Így védd meg a hajad a nyártól!

2018. augusztus 07.
Hónapokig tervezzük, álmodozunk róla, mégis a nyaralás a hajunkból nem feltétlenül a legjobbat hozza ki. Következzen néhány kézzel fogható tpp egy korábbi lapszámunkból arra vonatkozóan, hogyan óvhatjuk meg hajunk, hajszínünk ragyogását a nyári időszak egyik legnagyobb örömfaktorát jelentő „víz” és a napsugarak kártékony hatásaitól.


Fotó: Chelsea Fern – Unsplash

Az utóbbi évtizedek fokozott, a nyári napvédelmet sulykoló kampányai ma már szerencsére egészen látványosan éreztetik a hatásukat, ám a bőrünk megfelelő védelmének fontossága mellett szinte eltörpülnek a hajszálak megóvása érdekében tett lépések. Miközben a bőrünk a napsugarak hatására jó esetben csodálatos, bronzbarna árnyalatot „ölt”, vagyis sötétedik, a hajszálak esetében már fordított a helyzet. „A víz és a pára megnyitja a hajszálakat, az UV sugarak, a klór és a tengeri só pedig bejut a hajszálak belsejébe megváltoztatja a haj színét, kivilágosodik, és nagyon érzékennyé teszi őket.” – mondta el Zsiga Renáta L’Oréal Professionnel nagykövet a Marie Claire magazinnak.

Vagyis nyáron két fő tényezőre érdemes odafigyelnünk, az erős napsugárzásra és a hosszantartó fürdőzésre.Az sem segít a helyzeten, hogy a mesterséges vizekben, medencékben többféle szennyeződés is megtalálható (leoldódott naptejmaradványok, a gyógyvizek különböző adalékanyagai, klór), ezek együttesei pedig messze nincsenek jó hatással sem a bőrre, sem pedig a hajszálakra, figyelmeztet a szakértő. Az édes vizeknél a homok, iszap maradványok okozhatnak a fejbőrünkön „oxigén elzáródást”, ha nem öblítjük ki a letapadt hajunkból, és okozhat korpásodást. Ebből a szempontból a legszerencsésebb nyaralási úti cél a sós tenger, itt ugyanis a káros hatások mellett, számos pozitívnak is örülhetünk – a pikkelysömörös fejbőr esetében például szinte terápiaként is hat a tünetek enyhítésére.

Nagyító alatt

De nézzük, mi is történik pontosan a hajszerkezetben a strandon töltött felhőtlen percek során. „A napsugarak hatására a hajszál felszínén található hidrolipid filmréteg fokozatosan szétbomlik, a pikkelyeket összetartó sejtközi kötőanyag meggyengül, ennek következtében pedig megszűnik a haj vízlepergető képessége. A haj belsejében sérül a keratinállomány, így meggyengül a hajrost ellenálló képessége is, valamint a melanin-állomány módosulásával megváltozik a haj színe, világosodik, fakul.” – merül bele kicsit jobban a szakmai mélységekbe Zsiga Renáta. Ez az állapotleírás pedig nem csak drámaian hangzik, az is. Hiszen a sérült hajszerkezet könnyebben beereszti a nedvességet, és a hajszál érzékenyebbé válik a káros külső hatásokkal szemben, a hajunk durvává és nehezen fésülhetővé válik, fakul a hajszínünk, hajszálaink fokozatosan elveszítik ragyogásukat, a hajvégek kiszáradnak töredeznek.

Nem beszélve a nyári hajhorror történetek csúcsáról, a „színváltó” hajbalesetekről, amikor is a szőke haj, a klóros víz hatására zöldessé válik, a vörös színek narancsossá, vagy extrémebb helyzetben sárgássá.

Gyenge láncszemek?

Bár eredetileg minden hajtípus egyedülálló védelmi rendszerrel  rendelkezik az UV és a víz káros hatásai ellen, ez a védelem idővel meggyengül, különösen akkor, ha kémiai beavatkozások történtek a hajszálakon például, hajfestés, szőkítés, tartós kiegyenesítés, árulja el a szakértő. A túlzott hajvasalás, gyakori fésülés is hozzájárul a haj érzékenységéhez, míg a gyengébb hajszerkezetű, vékony vagy göndör hajszálak már alaphelyzetben is hátrányból indulnak. A gyermekek hajfürtjeire különösen igaz mindez, náluk, ahogyan a bőr védelme esetében is, fokozott figyelmet kell szánnunk a nyári ápolásra, védelemre.

Így védd a hajad nyáron! – szakértői tippek

– mértékletesség, figyeljünk a napon eltöltött időre
– védjük a hajkoronánkat szalmakalappal, kendővel, baseball sapkával
– nyaralás előtt semmiképpen ne váltsunk új hajszínt
– nyaralás előtt csak tőfestést érdemes kérni a fodrászunktól
– vessünk be nyaralás előtt mély táplálású termékeket
– használjunk napozás előtti hajápoló készítményeket
– strandolás után, mind a klóros, édesvízi és a sós tengervizet is mossuk ki a hajból
– használjunk napozás utáni hajvédő samponokat
– használjunk könnyű, természetes anyagból készült hajgumikkal, csatokat
– hagyjuk természetesen megszáradni a hajszálakat
– a napnak kitett választékunkra is figyeljünk, védjük UV védő készítménnyel a fejbőrt
– fontos a belső védelem is, igyunk sok folyadékot, együnk lédús gyümölcsöket