Gua sha: horzsolástól a szépségipar csúcsáig

2022. május 21.
Tudományos bizonyíték egyelőre nincs rá, hogy bármilyen valódi hatása lenne, ha a kristálylappal ide-oda simítjuk az arcunkat – azon kívül, hogy jó érzés. A gua sha története azonban még így is meglepően érdekes.

Régi marketinges bölcsesség, hogy ha gyorsan akarunk pénzt keresni valamiből, ám nincs tudományos háttér a dolog mögött, adjuk el wellnesstermékként. A tudományos nyelvezet persze hatásos lehet, néhány terápiásnak hangzó varázsszó gyakran elég ahhoz, hogy az emberek a pénztárcájukért nyúljanak. Ilyenek például az alkáli víz, az intravénás vitamincseppek vagy a vitamin úgy általánosságban. Van egy olyan szépségtrend azonban, ami egyszerre szórakoztató és bódító: a gua sha (刮痧).

A gua sha népszerűsége az elmúlt évben robbant be, a Google-ben 2021-ben nőtt meg a kifejezésre a keresések száma. Ekkor még a The New York Times – tévesen – hagyományos kínai gyógyító technikaként írta le, melynél egy lapos kristályt simítanak végig az arc meridiánjai mentén gyengéd nyomással”. Azóta a #guasha hashtag több mint egymilliárd megtekintésnél jár a TikTokon, a videók többségében fiatal nők láthatóan nagy élvezettel simogatják egy szív alakú kristálylapocskával az arcukat. 

gua-sha-tortenet

A gua sha rövid időn belül az arcmasszázs alapkelléke lett, amihez nagyban hozzájárulhatott az is, hogy körüllengte a misztikus ősi eredet hangulata. A módszerhez persze közben rengeteg fél- és áltudományos jótékony hatást kapcsoltak: puhább bőr, az áll formázása, pattanások csökkentése, ráncok megelőzése. „Rengeteg anekdota kering arról, hogy az arcmasszázs milyen jó hatással van a bőrre és talán segít megelőzni az öregedés jeleit – mondta dr. Cara McDonald bőrgyógyász. – Sajnos a randomizált klinikai vizsgálatok, melyek a legfontosabbak és elengedhetetlenek ahhoz, hogy valamiről kiderüljön, tényleg van-e tudományos bizonyíték a hatásaira, nem azt mutatják, hogy valódi hatása lenne a gua sha módszernek.” Ez valószínűleg nem meglepő, és mivel kellemes, ettől még sokan továbbra is használják a gua shát. Sokkal érdekesebb viszont az eredete: a hagyományos kínai gyógyászatban ugyanis nem az arcon alkalmazták a gua shát.

Sebesre kaparták magukat

Valójában a hát és a váll bőrét dörzsölték, kaparták erősen a lapocskával, ami mély horzsolásokat okozott. Egyébként kanállal és más lapos tárgyakkal, például pénzérmékkel is végezték ezt a technikát. Az eredmény pedig olyan volt, mintha valakit komolyan bántalmaztak volna. A szó jelentése is ehhez kapcsolódik: a gua kaparást jelent, míg a sha szót a hagyományos kínai gyógyászatban az akut betegségekre használták. Úgy hitték ugyanis, hogy ez a módszer serkenti a vérkeringést, és megszabadítja a pangástól a szöveteket. Mondanunk sem kell, hogy a tudomány próbáját nem állta ki ez az elmélet, részben azért, mert nehéz a placebo hatást kizárni a vizsgálatoknál.

Egy kisebb vizsgálatban megpróbáltak utánajárni, vajon a krónikus hátfájás esetén hatásos lehet-e ez a technika, de a tanulmány csak nagyon gyenge bizonyítékot talált amellett, hogy a terápia esetleg önmagában valamennyire hatásos lehet. 

Különösen ezek után érdekes látni a gua sha felemelkedését a wellnessiparban és arcápolásban. Csak a tisztánlátás végett: az arc gua sha sosem létezett eddig, ez az ősi módszer gyengédnek titulált formája csak a marketingesek kreációja. „Teljesen biztos, hogy más beavatkozásokkal, így a lézerrel, LED-fénnyel vagy a mikroárammal nem tud versenyezni az öregedés lassításában, megelőzésében” – jelentette ki McDonald.

De legalább nem veszélyes

Az arcon alkalmazott gua sha hatásaira ugyan nincs bizonyíték, ám legalább mellékhatások sincsenek. „Ha valaki élvezi és jólesik a használata, ne tartsa vissza semmi” -–mondta a bőrgyógyász. Az arcmasszázsnak ugyanis megvan az az előnye, hogy csökkenti az izmok görcsösségét, ellazít. „A finom masszázs és nyomás az arcon is segít a görcsök, feszültség csökkentésében” – mutatott rá McDonald. „A tenyér élével történő nyomás is hatásos a duzzanatok és ödémák csökkentésére.”

A szakember szerint a különböző masszázseszközök azok számára is hasznosak lehetnek, akik gyulladással, nyirokkeringési elégtelenséggel küzdenek az arc területén. Ám ilyenkor figyelni kell arra, hogy mennyi az, ami még jót tesz. „A túlzott masszírozás fokozhatja a gyulladást és irritációt, így ronthatja a tüneteket vagy kipirosodást okozhat az érzékeny bőrön.”

A gua sha tehát jött, látott és győzött, köszönhetően a marketingzseninek, aki kitalálta, hogy a nők megveszik a színes köveket, hogy ősi kínai módszerként simogassák vele az arcukat. Azok után pedig, hogy ez a cikk megszületett, a felbukkanó hirdetésekben örök időkig kísérteni fognak a jade zöld és halvány rózsaszín gua sha lapocskák az interneten és a közösségi oldalakon.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!