10+1 alacsony szénhidráttartalmú nassolnivaló

2021. február 27.
A home office egyik velejárója, hogy a szokottnál jóval gyakrabban találjuk magunkat a konyhában finom falatok után kutatva. Bár tény, hogy a rossz internetkapcsolat miatt recsegő Zoom-hívások okozta frusztráltságot semmi sem enyhíti olyan hatásosan, mint egy kis nassolás, nem mindegy, hogy mit választunk, mikor ránk tör a falatozási kedv. Mutatunk néhány egyszerű alakbarát finomságot, amihez bűntudat nélkül nyúlhatunk napközben.

Függetlenül attól, hogy milyen elvek szerint táplálkozunk, snackelés során célszerű alacsony szénhidráttartalmú alternatívát választani, hiszen a fehérje és zsír lassabban szívódnak fel a szervezetben, így tovább okoznak teltségérzetet. Amy Shapiro, a Real Nutrition táplálkozási tanácsadócég alapítója szerint egy snack akkor tekinthető low-carbnak, ha maximum 8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez, ahogy a Womens Health is rámutat, általánosított érték, a hangsúly az arányokon (meg persze az ízeken) van. Íme, 10+1 ötlet, amire érdemes lehet lecserélni a chipseket és csokikat:

egészséges-snack

Fotó: Julia Zolotova, Unsplash

1. Humusz uborkával

Nem véletlenül imádjuk a csicseriborsót! Egy kanál otthon készített humusz (csicseriborsó konzerv, tahini, só, bors és fokhagyma összeturmixolva) 3 gramm fehérjét tartalmaz. A csicseriborsó és tahini önmagukban nem teljes értékű fehérjék, összekeverve viszont kiegészítik egymás aminosavprofilját, így a humusz teljes értekű fehérjeforrásnak számít, és nem mellesleg rengeteg rostot is tartalmaz.

2. Pisztácia

A magvak között az egyik legmagasabb fehérjetartalommal rendelkezik, a benne található zsírok majdnem 90 százaléka többszörösen telítetlen, így hozzájárul a szív egészségének fenntartásához.

3. Főtt tojás

Az egyik leginkább költséghatékony megoldás lehet 1-3 főtt tojás fogyasztása az éhségérzet megjelenésekor. Amellett, hogy laktató, a tojás hozzájárul az izomerő, az agyműködés és a szem egészségének fenntartásához.

4. Fűszerezett avokádó

Az olívaolajjal, citromlével és tengeri sóval meghintett avokádó remek és laktató snack, amit gyorsan elkészíthetünk. Amellett, hogy finom, az avokádó remek C-, E-, K- és B-6-vitamin-, valamint riboflavin-, niacin-, folát-, pantoténsav-, magnézium- és káliumforrás.

5. Alma mogyoróvajjal

Vágjuk szeletekre az almákat, és a szeletekre kenjünk egy vékony réteg mogyoróvajat. A mogyoróvaj magas zsírtartalma miatt nagyon laktató, emellett E-,B3-,B6-vitamint és magnéziumot is tartalmaz.

6. Olívabogyó

Az olívabogyó rengeteg E-vitamint, kalciumot és antioxidánst tartalmaz, magas zsírtartalma miatt szintén nagyon laktató. Egyes kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, illetve a rák és a csontritkulás kockázatát.

7. Túró piros bogyós gyümölccsel

Az alacsony zsírtartalmú túróban kevés kalória és cukor található, ugyanakkor magas a fehérjetartalma. Semleges íze miatt néhány gyümölccsel feldobva könnyen édessé varázsolható, piros bogyós gyümölcsökkel párosítva igazi antioxidáns löket a szervezetnek.

8. Avokádós csokipuding

A bolti cukrozott verziók helyett természetes és tápláló pudingot készíthetünk 3 összetevőből. 1 avokádó, ízlés szerint 2-3 kanál jó minőségű natúr kakaópor és édesítőszer összeturmixolása után meg is kapjuk a szív- és érrendszert támogató finomságot, ami csökkenti a csoki utáni sóvárgást is.

9. Chiapuding

Még kevesebb, 2 hozzávalóból (tej és chiamag) készül a chiapuding, amit kedvünk szerint feldobhatunk fehérjeporral, gyümölccsel vagy néhány maggal. A chia magas antioxidáns-, rost- és ásványianyag-tartalma mellett a szívet támogató omega-3 zsírsavakban is bővelkedik.

10. Málna csokidarabkával

A málna alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, amiben sok rost, vitamin, ásványi anyag és antioxidáns van. Emellett hozzájárul a cukorbetegség, a rák és az ízületi gyulladások megelőzéséhez, egyes kutatások szerint pedig öregedésgátló hatással is bír. Ha fel szeretnénk dobni, a közepébe tegyünk magas kakaótartalmú étcsokidarabkákat.

10+1. Karfiolfalatkák

A karfiolt rózsaira vágjuk, tetszés szerint fűszerezzük, majd kevés olajjal meglocsolva 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre. Ez a gyors snack helyettesítheti a chipset, a benne lévő kolinnak köszönhetően jó hatással van az agyműködésre, emellett segíti a hormonális egyensúly fenntartását és az immunrendszer működését is.

Olvass tovább!