Arcmasszírozó görgők: jók, csak nem arra, amire használjuk

2021. augusztus 25. |

Akár jéggömbökkel, különböző görgőkkel, jade, esetleg gua sha rollerrel, vagy egyszerűen az ujjainkkal végezzük, az arcmasszírozás áldásos hatásairól szól minden a szépségápolásban. Az öregedést lassító és bőrt ragyogóvá tevő hatásokkal ellentétben, amit ezeknek az eszközöknek és módszereknek tulajdonítanak, valójában teljesen más előnyei vannak. Minden más alapvetően csupán hit és mítosz a bőrgyógyász szerint.

Az ígéretek roppant kecsegtetőek: javítják a vérkeringést, ezáltal csökkentik a puffadtságot, duzzanatokat, ödémát, stimulálják a nyirokkeringést, harcolnak a ráncok és a laza bőr ellen, de akár a tokát is eltüntethetik. A bőrgyógyász azonban kételkedik mindezekben a csodás hatásokban. „Nincs túl sok olyan vizsgálat, melyet ezekkel az eszközökkel végeztek volna és megállnák a helyüket a tudományos kutatások között” – mutatott rá dr. Cara McDonald bőrgyógyász. Egyetért ezzel a megállapítással dr. Natasha Cook bőrgyógyász is, aki még sarkosabban fogalmazott: „minden ígért hatás csupán hiedelem és mítosz – mondta. – Szórakoztató eszközök, ám véleményem szerint ennyi. Ha értjük az öregedés lényegét, akkor logikus, hogy a görgők és a masszírozás miért nem tehet ellene, azon túl, hogy az arcot kényeztetjük.”

arcmasszazs-jade-roller-hatas

A bőrgyógyászok szerint jobb, ha szembenézünk az emberi bizonytalanságainkkal, hiszen a szépségipar pont a kinézetünk miatti félelmeinkre és aggodalmainkra épít. „A vásárlóknak nagyon oda kell figyelniük, hiszen a reklámok már sokkal rejtettebb módon, influenszereken és a közösségi oldalakon keresztül is ömlenek ránk – figyelmeztetett dr. McDonald. – Ezek az eszközök még relatíve olcsónak számítanak más szépségápolási termékekhez képest, a masszírozás pedig könnyű. Megértem azt is, ha valakinek fontos a kinézete, hiszen a bőr uralja napjainkban a közösségi oldalakat, és az emberek folyamatosan az újabb és újabb trendeket figyelik, saját magunk másokkal való összehasonlítása pedig csak gerjeszti ezt a folyamatot.”

Nem kell azonban kétségbe esni, és abbahagyni sem kell az arcmasszírozást, ha szeretjük. David O’Brian gyógytornász szerint ugyanis annak ellenére, hogy a bőrünkre végülis nincs különösebb hatása a görgőknek, az arcizmoknak még jó lehet. „A masszázst gyakran az állkapocsfájdalmat okozó problémák kezelésében alkalmazzák – magyarázta O’Brian. – Ez az állkapocsízületet érintő rendellenesség nagyon fájdalmas és ijesztő lehet, gyakran kiváltó oka a fejfájásnak.”

Az állkapocshoz számos olyan izom csatlakozik, mely a koponya más részeivel és a nyakkal köti össze. Az arcmasszázs segíthet csökkenteni a feszültséget ezekben az izmokban, hogy visszanyerjék a mozgástartományukat. „Ehhez a gyógytornász általában azt kéri, hogy feküdjünk le, a fejünk pedig egy kényelmes párnán pihenjen. Ezután gyengéd nyomással kezeli azokat az izmokat, melyek a gyanú szerint a fájdalmat okozhatják. Ehhez az ujjbegyeket és a hüvelykujjat használják” – magyarázta O’Brian. A hatásos arcmasszázs eredménye azonnal érezhető: csökken a feszültség az állkapocsban, mérséklődik a fejfájás. A gyógytornász ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy ha állkapocsfájdalmat tapasztalunk, először mindenképp látogassunk el fogorvoshoz vagy más szakemberhez, hogy megtaláljuk a kiváltó okot. Az arcmasszázs ugyanis csupán egy része a teljes terápiának ilyen esetben. 

Ugyanakkor abban ő is egyetért a bőrgyógyászokkal, hogy a masszírozás remek stresszoldó és segít ellazulni, különösen ha meditációval vagy mindfulnesszel kombináljuk. Viszont ha otthon alkalmazzuk – mindegy, hogy elektromos kütyüvel, gua sha vagy jade rollerrel, esetleg a saját ujjainkkal –, ne vigyük túlzásba. „Erre is igaz a mondás: jóból is megárt a sok – mondta O’Brian. – A túl sok masszázs ugyanis gyulladást és irritációt okozhat a bőrben, elég kellemetlen panaszokat okozva. Az érzékeny bőrűeknek, például az atópiás dermatitisszel vagy pikkelysömörrel küzdőknek pedig kifejezetten kerülniük kell az arcmasszázst.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

Vedd a kezedbe a sorsod: arcfiatalítás szike nélkül

Vedd a kezedbe a sorsod: arcfiatalítás szike nélkül

Sokan törekszünk rá, hogy a lehető legjobb formánkat hozzuk, sokan pedig az orvosesztétikai beavatkozásoktól és injekciós kezelésektől sem riadnak vissza, hogy fiatalabbak, szebbnek lássák magukat. De mit tehetünk mi magunk azért, hogy beavatkozások nélkül is megmaradjon a szépségünk, kisugárzásuk és az egyéni vonásaink?

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód