Ezért jó napozni

2018. június 25.
Az élet záloga bolygónkon a napfény, amely egész sor bizonyítottan pozitív hatást fejt ki a szervezetre. Megnéztük, hogy a számos, sokat ismételt negatívum mellett mi miatt szerethetjük a napsütést, és hogyan élvezhetjük előnyös hatásait.


„A nap sugarai serkentik az anyagcserét, azaz felgyorsítják a vérkeringést és a méregtelenítő folyamatokat, hámképző hatásuknál fogva elősegítik a sebgyógyulást, ingerlik a mátrixsejteket így gyorsabban nő a haj és a köröm” – kezdi Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász, a Royal Clinics szakértője a pozitívumok ecsetelését. Ezen felül fertőtlenítő hatásúak, javítják a zsíros, pattanásos bőr állapotát, és jó közérzetet biztosítanak.

Az UV sugarak hangulatjavító hatásával a napimádók már régóta tisztában vannak, de bárki könnyen meggyőződhet róla húszpercnyi napozással: a napfény hatására a boldogságérzetet okozó, ópiumszármazékok közé sorolható, endorfin hormon szintje ugyanis megugrik a szervezetben.

Figyeljünk a negatívumokra is

Ugyanakkor a napsugárzás a bőrre nézve negatív következményekkel is járhat: Az UVB sugarak a felhám megvastagodását, leégést, azaz bőrgyulladást okozhatnak, és minden leégés növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. Fotóallergiás reakciók is létrejöhetnek: a bőr egyes fényérzékenyítő anyagok (gyógyszerek, parfümök, festékek, növényi kivonatok) hatására túlérzékennyé válhat az UV sugarakkal szemben, begyulladhat. A napfény vagy a mesterséges UV lámpák (szolárium, kvarclámpák) által kibocsátott, a bőrbe mélyen behatoló UVA sugarak napallergiát és bőröregedést idéznek elő: a bőr veszít rugalmasságából, megereszkedik és pigment foltok jelennek meg rajta. „Mindezek miatt az UV sugárzás elleni védelemről felelőtlenség volna megfeledkezni.” – figyelmeztet Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász.
is.

Barnuljunk odafigyeléssel

Aki fehér, érzékeny, leégésre hajlamos bőrrel rendelkezik folyamatos SPF 50-es fényvédelem mellett is lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon a tűző napon – félárnyékban, magas fényvédelem mellett is kellemes szín szerezhetnek! A kettes, hármas (könnyen barnuló) bőrtípusúak is kezdjék a napozást 50-es fényvédő faktorral ellátott készítménnyel, majd ha már szereztek egy kis színt, áttérhetnek alacsonyabb faktorszámra. A fényvédők a felvitel után húsz perccel fejtik ki hatásukat, ezért a napozás előtt fél órával érdemes bekenni a bőrt, és két óra elteltével meg kell ismételni a felvitelt, de a legokosabb az volna, ha az ajánlott, napon tölthető maximális másfél órai időtartamot nem lépnénk túl! Fürdőzést követően a vízálló készítmények felvitelét is ajánlatos megismételni, mert a törölközővel a naptej nagy része lejön. Bánjunk a naptejjel bőkezűen – ha ugyanis túl vékonyan visszük fel, nem biztosítja a flakonon feltüntetett fényvédelmet, csupán annak töredékét. Egy felnőtt teljes testfelületére hat teáskanálnyi az ajánlott mennyiség. A déli órákban egyáltalán nem javasolt a napon tartózkodni. Ha valóban komolyan vesszük és betartjuk a barnulásra vonatkozó szabályokat, lelkiismeret furdalás és bőrproblémák kialakulása nélkül élvezhetjük egészségesen bronzos bőrszínünket!

Fotó: Profimédia – Red Dot