60 év után végre nyilvánosságra hozták Marilyn Monroe szépségtitkait

2020. május 15.
Korábban beszámoltunk már nektek a New York-i Sminkmúzeum nyitásáról, amelynek most egészen izgalmas, magyar vonatkozású, és Marilyn Monroe-hoz kapcsolódó aktualitása is van. Az amerikai Makeup Museum falai között ugyanis bemutatták a színésznő napi kozmetikai rutinját, amelyet a magyar származású Dr. László Ernő írt elő.

A New York-i Sminkmúzeum most lerántja a leplet a szépségikon mindennapi bőrápolási rutinjáról, amelyet egy korabeli hivatalos dokumentumból tudhatunk meg.


Dr. László Ernő, az Erno Laszlo szépségmárka alapítója az ügyfelei számára személyre szabott bőrápolási utasításokat írt elő, és azt is szigorúan ellenőrizte, hogy betartják-e azokat a páciensek. Egy 1959. március 17-én kelt, Marilyn Monroe Miller asszonynak címzett dokumentumban (akkoriban ugyanis a drámaíró Arthur Miller házastársa volt) dr. László Ernő, az azonos nevű szépségápolási cég bőrgyógyásza napszakra bontva jegyezte le részletes bőrápolási előírásait.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Get ready to say hello, a long-time favorite is coming back! #ShakeItUp

ERNO LASZLO (@ernolaszlonyc) által megosztott bejegyzés, Ápr 24., 2020, időpont: 9:04 (PDT időzóna szerint)

Reggeltől estig

Reggelre Monroe-nak azt tanácsolta, hogy meleg vízben mossa meg az arcát és a nyakát az Erno Laszlo szappannal. Ezt követően kellett az arcát a Shake-it púderalapózval, azaz a magyar Rázókeverékkel bekennie, majd ezután több más Erno Laszló krémet felvinnie a bőrére. Esténként ezt a reggeli rutint kellett megismételnie. A „recept” táplálkozási előírásokra is kitér, mint például, hogy ne egyen dióféléket, csokoládét, olajbogyót vagy kagylót. Ezenkívül a színésznő állítólag bőségesen alkalmazott vazelinnel és hosszú fürdéssel kezelte a bőrét. Marilyn Monroe kifejezetten nagyra tartotta a csodadoktort: „Erno Laszlo nemcsak a testemet, hanem a lelkemet is meggyógyította” – fogalmazott az ’50-es évek szexszimbóluma.

„Marilyn Monroe nemcsak az egyik legismertebb páciense volt dr. Lászlónak, hanem kifejezetten őszinte barátság kötötte őket össze” – meséli Siska Lajos, dr. László Ernő hazánkban élő rokona. Külön terméket is kifejlesztett számára, de ezek mellett a még Budapesten kifejlesztett, ún. Rázókeveréket is gyakran használta Monroe.

„A szépség angyalaként emlegetett doktor ezt a terméket még az 1930-as években találta fel. Ugyancsak orvos testvérével, dr. László Vilmossal akkoriban dr. Med. László-féle Rázókeverékként forgalmazták ezt a különleges készítményt” – folytatta Siska.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

One of the many unique items on display at the Makeup Museum’s “Pink Jungle: 1950s Makeup in America” exhibition is a collection of artifacts presented to the public for the first time ever from @ernolaszlonyc, including the personalized skincare prescription of Marilyn Monroe dated March 17, 1959. Erno Laszlo’s chief historian and branding officer Patricia Schuffenhauer shows here one of the products prescribed to Marilyn Monroe, the “Normalizer Shake-It,” a tinted toner treatment. Erno Laszlo decided to re-launch the Shake-It this month to celebrate the expected opening of the Makeup Museum. Shake-It is available on Erno Laszlo’s website, and the Makeup Museum will share more history about this iconic product and brand throughout the month as we give you a sneak peek look at the artifacts that comprise the “Pink Jungle” exhibition!

MAKEUP MUSEUM (@makeupmuseumofficial) által megosztott bejegyzés, Máj 2., 2020, időpont: 10:29 (PDT időzóna szerint)

Dr. László Ernő elképesztő sikereket ért el Hollywoodban, hazánkban mégis kevesen ismerik a szépségipar magyar csillagát. A zseniális sztárbőrgyógyász-kozmetológus, akinél olyan hírességek ápoltatták legendás bőrüket, mint Audrey Hepburn, Greta Garbo vagy Jackie Kennedy, luxuskategóriás kozmetikumai mind a mai napig világszerte népszerűek a nők és férfiak körében egyaránt.

Láttad már?

Forrás: Siska Lajos

Fotó: Getty Images