A bőrünkön érezzük a klímaváltozást

2022. április 26. |

Világszerte rohamosan növekszik azoknak a száma, akik extrán érzékeny bőrre panaszkodnak, és felívelő ágban vannak a különböző bőrgyógyászati betegségek is. Vajon mivel magyarázható mindez, és visszafordítható-e a jelenség? Utánajártunk.

Egyre többen és egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy azok az arcápolók vagy sminktermékek, amelyeket hosszú éveken át használtunk, idővel „nem esnek jól” az arcunknak: irritálják, kiszárítják a bőrünket, nem ritkán viszkető érzést és pírt okoznak. A fokozottan érzékeny bőr tünetei legtöbbször az arcon jelentkeznek, mivel itt a legvékonyabb és a legsérülékenyebb a hámréteg, ráadásul nap mint nap rengeteg, potenciálisan irritáló hatás éri ezt a területet.

fiatal nő napsütésben

A számok magukért beszélnek

A globális orvosi kutatások egyik gyűjtőfelülete, a PubMed nemrégiben közzétett egy kutatást, amelyből kiderül, hogy 2001 és 2017 között átlagban ötven százalékkal nőtt a bőrérzékenységgel élők száma, míg más tanulmányok arra a riasztó adatra hívják fel a figyelmet, hogy a hetvenes évek óta megháromszorozódott az ekcémával küzdők aránya. A Mintel piackutató cég szerint 2014-ben az összes eladott szépségápolási cikk negyede érzékeny bőrre szánt termék volt, szemben a 2009-es adattal, amikor ez a szám még csak 15 százalékon állt. Az érzékeny bőrűek körében még mindig több a nő, ám az olló egyre zárul, főként mivel manapság a férfiak is tudatosabban ápolják a bőrüket, mint néhány évvel ezelőtt.

Egy tünet, komplex probléma

Sajnos ma már közhelyszámba megy a megállapítás: a fent részletezett problémák többnyire civilizációs gondok, és egyértelműen az életmódunkkal és a környezetünkkel hozhatók összefüggésbe. Arra viszont, amiről kevesebb szó esik, Varga Erika holisztikus szépségterapeuta hívja fel a figyelmünket. „A klímaváltozás ugyanolyan hatással van az emberekre, a szervezetünkre, és ezáltal a bőrünkre is, mint magára a bolygóra – világít rá a szakértő. – Mindenki alkalmazkodik ahhoz a mikroklímához, amelyben él. Mi, mérsékelt éghajlati övezeten élő emberek pedig nem ezt a mikroklímát szoktuk meg, ami az elmúlt években itthon uralkodott. Nem csoda hát, hogy a bőrünk érzékenyebben reagál a minket körülvevő világra, vagy hogy megmagyarázhatatlanul vagyunk fáradtabbak, kimerültek, dekoncentráltak.”

Természetesen a mindennapos stressz sem elhanyagolható szempont, bár a bőrgyógyászok szerint még nem bizonyított, hogy a belső stressznek konkrét, kimutatható tünetei lennének a bőrön, ám a lappangó bőrbetegségeket, illetve azokat, amelyekre genetikailag hajlamunk van, könnyen belobbanthatja. A stresszt tágabb kontextusban is érdemes megvizsgálni, hiszen a bőrünknek mint elsődleges védelmi szervünknek külső agresszorokkal, stresszfaktorokkal is meg kell küzdenie. Ilyen az UV-sugárzás, a városi légszennyezés, a szélsőséges időjárás, a pollenek vagy a képernyőkből ránk sugárzó kék fény. De akár a rosszul megválasztott vagy rossz minőségű kozmetikumok, a nem megfelelő bőrápolási rutin, esetleg ennek teljes hiánya is okozhat bőrérzékenységre utaló tüneteket.

A mi kezünkben a gyeplő

A bőrünkből szó szerint és átvitt értelemben sem bújhatunk ki, azt azonban megtehetjük, hogy tudatosabb döntéseket hozunk a táplálkozásunkkal és a bőrápolási szokásainkkal kapcsolatban. A munkát sajnos nem spórolhatjuk ki.

Érzékeny bőr esetén a bőregyensúly helyreállítása és megtartása, illetve az oxidatív stressz kivédése az elsődleges lépés. „Majdnem mindenkinél, akinek érzékennyé válik a bőre, foglalkozni kell a kiválasztó szervekkel – véli Varga Erika. – Elengedhetetlen a méregtelenítés, a belső harmonizálás, csak ezután remélhetünk tartós javulást a bőr állapotában is. Kívülről és belülről is segítenek például a fermentált növények – krémekben fermentált összetevőként, belsőleg pedig fermentált ivólevek formájában. Ha a salaktalanító kúra már sínen van, azt szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy közösen nézzük át az otthoni szépségrutinjuk lépéseit és termékeit, mivel sokkal tudatosabban kell ezekhez is közelíteni – a sima hidratálókrém ilyenkor már nem elég. Most kaphatnak teret azok a funkcionális kozmetikumok, amelyek hatóanyagai több síkon is képesek javítani a bőrünk állapotán.”

A repertoárt ki kell bővíteni célzott ampullakúrákkal, szérumokkal, gyógynövényalapú hatóanyagokkal. Ilyen például a CBD-olaj, amelyet az ipari kenderből vonnak ki, és amely nem pszichoaktív, tehát nem számít kábítószernek, viszont erős gyulladáscsökkentő, tápláló és antioxidáns hatással rendelkezik. Varga Erika másik nagy kedvence a jojobaolaj. „Ez egy adaptogén növényi olaj, amely úgy regenerálja a bőr hidrolipid rétegét, hogy ahol szükséges, kipótolja azt, de nem terheli túl.” És sose felejtsük, a baj sem egy nap alatt állt elő, az érzékenység sem fog egy szempillantás alatt elmúlni: legyünk türelmesek, és hagyjunk időt a bőrünknek a gyógyulásra.

Szerző: Ribánszky Ágota

A cikk a Marie Claire egy korábbi lapszámában jelent meg!

Olvasd el ezt is!

Az érzékeny bőr, és ami mögötte van

Az érzékeny bőr, és ami mögötte van

Friss, márciusi lapszámunk szépségrovatában egy jelenségről is olvashattok, amely arról szól, miként és miért is virágzott így ki az érzékeny bőrre kínált szépségtermékek piaca.

Kattints IDE!

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség