Pollenallergiás bőrtünetek? Így csökkentsd őket!

2020. szeptember 18.
Ősszel még bőven dübörög a pollenallergia szezon. Ha orrkipirosodás, szemduzzanat, ekcéma vagy herpesz keseríti meg a mindennapjaidat, olvasd el szépségbloggerünk, Peonilla tanácsait.

„Az allergia orvosi értelemben szigorúan definiált. Tulajdonképpen nem más, mint a szervezet téves immunválasza olyan anyagokra, amik normál esetben semmilyen reakciót nem váltanának ki. Ha valóban allergiáról beszélünk, az kis mennyiségben is kiváltja a tüneteket, nem csak akkor, ha nagy dózisban éri a szervezetet” – magyarázza dr. Szandányi Réka bőrgyógyász.

„Léteznek levegő által terjedő allergének, ilyenek például a különböző virágporok, pollenek is, amik szénanáthát, pollenallergiát okozhatnak. Ez sajnos olyan kellemetlen tünetekkel jár, mint az orrnyálkahártya megvastagodása, orrdugulás, -folyás, -viszketés, a szem kipirosodása, duzzanata, irritációja, könnyezés, köhögés és tüsszögés, arról azonban kevesebb szó esik, hogy nagyon gyakran egyéb bőrtünetekkel is együtt jár. Egyrészt kialakulhat úgynevezett allergiás ekcéma (airborne contact dermatitis), hiszen a pollenek a nyálkahártyák mellett beleragadnak a bőrbe is, különösen a ruhával nem fedett területeken (pl. arcon, dekoltázson, nyakon, kézfejeken). Másrészt, mivel ilyenkor az immunrendszer le van gyengülve, a gyakori orrfújás miatti irritáció, kisebesedés mellett ekcéma is felütheti a fejét” – teszi hozzá. Nagyon összetett és szerteágazó bőrtünetekről van szó tehát, amik az allergiaszezonban sokaknak keserítik meg a mindennapjait. De nézzük kicsit közelebbről, hogy hogyan orvosolhatjuk ezeket.

Kattints tovább!

Orr kipirosodás, kisebesedés

A legfontosabb, hogy folyamatosan hidratáljuk az orr körüli bőrt. Ez történhet patikában kapható orrkenőccsel, vagy valamilyen zsíros, tápláló krémmel is. A hangsúly a rendszerességen van. Az érzékeny vékony bőr ugyanis a gyakori orrfújás és a papír zsebkendővel való dörzsölés miatt nagyon hamar kisebesedhet, ami rosszabb esetben elfertőződhet vagy akár orr herpesz is kialakulhat. Válasszunk minél puhább, nem illatosított zsebkendőt, és nagyon finoman, csak szükség esetén töröljünk orrot vele.

Amennyiben csak pirosságról van szó, először zöld színű, majd egy bőrtónusunkkal megegyező színű korrektorral eltüntethetjük a zavaró bőrpírt. Arra azonban ügyeljünk, hogy hipoallergén, minél természetesebb összetevőjű, illatmentes készítményt válasszunk. Sebekre pedig semmiképpen ne kenjünk semmilyen sminkterméket. Az orrfolyást, orrviszketést csökkenthetjük speciális orrspray segítségével is – ezek használatát azonban ne vigyük túlzásba. Emellett kerüljük az alkoholtartalmú arcápolókat, szulfátos arclemosókat, szappanokat, ymelyek feleslegesen tovább szárítják a bőrünket. Ha már megtörtént a baj, és kisebesedett az orrunk, szerezzünk be hámosító, sebgyógyító hatóanyagokat (pl. panthenolt) tartalmazó krémet és használjuk naponta többször. A „cica” elnevezésű patikai készítmények is nagy segítségünkre lehetnek a sebek gyors gyógyulásának elősegítésében.

Herpesz

Ha már herpeszünk van orron vagy az ajkakon, rendkívül fontos a gyakori fertőtlenítés. Ehhez használhatunk betadint vagy egyéb sebfertőtlenítőket. A drogériákban, patikában kapható herpesz elleni szerekkel is próbálkozhatunk, azonban ha azt vesszük észre, hogy terjedni kezd, esetleg mézsárga színű, tapadós pörk, azaz ótvar keletkezik rajta, fontos, hogy mihamarabb elmenjünk bőrgyógyászhoz, aki fel tud írni herpesz elleni gyógyszert, illetve elmérgesedett helyzetben szájon át szedhető antibiotikumot. A herpesz gyorsabb gyógyulásához mi magunk azzal is hozzájárulhatunk, hogy megerősítjük az immunrendszerünket például méhpempő, propolisz, echinacea és extra adag C-vitamin fogyasztásával, valamint stresszcsökkentéssel, elegendő alvással és egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozással.

Szemduzzanat, vörösség, könnyezés

Amennyiben nem állandó jelleggel, napokig, hetekig szenvedünk a fenti tünetektől, nem kell azonnal orvoshoz rohanni. Gyógyszertárban kapható allergiaellenes szerekkel, szemcseppel enyhíthetünk a tüneteken. Igyekezzünk kerülni az allergént, a szemünk megérintését, dörzsölését, gyakran mossunk kezet, ne használjunk sminket, szempillaspirált, szemránckrémet, redukáljuk egy gyengéd lemosóra és patikai, illatmentes hidratálóra az arcápolási rutinunkat. Ha jólesik, hidegborogatással, arcmasszázzsal segíthetjük a duzzanat csökkentését.

Olvass tovább!

Megmoshatjuk napközben sima vízzel az arcunkat, szemöldökünket, hogy eltávolítsuk a megtapadt irritáló polleneket. Azonban, ha nem múlnak a tünetek, vissza-visszatér a könnyezés, viszketés, keressük fel az orvosunkat, ebben az esetben ugyanis receptköteles gyulladáscsökkentőkre és antihisztaminra is szükségünk lesz. Előfordulhat az is, hogy nem allergiáról, hanem árpáról vagy például kötőhártya-gyulladásról van szó, amik hasonló tünetekkel járnak.

A cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2019/04. számában is megjelent.

Fotó: Pexels