Szuper tippek, ha felnőttkori pattanásokkal küzdesz

2019. február 26.
A pattanásokból ideálisan a kamaszkorral együtt kinövünk, de előfordulhat, hogy felnőttként is meg kell küzdenünk a tini bőrproblémákkal. Mutatjuk, mit tehetünk ellenük.

A tini időszak törékeny szépsége, az első szerelem elsöprő emléke, a rengeteg nevetés, a világmegváltó tervek időszaka, ahogy a pattanásos bőr rémálma is véget ér egyszer. Van, akit a bőre mégis többször emlékeztet ezekre a szép időkre, mint szeretné: a múlt gyulladt pattanások képében tér vissza. Dr. Gyovai Viola, a Biola márka vezetője elárulta mit tehetünk a tini bőrproblémákkal 30 éves kor felett.

A női természet ciklikus rendje a 20-as éveink elejére rendszerint kiszámíthatóvá és egyenletessé válik. E hormonális körforgásban azonban jobban megszédülhet a szervezet, mint amit még uralni tudunk, így kellemetlen kísérő jelenségekkel társulhat ez az állapot. A PMS-szindróma a szépségünkön is otthagyja pecsétjét, kisebb-nagyobb pattanások, ödémásodó bőrtünetek képében. Sokan emésztési problémákkal is küzdenek ebben az időszakban, ami párhuzamosan salaktalanítási nehézségeket jelent a bőrön keresztül is.

Ugyanígy jellemző lehet ez a jelenség a terhesség első trimeszterében is. A bőr, akárcsak testünk, ciklikusan megtisztul. De a ciklus napi, heti, havi lüktetését a hormonális hatások megzavarhatják. Ilyen esetben fordulhat elő, hogy akár egy időutazásban, tinikorunk hajnalát idéző bőrre ébredünk, különösen az állunk környékén.

Mit tehetünk a tini bőrproblémákkal 30 fölött?

Ahogy tinikorunkban, a hormonháború időszakában, gyengéd és biztonságosan tisztító natúr és bio termékek után nyúlunk a fürdőszobapolcra, ugyanilyen tüneteket tapasztalva bármely életkorban ez a teendőnk. Természetesen a nyugtató, tisztító ápolást követően a szokásos, bőrtípusnak és életkornak megfelelő krémekkel zárjuk a napi arcápolásunkat. Az első lépések a tini bőrproblémák észlelése esetén: fokozott és gyengéd arctisztítás, reggel és este is!

Ha pattanást, gyulladásos gócokat észlelünk a bőrön, soha nem szabad nyomkodni, mert úgy valójában még fokozottabb gyulladás, bakteriális fertőzöttség alakulhat ki. Ilyenkor fő feladatunk a bőr anyagcseréjét helyreállítani, az öntisztulást serkenteni. A szervezet és a bőrünk intelligenciája elvégzi a többi feladatot. Válasszunk erősebben tisztító arclemosót, melyet naponta kétszer használjunk, reggel és este is!

Tipp: citrom-fűzfa tini arclemosó gél. A tisztításon túl kiváló hidratálást is biztosít a zsíros, aknés bőr számára. A paradicsom kivonata, a ciprus illóolaja, panthenollal és E-vitaminnal a faggyúmirigy-működés normalizálását támogatja.

Salaktalanítás és regeneráló ápolás

Ha az állon vagy az orr környékén kellemetlenül feszülő, fájó pontok jelentkeznek, ez visszajelzés testünk számára, hogy salaktalanítási nehézséggel küzdünk. Ilyenkor az emésztőrendszer támogatásán át csodát tehetünk a bőrünkkel. Ajánlatos salaktalanító teakeverékből 1-3 hetes kúrát tartanunk – ilyen készítmények gyógynövény szakértők által bio és gyógynövényboltokban beszerezhetők. A gondos tisztítás mellett bőrünket a bio és natúr tisztaságú kozmetikumokkal támogathatjuk tovább.

Tipp: A gyógynövényes-paradicsomos arcápoló gél alkalmas a zsíros, szeborreás, kevert bőr normalizálására, a hidratált bőrképet fenntartására.

Gyógynövények, vitaminok, fitoterápiás hatóanyagok kombinációja is segíti a látványos regenerálódást. Középkorú és a terhesség időszakában zsírosabb vagy olajos szeborreával küzdő hölgyek sikeresen alkalmazzák a bőrápolásuk során.

Zsíros bőr szakszerű ápolása

A tini bőrállapot jelentkezése esetén legyen bármilyen is a bőrtípusunk, az ápolást a zsíros bőrre ajánlott termékekre építsük, hiszen bőrünk ilyen esetben több zsíranyagot választ ki, így ennek megfelelő ápolást kíván. A bőrbe jutó gyógynövényes hatóanyagok, – akár egy bioinformációs üzenet, – aktiválódnak, majd megkezdődik a bőr „újjászületése”. Hosszabb betegség, influenzás időszak után érdemes lehet megtisztítani a bőrünket a felhalmozódott salakanyagoktól. Ehhez kiváló lehetőséget biztosít az alga maszk hetente 1-2 alkalommal történő használata. A kevert, tág pórusú, vízhiányos bőrt kezeljük bázikus gyógyvízzel készült maszkkal, mely normalizál, feszesíti a bőrt, hidratál és nyugtat.

Fotó: Profimédia – Red Dot