Retinol nyáron? Így vesd be biztonságosan!

2021. július 30.
Ha az alábbi néhány alapszabályt betartod, akkor nem kell lemondanod ennek a fantasztikus, ránc-, pigmentfolt- és pattanásellenes hatóanyagnak a használatáról a nyári hónapokban sem. Szépségbloggerünk, Peonilla már sorolja is, hogy mire ügyelj!
retinol-nyar-borapolas

A retinolról általánosságban már írtam egy összefoglaló bejegyzést, amit ide kattintva elolvashatsz. Most arra szeretném helyezni a hangsúlyt, hogy nyáron hogyan használhatod okosan, hogy ne kelljen őszig szünetet tartanod. Ez persze a tengerparti és egyéb intenzíven napon töltött napokra, hetekre nem vonatkozik. Ha nyaralni készülsz, akkor érdemes egy héttel előtte felhagyni a retinolozással, és csak ha visszatértél a pihenésből, akkor folytatni.

retinol-nyar-borapolas

Lassíts!

Hogy mérsékeld az irritáció esélyét, próbáld meg csökkenteni a heti retinoladagod a nyári hónapok alatt. Ez különösen fontos, ha vényköteles retinolt (tretinoint, azaz retinolsavat) használsz. Ha télen elbírtad a heti 2-3-szori használatot, most redukáld ezt heti 1-2 alkalomra. Ha extraérzékeny a bőröd, akkor térj vissza a heti egy retinolozásra, és használd csak a kritikus részeken: pattanások, ráncok, pigmentfoltok területén. Ne feledd, az egész arcra egy borsónyi mennyiség bőven elegendő, tehát eszerint határozd meg a megfelelő mennyiséget.

Vedd véresen komolyan a fényvédelmet

Nyáron csak akkor retinolozz, ha tényleg szigorúan – minden reggel, kellő mennyiségben –felviszed az 50 fakoros fényvédődet, és napközben 2-3 óránként újrakened. A retinol és retinoidok valójában önmaguk fényérzékeny hatóanyagok, ezért javasolják, hogy este használd őket, ám az is igaz, hogy a bőrt is valamelyest érzékenyebbé teszik az UV-sugárzásra. Méghozzá éppen azért, mert eleve irritáltabbá, „védtelenebbé” válhat egy kezdő retinolos bőr. Lényeg a lényeg, a fényvédelem egy nap sem maradhat el.

retinol-nyar-borapolas

Rétegezz alá-fölé

Én a mai napig nem száraz bőrre viszem fel a vényköteles retinolomat, hanem alá és néha fölé is hidratálok. Ez a szendvicstechnika szintén a potenciális irritáció, szárazság, hámlás csökkentésében segít. Próbáld ki!

Peonilla további tippjeiért kattints IDE!

Fotó: Unsplash

Láttad már?