Kutikulaolaj: az egészséges köröm elixírje

2021. március 22.
Az egészséges köröm a kutikulánál kezdődik, aminek ápolása külön odafigyelést igényel – főleg akkor, ha valaki rendszeresen festi, építteti körmeit.

Ha közelebbről megnézzük a körmeinket, könnyen felfedezhetjük a köröm két fontos védőrétegét, a kutikulát és az eponychiumot.

körömolaj

Utóbbi egyfajta tetőként védi az újonnan kinövő körmöt, szerepe, hogy egy olyan védőgátat képezzen, ami megakadályozza a baktériumok és más fertőzések bejutását a körömmátrixba, a köröm azon területére, ahol az új köröm képződik. Ezzel párhuzamosan a kutikula a körömtestet határoló bőr pereme, aminek legfontosabb feladata, hogy a körömlemezt védje. Amennyiben ezt a szövetet nem ápoljuk, elveszíti puhaságát és hajlékonyságát, és könnyen ránőhet a felszínre, ráadásul a köröm növekedését is akadályozza.

köröm kutikula

Ezért is fontos, hogy a körömágy területét kutikulaolajjal ápoljuk, ami készülhet olívaolajból, avokádóolajból, mandulaolajból, szójaolajból, szőlőmagolajból, argánolajból, barackmagolajól. Az elhalt kutikula eltávolítása körültekintést igényel, nehogy az alatta található kutikula és az eponychium megsérüljön. Ehhez óvatosan vissza kell nyomni az eponychiumot, majd külön erre a célra kifejlesztett kutikula-eltávolítóval be kell kenni a területet.

Forrás: Popsugar Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!