Arcmasszírozó görgők: jók, csak nem arra, amire használjuk

2021. augusztus 25.
Akár jéggömbökkel, különböző görgőkkel, jade, esetleg gua sha rollerrel, vagy egyszerűen az ujjainkkal végezzük, az arcmasszírozás áldásos hatásairól szól minden a szépségápolásban. Az öregedést lassító és bőrt ragyogóvá tevő hatásokkal ellentétben, amit ezeknek az eszközöknek és módszereknek tulajdonítanak, valójában teljesen más előnyei vannak. Minden más alapvetően csupán hit és mítosz a bőrgyógyász szerint.

Az ígéretek roppant kecsegtetőek: javítják a vérkeringést, ezáltal csökkentik a puffadtságot, duzzanatokat, ödémát, stimulálják a nyirokkeringést, harcolnak a ráncok és a laza bőr ellen, de akár a tokát is eltüntethetik. A bőrgyógyász azonban kételkedik mindezekben a csodás hatásokban. „Nincs túl sok olyan vizsgálat, melyet ezekkel az eszközökkel végeztek volna és megállnák a helyüket a tudományos kutatások között” – mutatott rá dr. Cara McDonald bőrgyógyász. Egyetért ezzel a megállapítással dr. Natasha Cook bőrgyógyász is, aki még sarkosabban fogalmazott: „minden ígért hatás csupán hiedelem és mítosz – mondta. – Szórakoztató eszközök, ám véleményem szerint ennyi. Ha értjük az öregedés lényegét, akkor logikus, hogy a görgők és a masszírozás miért nem tehet ellene, azon túl, hogy az arcot kényeztetjük.”

arcmasszazs-jade-roller-hatas

A bőrgyógyászok szerint jobb, ha szembenézünk az emberi bizonytalanságainkkal, hiszen a szépségipar pont a kinézetünk miatti félelmeinkre és aggodalmainkra épít. „A vásárlóknak nagyon oda kell figyelniük, hiszen a reklámok már sokkal rejtettebb módon, influenszereken és a közösségi oldalakon keresztül is ömlenek ránk – figyelmeztetett dr. McDonald. – Ezek az eszközök még relatíve olcsónak számítanak más szépségápolási termékekhez képest, a masszírozás pedig könnyű. Megértem azt is, ha valakinek fontos a kinézete, hiszen a bőr uralja napjainkban a közösségi oldalakat, és az emberek folyamatosan az újabb és újabb trendeket figyelik, saját magunk másokkal való összehasonlítása pedig csak gerjeszti ezt a folyamatot.”

Nem kell azonban kétségbe esni, és abbahagyni sem kell az arcmasszírozást, ha szeretjük. David O’Brian gyógytornász szerint ugyanis annak ellenére, hogy a bőrünkre végülis nincs különösebb hatása a görgőknek, az arcizmoknak még jó lehet. „A masszázst gyakran az állkapocsfájdalmat okozó problémák kezelésében alkalmazzák – magyarázta O’Brian. – Ez az állkapocsízületet érintő rendellenesség nagyon fájdalmas és ijesztő lehet, gyakran kiváltó oka a fejfájásnak.”

Az állkapocshoz számos olyan izom csatlakozik, mely a koponya más részeivel és a nyakkal köti össze. Az arcmasszázs segíthet csökkenteni a feszültséget ezekben az izmokban, hogy visszanyerjék a mozgástartományukat. „Ehhez a gyógytornász általában azt kéri, hogy feküdjünk le, a fejünk pedig egy kényelmes párnán pihenjen. Ezután gyengéd nyomással kezeli azokat az izmokat, melyek a gyanú szerint a fájdalmat okozhatják. Ehhez az ujjbegyeket és a hüvelykujjat használják” – magyarázta O’Brian. A hatásos arcmasszázs eredménye azonnal érezhető: csökken a feszültség az állkapocsban, mérséklődik a fejfájás. A gyógytornász ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy ha állkapocsfájdalmat tapasztalunk, először mindenképp látogassunk el fogorvoshoz vagy más szakemberhez, hogy megtaláljuk a kiváltó okot. Az arcmasszázs ugyanis csupán egy része a teljes terápiának ilyen esetben. 

Ugyanakkor abban ő is egyetért a bőrgyógyászokkal, hogy a masszírozás remek stresszoldó és segít ellazulni, különösen ha meditációval vagy mindfulnesszel kombináljuk. Viszont ha otthon alkalmazzuk – mindegy, hogy elektromos kütyüvel, gua sha vagy jade rollerrel, esetleg a saját ujjainkkal –, ne vigyük túlzásba. „Erre is igaz a mondás: jóból is megárt a sok – mondta O’Brian. – A túl sok masszázs ugyanis gyulladást és irritációt okozhat a bőrben, elég kellemetlen panaszokat okozva. Az érzékeny bőrűeknek, például az atópiás dermatitisszel vagy pikkelysömörrel küzdőknek pedig kifejezetten kerülniük kell az arcmasszázst.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!