Így (ne) használd a gua shát!

2023. május 17.
A gua sha arcápoláshoz három dologra van szükség: a gua sha kőre, az arcunkra és precíz mozdulatokra. Utóbbi különösen fontos, sokan ugyanis helytelenül végzik.
Nő gua sha követ tart az arcához

A kényeztető és bőrszépítő technika a hagyományos kínai orvoslás modern változataként jelent meg az egészségre és wellnesszre fókuszáló közösségekben, ahol aztán anti-aging és stresszcsökkentő hatása miatt nagyon hamar közkedveltté is vált. A gua sha eredetileg a karokat, lábakat és a hátat célozta meg, de nem telt bele sok idő, és az arcbőrre tett jótékony – keringést segítő, izomlazító, nyugtató – hatását is felfedezték. Bár a technikához követ használnak, érzésre simogató hatású mozdulatokról van szó, amik nemcsak az arcszínt hozzák vissza, de gyakran a korábban nem látott arccsontok ívét is előcsalogatják.

Bár egy kényeztető módszerrel van dolgunk, a TikTokon és a YouTube-on elterjedt, saját módszereiket bemutató videók láttán a szakemberek nem győznek figyelmeztetni: a gua sha alapját tudományos módszerek adják, a technika helytelen alkalmazása akár káros, illetve kontraproduktív is lehet. Az arcbőr egy érzékeny terület, nem mindegy, hogy a nyirokhálózatot milyen módon stimuláljuk.

Végezd helyesen a gua sha gyakorlatot!

  • Tiszta bőr, tiszta eszköz: Első és legfontosabb, hogy tiszta, szennyeződésektől és olajoktól mentes arcbőrön végezzük a gyakorlatot, és ne feledkezzünk meg az eszköz tisztításáról sem, hogy ne kerülhessenek baktériumok a bőrbe.
  • Helyes irányba: A tisztítás mellett egy másik gyakori hiba, hogy a felhasználók rossz, vagy minden irányba mozgatják a követ. Szakértők hangsúlyozzák, egyirányú mozdulatokkal kell dolgozni, az arc széle felé kell haladni, így a véráramlás egy adott területre koncentrálódhat.
  • Jó sorrendben: Alapvető irányelv, hogy a homloktól kell indítani a mozdulatsort: az orrtól a hajvonalig, majd az orrtól a fülig, majd a kő lekerekített részével simítsuk át az állkapocs vonalát a fülig.
  • Szabályos mozdulatokkal: Fontos, hogy a simogatás precíz, lassú és egyenletes legyen, ez a nyitja, hogy az izmok ellazulhassanak, a nyirokkeringés pedig beinduljon. A túl gyors mozdulatok hatására csak kipirosodik az arc, duzzadt lesz, pont ellentétes hatást érünk el. Szakértők mindenki arra biztatnak, hogy szánjunk rá a mozdulatokra negyed órát. 
Rajz mutatja, hogy milyen irányba kell haladni a gua sha kővel

A gua sha mozdulatok helyes iránya

A gua sha jótékony hatásai

  • A keringés javulása, a nyirokrendszer felpezsdítése miatt a finom ráncok tompulnak, eltűnnek, az állkapocs és az arccsont definiáltabbá válik, a bőr pedig egészségesebb ragyogást kap.
  • A nyugtató mozdulatok hatására érezhetően csökken a stressz, a feszült arcizmok felengednek, az arc összképe lágyabb lesz.
  • A 10-15 perces mozdulatsorral az önmagunkra szánt időt növeljük, a heti rituálé pedig az elcsendesedés, a meditáció, a befelé figyelés eszköze is lehet.

Forrás: The List, Fotó: Getty Images