3 jel, hogy a kozmetikumod nem dolgozik, hanem irritál

2019. április 10.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla 3 olyan, sokszor ártatlannak tűnő tünetre hívja fel a figyelmet, ami valójában annak a jele, hogy a kedvenc szépségterméked irritálja a bőröd.


Gyakran látom beauty bloggerek körében (is), hogy azon örvendeznek, hogy csíp, bizsereg a bőrük egy kozmetikum használata közben/után, mondván, milyen szuper, biztosan dolgozik a krém, pakolás. Az igazság azonban az, hogy ez egy óriási tévhit.

Épp ellenkezőleg: ilyenkor nagy valószínűséggel irritálja a bőrüket a felvitt termék. Mivel ezzel többet ártunk magunknak, mint használunk, ezért szerettem volna ennek a kérdésnek szentelni egy posztot. De nézzük is a lehetséges tüneteket, amik arról árulkodnak, hogy a kozmetikumod bántja a bőröd.

És nem, sajnos önmagában az, hogy egy kozmetikum természetes, még nem jelenti azt, hogy ilyesmi nem fordulhat elő.

1. Piros + ég

A kettő nem mindig, de igen gyakran együtt jár. Ha azt veszed észre, hogy egy krém, szérum felvitele vagy maszk használata után piros foltok jelennek meg az arcodon, netán az egész arcod bevörösödik és lángol, biztos lehetsz benne, hogy az adott termék erősen irritál. Ezt rengeteg minden okozhatja (illatanyag, illóolaj, növényi kivonat, kemikália, egyéni érzékenység), a lényeg azonban, hogy ne gondold, hogy ez a reakció normális! Mert nem az. A használt termék legyen bármilyen drága vagy körbehájpolt, sajnos részedről kuka.

2. Csíp, szúr, bizsereg

A legtipikusabb tünetek, amiket sokan jó jelekként könyvelnek el, hiszen akkor biztosan működik/dolgozik a krém. Szintén tévhit. Bármilyen típusú bizsergés vagy csípő, szúró érzet irritációt jelez. Ne dőlj be a reklámoknak, és annak se, ha miután elmúlt a kellemetlen érzés, tulajdonképpen szép, puha és üde lett az arcbőröd. A bőröd nem felejt, tehát ha folyamatosan irritációnak teszed ki, egyre érzékenyebb lesz, és azt fogod észrevenni, hogy gyakorlatilag már semmit nem tudsz rákenni. És természetesen, ha valami csípi a szemed, az is irritáció.

Kivétel: Enyhe csípő, bizsergő érzést, kipirosodást okozhatnak az AHA savas készítmények és a C-vitaminos kozmetikumok is. Nem mondom, hogy ez normális, de egy nagyon enyhe mértékben az lehet, mert ezek a hatóanyagok valóban erősebbek, ezért többen így reagálnak rá. Ha pár perc alatt elmúlik, nincs gond, ha viszont nem, szintén mellőzd a használatukat! A retinol szintén produkálhat hasonló tüneteket – ez esetben sajnos nem neked való a termék, de az is lehet, hogy elég, ha gyengébbre váltasz.

3. Viszket

Egyértelmű jele annak, hogy a választott kozmetikumot nem szereti az arcbőröd. Ez egyébként sokszor samponok, szárazsamponok, hajfestékek vagy egyéb hajápolási szerek esetén fordul elő, hogy az embernek elképesztően elkezd viszketni a fejbőre. Ha rájöttél, hogy mi váltotta ki, állj le a használatával.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash