Túlzásba vitt manikűr: benőtt köröm

2023. március 27.
A rendszeres manikűr jó, hiszen az ápolt kezek sokat elárulnak az emberről, de fontos tisztában lenni azzal is, hogy a túlzásba vitt manikűr gyakran többet árt, mint használ.
körömápolás

Ahány ember, annyiféle szépségápolási rituálé, legyen az a kéthetente végzett szempilla-hosszabbítás, a kéthavi fodrász, a negyedéves arctisztítás, vagy épp a körmök havi újrafestése. Bár a rendszeres beautytuning és kényeztetés kétségkívül jó, szakértők figyelmeztetnek, a rendszeres manikűr veszélyeivel érdemes tisztában lenni.

A túlzásba vitt gél- vagy akrilmanikűr hatására sérült körmök újraélesztése nem könnyű. Kétség nem fér hozzá, szépek, a hagyományos lakkokkal ellentétben sokkal hosszabban kitartanak, cserébe jóval nagyobb pusztítást végeznek a körmön, az száraz és törékeny lesz, nem beszélve a körmöket övező bőr károsodásáról. A manikűr közötti szünetben nemcsak a kutikula és a körömágy regenerálódik (hogy védeni tudja a körmöt a kórokozóktól), de a hyponychium is, ami a túlzásba vitt manikűr hatására gyakran túlnő, és nem a legesztétikusabb látvány. (A hyponychium a hám része, a körömágy körülbelül 1 mm-es széles íve, ami itt megy át elszarusodó hámba, ami csak akkor látható, ha megfordítjuk az ujjainkat, és mintegy benézünk a körömlemez alá).

köröm kutikula

Mi okozza a hyponychium túlnövekedését?

A kutikulához hasonlóan a hyponychium is a körmöt védi, vízálló gátként óvja a körmöt a fertőzésektől, kórokozóktól. Egy normál, egészséges körömlemez alatt a hyponychium szinte nem is látható, csak egészen közelről lehet észrevenni az apró bőrfoszlányt, ami a körmöt őrzi. Sajnos a terület sok esetben nagyon is észrevehető, az ugyanis gyakran megvastagszik, érzékenyebbé válik, a körömhöz tapad, túlnő, ami gyakran fájdalmassá teszi a manikűrt. Míg sok esetben a hyponychium túlnövése genetikai okokra, körömrágásra, illetve a pikkelysömörre vezethető vissza, gyakran a túlzásba vitt gél- vagy akrilmanikűr a felelős.

Hogyan kezeljük a túlnőtt hyponychiumot?

Amennyiben az elváltozást pikkelysömör okozza, gyógyszeres (pl. kortikoszteroidos) kezelésre van szükség, de előfordulhat, hogy D-vitaminos, retinoidos krémek jelentik a megoldást. Aki rendszeresen jár manikűröshöz, iktasson be egy-egy szünetet, és mondjon le a lakkozásról, és a hyponychiumra is használjon rendszeresen kutikulaeltávolítót vagy körömolajat. A házimunka és a kert körüli munka során fontos a kesztyű, illetve a rendszeres hidratálás.

Forrás: The List, Fotó: Getty Images