Az érzékeny bőr, és ami mögötte van

2020. február 24.
Friss, márciusi lapszámunk szépségrovatában egy jelenségről is olvashattok, amely arról szól, miként és miért is virágzott így ki az érzékeny bőrre kínált szépségtermékek piaca. Következzen egy kis ízelítő a cikkünkből, és egy miniinterjú a téma egyik hazai szakértőjével.

A bőrápolási piac egyik „forró topikja” lett az új évtizedben az érzékeny bőr témaköre. Felmérések szerint évről-évre több nő vallja magát érzékeny bőrűnek (korábban ez a szám 50 %volt), a kifejezetten ezt a területet vizsgáló International Forum for the Study of Itch (IFSI) pedig egészen meglepő, friss adatokkal szolgál. „Összességében a nők mintegy 60-70%-a, míg a férfiak 50-60%-a számol be bizonyos fokú bőrérzékenységről.” Ami pedig a jövőt illeti: a DBMR piackutató cég vizsgálatai és előrejelzései alapján „a száraz bőr kezelésének globális piacán további kiugró növekedés várható a 2019–2026 közötti időszakban”.

A boltok polcain szép számban sorakozó, sensitive jelzővel ellátott, a száraz, viszkető, feszülő bőrre kínált szépségtermékek, krémek, szérumok vagy éppen alapozók területe eddig sem volt kiaknázatlan. Márkák terén a nagy nemzetközi kedvencek között akadnak komoly múltú gyógyszertári nevek, de clean beauty brandek és organikus, a növények erejével szépítő, tápláló indulók is akadnak a speciális területen. A „nemzetközi nagyok” élmezőnyében ott sorakozik a La Roche-Posay, a Dove, az Eucerin, az Uriage, a Mixa, a Cerave, a Vichy vagy éppen az Aquaphor, amelyek mellett új feltörekvők is fel-feltűnnek, hogy kiszolgálják a megnövekedett igényeket.

Az érzékeny bőr témájában jártas Bernáth Gyöngyvért, a La Roche-Posay tudományos szakértőjét a területen zajló változásokról, és magáról az érzékeny bőr jellegzetességeiről kérdeztük.

Vannak-e saját felméréseitek a növekvő igényekkel kapcsolatban, ami alapján úgy látod, tényleg több embert érint a jelenség, vagy csak szimplán rosszul diagnosztizálják magukat sokan?

Az érzékeny bőrrel való azonosulás bizonyos értelemben valóban lehet lélektani alapú. Beleilleszthetjük a fejlett világban terjedő, vélt vagy valós érzékenységek sorába. Ugyanakkor, ha valaki úgy gondolja, hogy érzékeny a bőre, azzal nem érdemes vitatkozni, hiszen ha ő úgy érzi, akkor az úgy is van. Emellett tény, hogy az allergiások száma valóban évről évre nő a fejlett világban, erre objektív adatok vannak (például WHO-nál), és az is tény, hogy szinte minden allergia megnyilvánul valamilyen formában a bőrön is.

Mitől érzékeny egy bőr?

A bőr érzékenysége lehet velünk született, vagy hosszabb-rövidebb ideig fennálló átmeneti állapot, ami valamilyen külső vagy belső befolyás hatására (például stressz vagy allergia mellékhatása) jelentkezik. Az érzékeny bőr jele általában az, hogy gyorsan reagál (hamar kipirul, vörös foltok, pöttyök keletkeznek rajta), illetve könnyen felborul az egyensúlya: könnyen keletkezik csípő, égő, bizsergő, kellemetlen bőrérzet.

Ezt már olvastad? 

Vannak-e alapszabályok, ha érzékeny bőrre akarunk egy terméket választani?

Ha komolyabb tünetekkel küszködünk, akkor az első és legfontosabb, hogy zárjuk ki az allergia lehetőségét. Ha ugyanis a bőrgyógyász azt állapítja meg, hogy valamilyen kozmetikai összetevőre allergiával reagált a szervezetünk, akkor azt az összetevőt a jövőben minden kozmetikai termékben kerülni kell. Ha „csak” érzékeny a bőrünk, akkor a legfontosabb szabály, hogy kevés terméket használjunk, amelyek kevés összetevőből állnak, és amelyeket érzékeny bőrűeken is teszteltek, és/vagy amelyek kifejezetten érzékeny bőrűeknek készültek. Fontos, hogy ez rá legyen írva a csomagolásra. Ilyen termékeket jellemzően gyógyszertárban találhatunk. Általában azt szokták mondani, hogy az érzékeny bőrűek kerüljék a vitaminokat és -származékokat (C-vitamin, retinol), a savakat, az etilalkoholt, a tartósítószereket és az illatanyagokat a kozmetikai készítményekben. Ez jó megközelítés, de fontos tudni, hogy léteznek hipoallergén illatanyagok is (azaz, hogy egy összetételben lehet, hogy az alkohol már el is illan addigra, amire a bőrrel találkozik), és adott esetben egy-egy vitamint vagy savat is be lehet úgy „csomagolni” egy formulába, hogy nyugodtan használhatják érzékeny bőrűek is.
A legfontosabb kritérium tehát, hogy a készítményünkre rá legyen írva, hogy kifejezetten érzékeny vagy allergiára hajlamos bőrűeknek készült. Továbbá ne csak arckrémben gondolkozzunk – az arctisztítás helyes módja, vagy az érzékeny bőrűeknek készült sminktermék preferálása legalább olyan fontos.

Vannak az érzékeny bőrt kezelő szuper összetevők?

Vannak bevált összetevők, ilyen a nyugtató hatású termálvíz. De az innováció egyik ága például arra irányul, hogy hogyan tudjuk megőrizni a bőrfelszín egyensúlyát, és így az érzékeny bőr nyugalmát, kiegyensúlyozottságát. A legizgalmasabb kutatások jelenleg a bőrfelszín mikroflórájával kapcsolatosak, azaz, hogy tud például egy prebiotikus hatóanyagot tartalmazó arckrém hozzájárulni ahhoz, hogy a bőrön természetesen élő mikroorganizmusok a kívánt egyensúlyban maradjanak.
Az innováció másik iránya olyan különleges csomagolásformák kidolgozása, amelyek lehetővé teszik akár a konzerválószerek teljes elhagyását is, illetve megakadályozzák a formula felülfertőződését. A kifejezetten érzékeny bőrűeknek készült arcápolókat jellemzően (akár légmentes) flakonba vagy vékony nyílással rendelkező tubusba csomagolják, nem nagyon fogunk ilyen készítményt olyan tégelyben találni, amely minden használatnál nagy felületen találkozik a levegővel, és amibe bele kell nyúlni.

Mi a legrosszabb, amit tehetünk az érzékeny bőrrel?

Ne válasszunk olyan készítményt, ami nem kifejezetten érzékeny bőrűeknek készült. Ne dörzsöljük a bőrt mechanikus módszerekkel (szemcsés bőrradír, durva törülköző, stb.) Ne váltogassuk túl gyakran a készítményeket, alakítsunk ki egy rutint, és tartsunk ki mellette. Az egész folyamatot vegyük figyelembe: tehát az arctisztítástól a sminkelésig válasszunk megfelelő termékeket.

Még több szépségcikkért kattints IDE!

Fotó: Getty Images