Öt hiba, amit tusolás közben elkövetsz

2021. július 26.
Ki hitte volna, hogy a tusolás pofonegyszerűnek tűnő folyamatát is el lehet rontani. Mutatjuk, mi az, amire érdemes odafigyelni.

Túl meleg a víz

Bár a forró tus az egyik létező legjobb dolog, ami egy fárasztó nap után az ember megfáradt testével történhet, a szakemberek figyelmeztetnek, a túl magas hőfok nem szerencsés. „A forró víz eltávolíthatja a természetes olajat a bőrről, ami így száraz és sérülékeny lesz – magyarázza dr. Dendy Engelman bőrgyógyász. – Ezeknek az olajoknak az elvesztése bőrünk gátját veszélyezteti, ami így nem tud védelmet nyújtani az irritáló anyagokkal szemben.”

Nem szűrt a víz

Nagyon sok helyen túlságosan kemény a víz, vagyis túl sok ásványi anyagot, kalciumot, magnéziumot, szilícium-dioxidot és vasat tartalmaz, ami sajnos nem tesz jót se a bőrnek, se a hajnak, szárazságot és irritációt okozhatnak, a hajat fénytelenné, színét fakóvá teszik.

tusolás

Túl sok a sampon

Nemcsak a hajmosás lesz alaposabb, de a samponnal is spórolhatunk, ha egy hajmosás alkalmával kétszer, kisebb adag samponnal mosunk hajat. Fontos továbbá, hogy a mindennapi hajmosást elengedjük, az ugyanis kimossa a haj és a fejbőr természetes olajait, amitől száraz és törékeny lesz a haj.

Nem a bőrödnek megfelelő tusfürdőt, szappant használod!

Csak azért, mert egy termék illata kellemes, még nem biztos, hogy az a legjobb választás, rengeteg kozmetikum ugyanis csordultig van káros vegyszerekkel, illatanyagokkal, parabénekkel, szulfátokkal. Vásárlás előtt érdemes átbogarászni az összetevőket! „Az olajos tusfürdők a bőr kiszáradása nélkül távolítják el a szennyeződéseket” – magyarázza dr. Engelman, és hozzáteszi, az olaj úgy tisztít, hogy nem távolítja el a bőr természetes olajait. A habzó tusolaj például jó választás lehet.

Túlzásba viszed a hámlasztást

A hámlasztás fontos a bőr számára, hiszen megszabadít az elhalt hámsejtektől és segíti a megújulást, a túlzásba vitt hámlasztás ugyanakkor többet árt, mint használ, sebezhetővé teszi a bőrt azáltal, hogy gyengíti annak védőrétegét, ami gyulladáshoz, irritációhoz, fertőzéshez vezethet. Heti két-három alkalom tökéletesen elegendő.

Forrás: Domino Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!