elsült szilikonos injekciók egy életre elcsúfíthatják a testet, ezér az FDA nyomatékosan felhívja rá a figyelmet, hogy kozmetikai feltöltést csak az arra képzett bőrgyógyászok és plasztikai sebészek csinálhatnak, olyan anyagokkal, mint a hialuronsavas gél vagy bizonyos kollagénstimuláló készítmények. Ha ezeket fantasztikusan jó áron kínálják, valószínű, hogy csalás van a dologban, az ilyen kezelések ugyanis még mindig elég drágák. De ha valaki nem engedheti meg magának a menő szalonok szépítő injekcióit, inkább próbálkozzon teste elfogadásával, mint hogy bármikor is szilikont engedjen a bőre közelébe.

HarpersBazaar

Fotó: Profimédia – Red Dot