Mi az a virágpor?
A virágpor a virágok porzói által termelt nedű, ami a méhek legfőbb eledele. Azonban még mielőtt megijednél, a méhek nem azokat a pollen szemeket gyűjtik be, amikre az ember allergiás szokott lenni, hanem éppen azokat, amik képesek a szervezetedet ellenállóvá tenni velük szemben. Ezzel együtt, ha valamilyen pollenallergiád van, fogyasztása előtt mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát, és csinálj egy tesztet: 1-2 szemcsét egyél meg, és várd ki, mi történik. Ha semmi, akkor hajrá, fogyaszd bátran!
Mire jó?
A virágpor igazi szuperélelmiszer, hiszen mind a 22, szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav megtalálható benne, emellett közel százféle enzimet, rengeteg vitamint (pl. B1-, B6., riboflavin, C-, A-, P-vitamin, folsav) és ásványi anyagot (pl. vas, réz, cink, kalcium, magnézium, kén, nátrium, kálium, mangán) tartalmaz.
Páratlan immunerősítő, méregtelenítő, fizikai és szellemi teljesítményfokozó hatású (viszlát, tavaszi fáradtság!), serkenti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, kiegyensúlyozza a bélflórát, a vérnyomást, az idegrendszer működését, erősíti a szívet, segíti az emésztést, pusztítja a daganatos sejteket, megállítja a hajhullást, lassítja az öregedési folyamatokat és mérsékeli a ráncok kialakulását.
Nyers vs. szárított
Egyáltalán nem mindegy, ugyanis, ha a legtöbb helyen kapható, szárított verziót fogyasztod, sajnos az említett jótékony hatások csupán töredékét tapasztalhatod. Ez sem rossz, előnye, hogy tovább eláll, de mivel 40 fokon szárítják, így veszít a tápanyagtartalmából. Ezzel szemben a nyers virágpor kezeletlen, élő táplálék, így fagyasztóban kell tárolni, azonnal szétolvad a szájban és finomabb (édes) íze van.
Hogyan fogyaszd?
A szárított virágporból napi 1-2, nyersből fél-1 evőkanál az ajánlott mennyiség. Szedheted kúraszerűen évente 3-4 alkalommal 6 hétig, de akár folyamatosan is kicsit kisebb mennyiségben. Fogyaszthatod magában, de feloldhatod vízben, joghurtban, mézben, turmixban, smoothie-ban, hozzákeverheted a reggeli müzlidhez, zabkásádhoz, vagy rászórhatod a salátádra is. Én legtöbbször a reggeli zabkásámba keverem, és nagyon megszerettem.
Az extra virágporos otthoni tippért kattints Peonilla oldalára.
A cikk a Wellness magazin 2019/02 számában is megjelent.
Fotó: Pexels, Unsplash