Retinol, a 21. századi csodaszer?

2019. november 22.
Pigmentfoltokkal, ráncokkal, pattanásokkal küzdesz? Akkor egy retinolos szérumnak mindenképpen ott a helye a bőrápolási rutinodban! Szépségbloggerünk, Peonilla ezúttal erről a sejtszinten ható szuper anti-aging hatóanyagról derített ki minden fontos tudnivalót.

Mi az a retinol?

„A retinol, vagy más néven A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely állati (retinol) és növényi formában (karotinoid) található meg a természetben” – mondja Mayer Petra kozmetikus. „A retinol természetes formájában minden létező organizmusban jelen van, és elengedhetetlen eleme az olyan alapvető biológiai folyamatoknak, mint a látás vagy a sejtnövekedés. Belsőleg elsősorban állati forrásokból vehetjük magunkhoz (pl. hal, máj, szív, vese, tojás, tej, vaj), mely ebben a formában teljesen fel is szívódik. Ezzel szemben a karotinoidok növényekben találhatók meg (pl. sárgarépa, sütőtök, paradicsom, saláta, répa), melyek közül a béta-karotin a leghatékonyabb. A karotinoidokból a szervezet állítja elő az A-vitamint, és a májban raktározza azt” – teszi hozzá.

Ami a bőrápolást illeti, annak ellenére, hogy régebben csak receptköteles, bőrgyógyászati termékekben szerepelt, a retinol manapság egyre divatosabb összetevő a különféle kozmetikumokban. – A bőr számára az egyik legfontosabb vitaminról van szó. Többek között erősíti a védelmi funkciókat, csökkenti a kollagén lebomlását, serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését és szabályozza a faggyútermelést. Külsőleg alkalmazva azonban látványos bőrmegújító hatása nem magának az A-vitaminnak, hanem természetes származékainak, a retinoidoknak van. Ezek hatékonysága erősségüktől függően, illetve a kozmetikumokban használt százalékos koncentrációjuk alapján eltérő lehet.

Tényleg csodát tesz?

-Az A-vitamin származékainak megvan az a különleges tulajdonsága, hogy képesek kommunikálni a sejtekkel. Átprogramozzák és rábírják a sejteket egy „fiatalosabb”, egészségesebb működésre. Így például egy öregedő, napkárosodott bőrt képesek látványosan megújítani, feszesíteni. A retinol rendszeres használatával halványodnak a pigmentfoltok, egyenletesebb lesz a bőrtónus, csökkennek a ráncok, a pattanások és kiegyenlítődik a bőr faggyútermelése. Kutatások bizonyítják, hogy már egy 0,1%-os koncentrációjú retinolos készítmény is képes minderre mindössze 8 hét alatt. 1%-os koncentráció napi szintű használatával pedig akár 7 nap után örülhetünk az eredményeknek, amiért joggal kiérdemelheti a csodaszer címet – mondja a kozmetikus.

Retinol, a 21. századi csodaszer?

Fontos tudnod

Csodaszer ide vagy oda, a retinol használatának számos buktatója is lehet. Egyrészt tudni kell, hogy sajnos nem mindenki bőre tolerálja jól ezt a hatóanyagot. – Használata járhat a bőr kipirosodásával, húzódásával, viszketésével, hólyagosodásával, illetve az irritált bőrrész hőérzetre melegebb lehet. A retinol emellett kiválthat hámlást is, ha magasabb koncentrációban egy kevésbé edzett bőrrel találkozik – magyarázza Mayer Petra. – Ilyen esetben azonnal abba kell hagyni az alkalmazását. Habár a kisebb koncentrációjú, vény nélkül kapható retinolos készítményeknél irritációra és a fent említett mellékhatásokra kisebb az esély, ez esetben is érdemes fokozatosan, eleinte csak 3-4 naponta használni őket. Mivel a retinol fény hatására veszíthet a hatékonyságából, az esti bőrápoló rutinod legutolsó lépéseként vidd fel. Nagyon fontos, hogy mellette nappalra kötelező jelleggel használj minimum 30 faktoros fényvédőt, hiszen fényérzékenyíti a bőrt. Nyári szabadság és fény- vagy hőkezelések (pl. lézeres kezelés) előtt 1 hónappal pedig hagyd abba az alkalmazását. Ha gyantáztatni, esetleg savas hámlasztással történő kezelésre mész, feltétlenül hívd fel rá a kezelő figyelmét, hogy retinolos terméket használsz.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, kattints Peonilla oldalára!

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2018. áprilisi számában is megjelent.

Fotó: Unsplash