A bőrünkön érezzük a klímaváltozást

2022. április 26.
Világszerte rohamosan növekszik azoknak a száma, akik extrán érzékeny bőrre panaszkodnak, és felívelő ágban vannak a különböző bőrgyógyászati betegségek is. Vajon mivel magyarázható mindez, és visszafordítható-e a jelenség? Utánajártunk.

Egyre többen és egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy azok az arcápolók vagy sminktermékek, amelyeket hosszú éveken át használtunk, idővel „nem esnek jól” az arcunknak: irritálják, kiszárítják a bőrünket, nem ritkán viszkető érzést és pírt okoznak. A fokozottan érzékeny bőr tünetei legtöbbször az arcon jelentkeznek, mivel itt a legvékonyabb és a legsérülékenyebb a hámréteg, ráadásul nap mint nap rengeteg, potenciálisan irritáló hatás éri ezt a területet.

fiatal nő napsütésben

A számok magukért beszélnek

A globális orvosi kutatások egyik gyűjtőfelülete, a PubMed nemrégiben közzétett egy kutatást, amelyből kiderül, hogy 2001 és 2017 között átlagban ötven százalékkal nőtt a bőrérzékenységgel élők száma, míg más tanulmányok arra a riasztó adatra hívják fel a figyelmet, hogy a hetvenes évek óta megháromszorozódott az ekcémával küzdők aránya. A Mintel piackutató cég szerint 2014-ben az összes eladott szépségápolási cikk negyede érzékeny bőrre szánt termék volt, szemben a 2009-es adattal, amikor ez a szám még csak 15 százalékon állt. Az érzékeny bőrűek körében még mindig több a nő, ám az olló egyre zárul, főként mivel manapság a férfiak is tudatosabban ápolják a bőrüket, mint néhány évvel ezelőtt.

Egy tünet, komplex probléma

Sajnos ma már közhelyszámba megy a megállapítás: a fent részletezett problémák többnyire civilizációs gondok, és egyértelműen az életmódunkkal és a környezetünkkel hozhatók összefüggésbe. Arra viszont, amiről kevesebb szó esik, Varga Erika holisztikus szépségterapeuta hívja fel a figyelmünket. „A klímaváltozás ugyanolyan hatással van az emberekre, a szervezetünkre, és ezáltal a bőrünkre is, mint magára a bolygóra – világít rá a szakértő. – Mindenki alkalmazkodik ahhoz a mikroklímához, amelyben él. Mi, mérsékelt éghajlati övezeten élő emberek pedig nem ezt a mikroklímát szoktuk meg, ami az elmúlt években itthon uralkodott. Nem csoda hát, hogy a bőrünk érzékenyebben reagál a minket körülvevő világra, vagy hogy megmagyarázhatatlanul vagyunk fáradtabbak, kimerültek, dekoncentráltak.”

Természetesen a mindennapos stressz sem elhanyagolható szempont, bár a bőrgyógyászok szerint még nem bizonyított, hogy a belső stressznek konkrét, kimutatható tünetei lennének a bőrön, ám a lappangó bőrbetegségeket, illetve azokat, amelyekre genetikailag hajlamunk van, könnyen belobbanthatja. A stresszt tágabb kontextusban is érdemes megvizsgálni, hiszen a bőrünknek mint elsődleges védelmi szervünknek külső agresszorokkal, stresszfaktorokkal is meg kell küzdenie. Ilyen az UV-sugárzás, a városi légszennyezés, a szélsőséges időjárás, a pollenek vagy a képernyőkből ránk sugárzó kék fény. De akár a rosszul megválasztott vagy rossz minőségű kozmetikumok, a nem megfelelő bőrápolási rutin, esetleg ennek teljes hiánya is okozhat bőrérzékenységre utaló tüneteket.

A mi kezünkben a gyeplő

A bőrünkből szó szerint és átvitt értelemben sem bújhatunk ki, azt azonban megtehetjük, hogy tudatosabb döntéseket hozunk a táplálkozásunkkal és a bőrápolási szokásainkkal kapcsolatban. A munkát sajnos nem spórolhatjuk ki.

Érzékeny bőr esetén a bőregyensúly helyreállítása és megtartása, illetve az oxidatív stressz kivédése az elsődleges lépés. „Majdnem mindenkinél, akinek érzékennyé válik a bőre, foglalkozni kell a kiválasztó szervekkel – véli Varga Erika. – Elengedhetetlen a méregtelenítés, a belső harmonizálás, csak ezután remélhetünk tartós javulást a bőr állapotában is. Kívülről és belülről is segítenek például a fermentált növények – krémekben fermentált összetevőként, belsőleg pedig fermentált ivólevek formájában. Ha a salaktalanító kúra már sínen van, azt szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy közösen nézzük át az otthoni szépségrutinjuk lépéseit és termékeit, mivel sokkal tudatosabban kell ezekhez is közelíteni – a sima hidratálókrém ilyenkor már nem elég. Most kaphatnak teret azok a funkcionális kozmetikumok, amelyek hatóanyagai több síkon is képesek javítani a bőrünk állapotán.”

A repertoárt ki kell bővíteni célzott ampullakúrákkal, szérumokkal, gyógynövényalapú hatóanyagokkal. Ilyen például a CBD-olaj, amelyet az ipari kenderből vonnak ki, és amely nem pszichoaktív, tehát nem számít kábítószernek, viszont erős gyulladáscsökkentő, tápláló és antioxidáns hatással rendelkezik. Varga Erika másik nagy kedvence a jojobaolaj. „Ez egy adaptogén növényi olaj, amely úgy regenerálja a bőr hidrolipid rétegét, hogy ahol szükséges, kipótolja azt, de nem terheli túl.” És sose felejtsük, a baj sem egy nap alatt állt elő, az érzékenység sem fog egy szempillantás alatt elmúlni: legyünk türelmesek, és hagyjunk időt a bőrünknek a gyógyulásra.

Szerző: Ribánszky Ágota

A cikk a Marie Claire egy korábbi lapszámában jelent meg!

Olvasd el ezt is!

Kattints IDE!