„Egy csapat vagyunk az asztalnál és a vállalkozásban is” – egy magyar családi méhészet napjai

2020. október 28.
A Zümi Méhészet nemcsak üzlet, hanem igazi családi vállalkozás, amelyben a família minden tagjának jut feladat. Az alap erős, hiszen Ildi és Balázs közel húsz éve házasok, de a gyerekek is sokat segítenek a folyamatban. Bloggerünk, PandArte újabb hazai vállalkozást mutat be.

„Ildi egy személyben oldja meg a négyfős pasigárda minden nyűgjét, fantasztikus édesanyának és gazdaasszonynak egyaránt, emellett isteni lekvárokat, zöldségkrémeket, szörpöket és csatnikat is készít, igazi lekvármester. A családban én vagyok az őstermelő, aki néha sofőr és rakodóember, máskor méhész vagy vásári kofa, mikor hogy hozza a szükség. A gyerekeknek is megvannak a maguk feladatai: van, aki az erejét, van, aki a videoszerkesztés iránit lelkesedését, más az ízharmóniákra való fogékonyságát kamatoztatja a méhészet javára. Egy csapat vagyunk, jóban-rosszban az asztalnál és a vállalkozásban is” – meséli Balázs

Hogyan és mikor kezdtetek méhészkedéssel és mézkészítéssel foglalkozni?

Budapesti gyerekként mindig nagyon vártam, hogy a pannonhalmi dombok alá zakatoljon velem a vonat. A nagypapánál sok minden szabad volt, ami otthon nem, s míg a vidéki gyerekeknek a metró meg a villamos volt az érdekes, addig nekem a madárcsicsergős reggelek és az erdő hangzavarának új neszei. Amikor 2001-ben örökre búcsút kellett vennünk, nagyapám után hét méhcsalád maradt kaptárakban, amiket nem hagyhattam veszni. Mivel mindig is érdekelt a méhészkedés, és addigra már megtaláltam Ildiben a másik felemet, úgy döntöttünk, belevágunk a gazdálkodásba, és városiakból vidéki emberek lettünk.

019m0754.jpg

4w1u0687.jpg

Tudtuk, hogy egymást és a mézet igazán szeretjük, azt pedig reméltük, hogy ennyi elég lesz a boldogsághoz. Bár voltak baklövéseink és melléfogásaink szép számmal, idővel belejöttünk, és már nemcsak a tágabb családot, hanem nagypapa régi vevőit és újakat is el tudtunk látni mézzel. A tapasztalatokkal és sikerekkel, kudarcokkal együtt fejlődött a méhészetünk, és mi magunk is sokat változtunk. Ildi a kert kincseivel kísérletezve készít minőségi, jobbnál jobb termékeket, én a méhészetből származó anyagokkal feszegetem a gasztronómia határait – és a sajátjaimat is.

Milyen méheitek vannak, és hol tartjátok őket? 

Bár kevesen tudják, a háziasított méhek örökre „vadállatok” maradnak, nem lehet őket olyan értelemben megszelídíteni, mint például a négylábúakat. A tartás során a kaptárakkal valójában a hagyományos lakóhelyüket szimuláljuk, így tartjuk őket a méhesben.

Nagypapa egykori hét méhcsaládja mára százhúsz népes famíliává bővült, ez pedig azt jelenti, hogy a legaktívabb nyári hónapokban összesen nagyjából 7,2 millió méh dolgozik velünk kötésben. Mivel a méhek élettartama viszonylag rövid, alig harmincnapos, és a téliesítés idejére amúgy is jelentősen lecsökken a kaptár létszáma, kb. 2,4 millió méhet készítünk fel a télre. A kaptárakat lakóhelyünk közvetlen környezetében, a pannonhalmi kistérségben helyezzük el.

Milyen mézeket készítetek?

Jelenleg több mint húsz ízben termelünk és készítünk mézeket. A nagy klasszikusok, mint a vegyes virágméz vagy az akác, a hárs mellett igyekszünk olyan különlegességekkel is vásárlóink kedvére tenni, mint a kissé kesernyés gesztenye-, a sötét színű és mézesekbe kiváló napraforgó-, vagy a ritka kincsnek számító mézharmat mézek. Kihasználva a környék rendkívül változatos növényvilágában rejlő csodákat, készítünk gyógynövényes és levendulás mézeket, illetve prémiumkategóriás ízesített desszertmézeket is. Ezek olyan különlegesen krémes,  „ízrobbanásbiztos” finomságok, amelyek a gyerekek számára a finomított cukrokban gazdag édességek helyett természetes és egészséges alternatívát kínálnak, a felnőtteknek pedig szinte instant boldogságot nyújtanak.

dsc_0065_ret.jpg

_mg_1000.jpg

Mivel nem titkolt célunk az emberi test és a családok immunvédelmének természetes támogatása, repertoárunkban megtalálhatóak a propoliszcseppek, a propoliszos krémméz és a virágpor is. Sőt! Igény esetén méhpempőt vagy méhkenyeret is tudunk biztosítani. A méhészetben keletkező nagy mennyiségű méhviaszt pedig a tudatos életmód kedvelőinek és hobbi bútorfestőknek, bútorasztalosoknak kínáljuk. Hisszük, hogy meg kell becsülnünk méheink munkáját és a természet ajándékait, ezért mindent felhasználunk, nincs felesleg és nincs maradék.

Mik a különleges ízeitek, mondjuk olyanok, amik csak nálatok vannak? Mik a nagy vásárlói kedvencek?

Az elsők között kezdtünk krémmézeket és ízesített mézeket készíteni, mára azonban szép számmal akadnak versenytársaink. Panaszkodhatnánk is, de szerintünk ez a „verseny” nekünk és a fogyasztóknak is jó, hiszen arra sarkalljuk egymást, hogy minél különlegesebb ízkombinációkkal, minél jobb minőségben állítsunk elő finomságokat.

A Before Nine mézünk sajátossága, hogy szinte megszólalásig hasonlít arra a bizonyos nyolc utáni desszertkülönlegességre – és nekem is ez a kedvencem. Ildi csokoládés-levendulás, azaz csokodulás ízvariációja sokakat vonz, de az olyan klasszikusan téli ízek, mint a narancsos-fahéjas vagy a mézeskalácsos is rendkívül népszerűek. Bevallom, az anyuka vásárlóink legszívesebben a kávés-rumos és az ír krémlikőrös desszertmézeinket kanalazzák. Nagy örömünkre egyre többen és egyre tudatosabban fogyasztanak méhészeti termékeket, így a fajtamézeinknek is nagy keletje van.

afonyas_0487.jpg

03m0598.jpg

Melyek azok, amik kifejezetten támogatják az immunrendszert?

Jó szívvel ajánljuk mézharmat mézünket a magas ásványianyag-tartalma, vagy hárs- és zsályás mézünket erős antibiotikus, fertőtlenítő hatása miatt. Jó választás a rozmaringos és a bodzás méz is, hiszen ezek is fokozzák a vérbőséget és oldják a hurutokat. Emellett a propoliszos méz virágporral kombinálva igazi immunvédő termék, amelyet mi saját gyermekeink megfázásainak kezelésében is minden esetben alkalmazunk. A virágpor amúgy is napjaink egyik feltörekvő étrend-kiegészítője, ugyanis rendkívül gazdag tápanyagokban és ásványi anyagokban, emiatt hobbisportolók, futók is gyakran vásárolják. Ráadásul finom és nagyon jól mutat, így desszertekben, energiagolyókban is egyre többször megjelenik.

A gyógynövényesek közül melyiket mire ajánlod?

Szinte már klisé, de attól még igaz, hogy fűben-fában orvosságot találhatunk, és elődjeink még tudták ezt. A mézeket fogyaszthatjuk egyszerűen élvezeti cikként, hiszen egyik finomabb, mint a másik, hatásmechanizmusuk kiismerése esetén azonban egészségünk támogatására is használhatjuk őket. Mindegyiknek megvan a maga varázsa és gyógyereje, de az akácot a legtöbben magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt keresik, míg meghűlések, hurutos megbetegedések esetén a hársméz az ideális választás. A napraforgóméz nemcsak a karácsonyi mézes süteményekbe való, hanem bizony a prosztata megbetegedéseinek leküzdésében is támogatja az urakat, míg a levendulás mézünk idegnyugtató, a mentás pedig emésztési zavarokat megszűntető hatással bír.

Tapasztaljuk, hogy egyre több az ételérzékeny vagy allergiás gyermek, ennek nyomán pedig egyre tudatosabban vásárolnak a szülők. A mézharmat méz – mivel nem virágról gyűjtött méz – biztonságos választás lehet pollenallergiás gyermekek számára is.

Hogyan lesz áfonyás, epres, vagyis ízesített a méz?

Jelenlegi termékkollekciónk hosszas kísérletezés és kutatómunka eredménye. Készítünk mézeket gyógynövényes ágyon való érleléssel és az ízesítés közvetlen mézbe keverésével is. Ami a számunkra leghatékonyabb és legtartósabb, valódi ízélményt nyújtó megoldás, az a prémiumminőségű alapanyagok használata a desszertmézeknél. A hagyományos mézet keverőgépbe töltjük, és lassú keverőmozdulatokkal hosszú órákon át folyamatosan kevergetjük. Ettől a méz szerkezete megváltozik, és létrejön a folyékony állapotú, klasszikus méz helyett egy új, kanalazhatóbb, kristályosabb állag. Ezt a krémmézet ízesítjük tovább 100% természetes alapanyagú pasztákkal.

4w1u0811.jpg

Nem romlik így a minősége vagy a hatékonysága?

Nem tapasztaltuk, sőt! Bár fontos a dekoratív címke vagy a formás üveg, számunkra a minőség és a vásárlói elégedettség a két legfontosabb érték, és szerencsére jók a visszajelzések.

PandArte

Olvass tovább!