Retinolkedvencek kezdőknek

2021. július 13.
A retinolról csak az a tudatos bőrápoló nem hallott, aki nem akart az utóbbi években. Ha mi még nem építettük be a rutinunkba a beautyszektor egyik aktuális nagy kedvencét, akkor érdemes megtennünk. Mutatjuk, hogy „kezdőként” hogyan és mivel érdemes kezdenünk.

A retinol, azaz más néven A-vitamin-hype mögött valós értékek és teljesítmény rejlenek, ezt talán jobb, ha az elején tisztázzuk a szkeptikusabb olvasók kedvéért. Nemcsak egy múló bolondéria, hanem tényleges eredmények díszítik az aktuális beauty must have sikerének útját, az A-vitamint bőrszépítés fronton a bőrgyógyászok sokasága is az egekbe magasztalja. Tény viszont, hogy sokféle formában, töménységben elérhető a jelenlegi piaci termékkínálatban, ráadásul ha először kezdjük bőrünket „megkínálni” vele, érdemes nem a locsolási technikával kezdeni (az irritáció elkerülése érdekében) az alkalmazását, kifejezetten tudatosan kiválasztani, és bevetni. Már csak azért is, mert az eredmény is ennek megfelelő lesz, láthatóan simább, élettel telibb, feszesebb bőr mindenféle marketinges túlzás vagy extrém irritáció nélkül.

retinol-szep-bor-kezdoknek

A ráncradír

A természetben „állati (retinol) és növényi formában (karotinoid) megtalálható, zsírban oldódó A-vitamint” több fronton is bevethetjük. Szakterületei a következők:

  • Kordában tartja a ráncokat – kisimítja a már jelenlévőket, és szépen minimalizálja a kialakulni készülőket
  • Élénkíti a bőrt – egységesebb, ragyogóbb bőrt varázsol, megújítva azt
  • A zsíros bőrnek is barátja – szabályozza a faggyútermelést, használatával kevesebb mitesszer, pattanás alakulhat ki
  • Halványítja a sötét foltokat – szépen kiegyenlíti az arcbőrt, halványítva a napfoltokat és a régi pattanások hegeit

Arra viszont figyeljünk, hogy sokféle retinolos termék van jelen a piacon, különböző erősségűek. Érdemes egyeztetni a bőrgyógyászunkkal, kifaggatni a patikust (például ne terhesen vagy szoptatás alatt kezdjük el), ha épp gyógyszertárban vesszük meg az induló retinolos krémünket, a lényeg, hogy tájékozódjunk, olvassunk utána egy-egy kinézett terméknek, hogy elkerüljük az extrairritációt. Eleinte heti 1-2 szer is elég bevetni őket, hogy szokja a bőrünk, és a szakértők szerint kifejezetten este, a szépségrutin utolsó elemeként érdemes (a retinol ugyanis veszíthet a hatékonyságából a fény hatására) felvinni.

Alkalmazási tippek:

  • Válaszd a megfelelő típust – Érzékeny bőrre a retinil-palmitátot, normál bőrre a retinolt vagy a retinaldehidet, zsíros, pattanásos bőrre pedig az adapalént, vagyis differint próbálhatod
  • Kevéssel indíts – Ne csak százalékban, de adagban is. A 0,5-1 százalék retinolt hagyd meg a haladóknak, és a 0,1-0,3 százalékosakból is csak egy borsónyi adagot vigyél fel. Ha nagyon óvatos akarsz lenni, akkor heti egyszer egy hétig, majd heti kétszer két hétig, majd heti háromszor három hétig. Utána naponta alkalmazhatod
  • Semmi hardcore más formula – Ne vess be mellette például egyéb, pattanás elleni hardcore formulákat, de a savak, hámlasztók alkalmazását se ilyenkorra időzítsd
  • Kötelező fényvédelem – Ha a retinol is része a rutinodnak, meg egyébként is, alkalmazz minimum 30, de inkább 50 faktoros napvédőt, ugyanis különösen érzékenyé teszi az arcbőrt

Bevált kedvenceink:

retinol-szep-bor-kezdoknek

Paula’s Choice Intensive Wrinkle-Repair Retinol szérum, 30ml, 15 900 Ft
Itt aztán semmi procc, semmi turbósított plusz illatanyag, csak a tudatos bőrápolók egyik nagy kedvencétől megszokott hatékonyság. Mindezt valami átlagon felüli textúrával, amit igazából a szilikonolajba bújva biztosít ez a 0,1% százalékos töménységgel is szuper nagyot alakító, gyengéd kategóriában induló retinolszérum. Kifejezetten szerethető, hogy nem hagy tocsogós, olajos érzetet, azonnal beszippantja a bőr. Bársonyos, finom érzést hagy azonnal maga után, és ami a legdurvább, hogy 1-2 hét után szemmel láthatóan simább lesz tőle a bőr. Igazi, C-vitaminnal felturbózott manna olyan 30-35 pluszosoknak, akik anti-aging vágányon keresik a kedvenc retinolos terméküket, hogy leradírozzák az apróbb-nagyobb ráncokat.retinol-szep-bor-kezdoknek

Evolve Bio-Retinol bőröregedésgátló arany maszk, 60 ml, 11 990 Ft
Ha biztosra akarsz menni retinol terén kezdőként, és maszk kategóriában vadászol, akkor az Evole maszkja sokat adhat. Elképesztő már a textúrája is, nagyon gazdag, és nem csak, mert brutál exkluzív érzést kelt. Az organikus márka tényleg nagyot domborított ezzel a termékkel, kifejezetten táplált (hála a formulában helyet kapó extra organikus argán- és csipkebogyóolajnak), ragyogó lesz utána a bőrfelszínünk – még az érzékeny skálán mozgó arcbőr esetén is. Tényleg intenzíven szépíti a bőrt bio-retinollal, utóbbinak hála irritáció nélkül. Amit még pluszban felírhatunk ennek köszönhetően neki, hogy nappal is használhatjuk, mert nincs fényérzékenyítő hatása, cserébe nagyon szép, egészséges fényt és finom ragyogást ad a bőrünknek. Érdemes különleges alkalmak előtt is bevetnünk.retinol-szep-bor-kezdoknek

Vis Viva – Retinil-Palmitát+ tömjén szérum,  0.3% retinol, 6250 Ft
Igazi finom, extra portéka (nem csak az édeskés-fás illatának hála), egy selymes, aromás arcolaj képébe bújva. Érzésre a kényeztető kategória, ha szeretjük a luxusérzetet – de ne tévesszen meg, nemcsak simogatja a bőrt, hanem erőteljes hatóanyagok (antioxidánsok, vitaminok plusz spéci növényi készítmények) kombinációjával bombázza. Az esti rutin leköszönőjeként öröm bekenni vele az arcot, de reggel sem utolsó a látvány az eredmény. Puha, táplált lesz az arcbőr tőle, hosszabb, pár hetes távon pedig kifejezetten szépen finomítja a textúráját, és az apróbb rácoknak is viszlát.

retinol-szep-bor-kezdoknek

The Ordinary Granactive Retinoid 2% Emulsion, 30 ml, 3 890 Ft

Az új generációs retinoid technológiákat tartalmazó emulzió szintén a gyengéd vonalon mozog. Ráadásul 100 százalékban illat- és színezékmentes, így a szupertiszta formulákat keresőknek esélyes kezdőtermék lehet. A másik ok, hogy a márka tényleg nagyon tud e téren, pláne egy kompakt rutin részeként hoz nagyon szép eredményeket már 2-3 alkalom után is. Teltebb, puhább bőrt, egyenletesebb bőrképet eredményez, mindezt bárminemű irritáció, váratlan pattanások nélkül. Zseni.

További nagyágyúk, ha retinolfüggő lettél:

L’Oreal Paris Revitalift Laser Pure Retinol, 30 ml, 5599 Ft
A retinolt 0,2%-os mennyiségben tartalmazó éjszakai szépítőmester az egyik zöldhajtás a márkánál, és mint olyan, hiánypótló darab. Remek kezdő retinol, heti 1-2-szer érdemes indítani vele, majd örülni az eredménynek. Frissebb, simább bőrképet érhetünk el vele szerényebb mennyiségben felvíve is.

Phi Cosmetics Violet Retinol A+C+E liposzómás szérum ibolyakivonattal, 30ml, 15 990 Ft
Elég nagymenőnek számít a Retinyl Palmitate kategóriában, méghozzá nagyon jó értékelésekkel, nem véletlenül. Szinte már az első bevetéstől megmutatja, mit tud. 3 vitamin erejével dolgozik, és tényleg szépen, de fontos, hogy fényvédőzz mellette. Ha könnyebb textúrát keresel, finom utóérzettel, látványos bőrszépítő hatással, tökéletes választás.

Almost 1.618 Retinol 1% retinoid solution natural monoserum, 30 ml, 3990 Ft
Pénztárcabarát és magyar hátterű, de ennél sokkal többet tud ez a kifejezetten letisztult, a „clean” vonalat külsejében is hozó termék. Remek „induló retinol”, kifejezetten gyengéd, és kellemes érzetre is – nemcsak maga a textúra, hanem az arcbőrünk is utána.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images, Marie Claire-archívum