5 hajmítosz, amit ideje végleg elfelejteni

2018. április 13.
Az alábbi hajas aranyszabályokat valószínűleg mindenki ismeri, de felesleges lenne betartanunk őket. Ideje, hogy megdőljön néhány nagy hajmítosz.
Fotó: Unsplash

Jobb a levegőn szárítani

Sokan inkább megvárják, hogy hajuk természetes módon, a levegőn száradjon meg, mert félnek a forró levegőt okádó hajszárítók roncsoló hatásától. Viszont az sem jó ötlet, hogy a hajunkat hagyjuk vizesen állni, ilyenkor ugyanis a vizes haj súlya extra nyomást rak a hajszálakat összetartó proteinekre, arról nem is beszélve, hogy hűvösebb időben kimondottan veszélyes lehet ez a módszer. A legjobb, ha hagyjuk hajunkat magától száradni, amíg el nem éri a 75%-os szintet, majd alacsony hőfokra állított hajszárítóval fejezzük be a folyamatot.

A korpa száraz fejbőrre utal

Ez egyáltalán nincs feltétlenül így. A korpa a száraz, de ugyanúgy a nagyon zsíros fejbőr következtében is kialakulhat ki, ezért ha ettől szenvedünk, ne próbáljuk meg őrült módjára hidratálni fejbőrünket, inkább válasszunk valamilyen speciálisan kifejlesztett, célzott megoldást.

Minél gyakrabban vágod a hajvégeket, annál gyorsabban nő a haj

Ez egy olyan mítosz, amiben mindannyian szerettünk volna hinni, de sajnos kevés alapja van. Mert az persze tény, hogy egészségesen nőni csak az egészséges haj tud, de mivel a hajnövekedés a tövektől kezdődik, a gyakori vágással nem igazán tudjuk serkenteni. Ettől függetlenül ne szokjunk le róla, hiszen töredezett végekkel sosem szép a frizura.

A stressz őszülést okoz

Az őszülés elsősorban genetikánkkal és éveinkkel van összefüggésben. Hallhattunk ugyan olyan esetekről, mikor valaki a sokk hatására egy éjszaka alatt megőszült, de az ősz hajszálakat elsősorban nem a stressz okozza. Ettől függetlenül érdemes kordában tartani stressz-szintünket, ugyanis a hajhullást nagyon is serkentheti a sok feszültség.

A samponokat váltogatni kell

Sokan úgy tartják, a samponok idővel „elvesztik hatásukat”, ezért váltogatni kell őket, hogy mindig rendesen ápolják a hajat. Persze ha akarjuk, nyugodtan cserélgethetjük a hajápolóinkat, de ha van egy tuti befutónk, felesleges lecserélnünk – teljesen jól fog működni hosszútávon is!