A csípős szélben is pihepuha lehet a bőröd 

2024. január 11.
Segítünk néhány egyszerű lépésben aktualizálni a testápolási rutinunkat, hogy a szélsőséges időjárásban is megőrizzük bőrünk puhaságát.
pihepuha-bor-tel

A tél bőrünk számára a legnehezebb időszak. A csípős hideg és bántó szél mellett, a fűtés és a kinti-benti hőmérséklet közötti jelentős különbség is próbára teszi bőrünket és kimeríti nedvességtartalmát. „Az erős külső hatások, a ruhánkon átfújó szél, a meleg anyagok dörzsölése és a fűtés okozta száraz levegő kiszárítják felső rétegét, amely következtében csökken ellenálló képessége, viszkethet, berepedezhet és könnyebben jelenhetnek meg ekcémás tünetek is felszínén. Mi több, a tartós hideg hatására szervezetünk megpróbálja megakadályozni testünk lehűlését, amelynek következtében ereink összehúzódnak, és -8 Celsius-fok körül a faggyúmirigyek működése is lassul, csökken a bőr faggyútermelése, ezzel még inkább felgyorsítva bőrünk kiszáradását” – árulta el Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője, miért fontos, hogy az arcápolási mellett, testápolási rutinunkra is fokozottan figyeljünk ebben az időszakban. 

Ahhoz, hogy télen is megőrizhessük bőrünk szépségét és megkímélhessük magunkat a bőrszárazság kellemetlen mellékhatásaitól, elegendő betartanunk néhány egyszerű bőrápolási szabályt a szakértő szerint a hűvös hónapok során. 

Ne vigyük túlzásba a fürdőzést 

Habár egy hűvös, rohanós nap után kevesen tudunk nemet mondani egy forró habos fürdőre, nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a hosszas áztatás és a meleg alapvetően szárítja bőrünket. Nem kell minden alkalommal tartóztatni magunkat, de érdemes a habos kényeztetést heti egy alkalomra és maximum 15 percre korlátoznunk, a vizet pedig maximum 35 fokra melegítenünk. 

pihepuha-bor-tel

Használjunk hidratáló tusfürdőt 

Zuhanyzás során érdemes krémes, lágy állagú, hidratáló összetevőket tartalmazó termékeket használnunk. Ha nem feltétlenül muszáj, karunkat, lábunkat és törzsünket ne szappanozzuk, dörzsöljük, elegendő csak vízzel leöblíteni ezeket a területeket. Részesítsük előnyben a langyos vizes, gyors zuhanyzásokat, főleg, ha bőrünk viszketésre hajlamos. 

Ne szerénykedjünk a testápolóval 

A hideg időszakban elengedhetetlen, hogy ne csak arcunkat, hanem egész testünket rendszeresen és gondosan hidratáljuk. Használjunk mindennap gazdag testápolót közvetlenül fürdés után, amely enyhén nedves bőrre felvíve a felületi nedvességet is képes magába zárni. Ha bőrünk különösen száraz, hidratáljuk naponta akár többször is és ne felejtsünk el minden kézmosás után is kézkrémet használni. Habár télen kevésbé van szem előtt, de ne feledkezzünk meg lábunk ápolásáról sem ebben az időszakban, hiszen a vastag zoknik, csizmák és bakancsok talpunk bőrét sem kímélik. Használjuk lefekvés előtt intenzíven tápláló lábápoló krémet, hogy mindennap pihe-puha lábakkal ébredhessünk. 

Zárjuk bőrünkbe az értékes összetevőket 

Ahhoz, hogy száraz bőrünk hidratálása még eredményesebb legyen, bevethetjük a szakértő kedvenc téli praktikáját: tusolás és testápolónk bemasszírozása után vigyünk fel egy hidratáló testolajat, így zárva bőrünkbe minden hasznos hatóanyagot, hogy még eredményesebbé tegyük az értékes hidratáló összetevők mélyre ható hasznosulását.  

Fotó: Getty Images