Mi is az a Skinpositivity mozgalom?

2019. március 27.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla a Skinpositivity mozgalom jegyében minden bőrével elégedetlen olvasónak visszahozza az önbizalmát egy-két inspiráló gondolattal és tanáccsal.

A tökéletesre retusált és filterezett Instagram fotók világában úgy érezheted, hogy ha téged nem áldott meg a sors makulátlan, pattanás-, ekcéma-, pigmentfolt és/vagy ráncmentes bőrrel, akkor szégyellned kell magadat. Takargatnod, elkendőznöd, feszesítened, anti-aging kezelned, és főleg kevesebbnek érezned magadat miatta. Üdvözítő, hogy a Bodypositivity után azonban végre itt a Skinpositivity (azaz bőrpozitivitás) mozgalom is, ami megállíthatatlanul szembemegy ezzel az önromboló magatartással.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Forever bruised knee caps, Mario Badescu pimple cream and a semi-sexy colonial nightgown = A BANGING TUESDAY NIGHT

Dakota Fanning (@dakotafanning) által megosztott bejegyzés, Ápr 25., 2017, időpont: 10:41 (PDT időzóna szerint)

Ha beírod az Instagram keresőjébe a #skinpositivity hashtaget, több ezer bőrproblémáit nyíltan felvállaló ember fotójával találod szembe magad. Emellett egyre több híresség is ugyanígy tesz, és nyilvánosság elé áll a közelről sem hibátlan bőrével. Míg Kim Kardashian, Britney Spears és Leann Rimes a pikkelysömöréről vallott, Cameron Diaz, Rihanna, Keira Knightley, Miley Cyrus és Kendall Jenner a pattanásokkal való harcát vállalta fel kendőzetlenül.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MY SKIN IS GETTING BETTER LETS GOOOOO

BELLA (@bellathorne) által megosztott bejegyzés, Okt 4., 2017, időpont: 12:12 (PDT időzóna szerint)

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a felnőttkori akné megjelenése 200%-kal nőtt az elmúlt évben, de a gyógyíthatatlan pikkelysömör is az egyik leggyakoribb bőrbetegség manapság (az ekcémával karöltve), ami megkérdőjelezhetetlenné teszi a mozgalom aktualitását.

Ne legyen tabu többé

Minél többet látunk akár reklámokban, akár filmekben, akár a közösségi médiában vagy éppen az utcán nem tökéletes bőrű nőket és férfiakat, annál inkább elfogadottá válnak az emberek szemében a különböző bőrproblémák. Legalábbis ezt remélik a mozgalom követői, köztük én is. A boldogságunk ugyanis nem szabad, hogy attól függjön, hogy ma épp milyen bőrre ébredtünk. Nem szabadna, hogy a nap 24 órájában megszállottan azért küzdjünk, hogy tökéletesnek mutatkozzunk. Tökéletesség nem létezik. Tökéletes bőr nem létezik.

Azt gondolom, óriási bátorság kell hozzá, hogy valaki tényleg őszintén felvállalja a hibáit és fantasztikus, hogy ennek ellenére egyre többen (köztük ismert Instagramerek, bloggerek, vloggerek) tesznek így.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Em Ford (@mypaleskinblog) által megosztott bejegyzés, Márc 8., 2019, időpont: 2:35 (PST időzóna szerint)

Mert megnyugtató. Mert inspiráló. Mert ettől érzem úgy, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal, a tökéletlenségeimmel. Sok éven át küzdöttem én is pattanásokkal, így pontosan tudom, milyen az, mikor a lakásból sincs kedve kimenni az embernek, milyen az, amikor mások bár csupán jóindulatból, de olyan beszólásokkal próbálnak meg „segíteni”, amik hónapokra az agyadba égnek. Én sosem jutottam idáig, de mindennek komoly depresszió, sőt öngyilkosság is lehet a következménye. Ez az egész tehát sokkal több, mint esztétikai kérdés, ezért rettentően fontos róla beszélni.

Em Ford, a Skinpositivity egyik legismertebb szószólójának „You look disgusting” (magyarul: Undorító vagy) videója pontosan érzékelteti, mit él át egy súlyos aknéval küzdő ember. Nem véletlenül ért el több mint 30 milliós nézettséget.

Tippek, hogyan szeresd jobban a bőröd

Sokkal több vagy

A 21. században igenis reformálásra vár a szépség fogalma. Ne csak az lehessen szép, akinek nincsenek pórusai, ráncai, akinek babaarca és bababőre van. Mert ahogy egy teltkarcsú nő is lehet őrülten szexi és vonzó (lásd plus size modellek), egy pigmentfoltos, öregedő vagy épp akne heges bőrű nő is. A bőröd csak egy aprócska részlet abból, ami te vagy. Egy intelligens, bátor, kitartó, szerető, csillogó szemű, csodálatos nő.

Oda-vissza hat

Te is megfigyelted már, hogy ha jól érzed magad a bőrödben, jobban is nézel ki? Az érzelmek, a lelkiállapot bizonyítottan kihat a bőrre, úgyhogy hagyd az aggódást, a szomorkodást és élvezd inkább életet.

Kényeztesd magad

A bőrápolási rutinod idejét fordítsd arra, hogy szeretettel fordulj önmagadhoz. Masszírozd meg az arcod, a vállad, a nyakad. Ez nemcsak jól fog esni, de a vér- és nyirokkeringést is beindítja, amitől, ha rendszeresen végzed, tisztább és üdébb lesz a bőröd. Időnként vegyél egy gyertyafényes meleg fürdőt vagy tölts el egy délutánt egy Spában, szaunázz, gőzölj, a lényeg, hogy jól érezd magad.

Válogasd meg a szavaidat

Akárhányszor azon kapod magad, hogy goromba, bántó szavakkal illeted a bőröd, igyekezz azonnal valami pozitív megerősítésre cserélni őket. Adj hálát azért, hogy a szervezeted tökéletesen működik és a bőrödön keresztül jelez, hogy valami nincs rendben.

Kövess inspiráló nőket

A makulátlan bőrű modellek helyett kövess a közösségi média oldalakon olyan intelligens, hús-vér nőket, akik ahelyett, hogy elvennék az önbizalmad, inspirálnak és arra bátorítanak, hogy szeresd önmagad minden tökéletlenségeddel együtt is. Em Ford mellett (@mypaleskinblog) @Myfacestory és @fatimapanka profilját is érdemes felvenni a listádra.

Fókuszálj az egészségedre

Nem arról van szó, hogy csak tűrj és semmit ne tegyél, ha valamilyen aggasztó bőrtünettel küzdesz. A bőr a legnagyobb kiválasztó szervünk, tehát az itt megmutatkozó tünetek rejtett gócokra is felhívhatják a figyelmet. Nagyon fontos tehát, hogy utánajárj és a mélyére áss a problémának. A kérdés viszont egészen átértékelődik, ha az egészségedet helyezed előtérbe. Kezdd azzal, hogy fokozatosan kiiktatod a kemikáliákat az életedből amennyire csak tudod (ételek, tisztítószerek és kozmetikumok terén is).

Ne foglalkozz másokkal

Hidd el, ha bárki kritizálna, annak legfőképpen saját magával van baja. Egyébként pedig jobb, ha tudod, hogy az embereket saját maguk sokkal jobban érdekli, mint bárki más, szóval ahelyett, hogy folyton mások véleménye miatt aggódnál, „önző” módon tégy úgy mindent, ahogy neked jólesik.

És végül, de nem utolsósorban, ne feledd, semmilyen bőrprobléma nem határozhat meg téged, csakis akkor, ha hagyod. Te döntesz.