Bár az uborka Kendall Jenner bakizása ellenére sem lett olyan felkapott élelmiszer, mint mondjuk az avokádó, a zöldség mégis az egyik legjobb dolog, ami a szervezettel történhet.
Így szépíti meg a bőrt az uborka
- Mivel az uborka kilencvenöt százaléka víz, rendkívül jól hidratál.
- Az uborka mellett szól, hogy oldható (vagy vízben oldódó) rostban gazdag, fogyasztásával lelassul az emésztés, a vércukorszint lassabban emelkedik, ezért nem leszünk hamar éhesek. A rostban gazdag zöldség segít kiüríteni a toxinokat a bélrendszerből, segíti megelőzni a székrekedést és kevésbé savas környezetet teremt a szervezetben a bélben. (300 gramm uborka elfogyasztásával körülbelül 2 gramm rostot juttatunk a szervezetbe).
- Az uborka tápanyagokban is gazdag, például a K-, B- és C-vitamint, ásványi anyagokat (rezet, foszfort, káliumot és magnéziumot) tartalmaz.
- Az uborka héja az egyik legjobb szilícium-dioxid-forrás, ami aktiválja a kollagéntermelésben részt vevő enzimeket, hogy a bőr rugalmas és egészséges maradjon.
- Ha ez nem volna elegendő, az uborka tele van fitokemikáliákkal is, például lignánokkal, flavonoidokkal és triterpénekkel, amelyek segítenek távol tartani a gyulladást a szervezetben.
Uborka: a TikTok sztárja
Bár az uborka kissé régimódi saláta-összetevőnek számít, jó hír, hogy a világhálón fellelhető izgalmas recepteknek hála egyre nagyobb figyelmet kap. A TikTokon egy Logan nevű tartalomgyártó uborkasaláta-videóit például milliók nézték már meg. Logan szerint az uborka egy életstílus, csatornáján pedig olyan uborkarecepteket oszt meg, ami meghozza a kedvet az uborkázáshoz.
@logagm Replying to @zoomiezone ♬ original sound - Logan
A fiú szerint az uborka azon túl, hogy az egyik legegyszerűbben tálalható élelmiszerünk, a legtöbb étellel jól működik, a friss, ropogós zöldség tökéletes kontrasztot jelent halak, húsok mellett, tökéletes alkotóeleme az egytálételeknek, de kimchiként is elkészíthető.
Forrás: Vogue Fotók: Getty Images