Uborka: az alábecsült szépségeledel

2024. augusztus 21.
A mozifilmekből mindannyian megtanultuk, hogy az arcra tapasztott uborkaszelet jót tesz a bőrnek, de arról csak kevesen tudnak, hogy az uborka belülről is csodát tesz.
Fiatal nő ráharap egy uborkaszeletre

Bár az uborka Kendall Jenner bakizása ellenére sem lett olyan felkapott élelmiszer, mint mondjuk az avokádó, a zöldség mégis az egyik legjobb dolog, ami a szervezettel történhet.

Így szépíti meg a bőrt az uborka

  • Mivel az uborka kilencvenöt százaléka víz, rendkívül jól hidratál.
  • Az uborka mellett szól, hogy oldható (vagy vízben oldódó) rostban gazdag, fogyasztásával lelassul az emésztés, a vércukorszint lassabban emelkedik, ezért nem leszünk hamar éhesek. A rostban gazdag zöldség segít kiüríteni a toxinokat a bélrendszerből, segíti megelőzni a székrekedést és kevésbé savas környezetet teremt a szervezetben a bélben. (300 gramm uborka elfogyasztásával körülbelül 2 gramm rostot juttatunk a szervezetbe).
  • Az uborka tápanyagokban is gazdag, például a K-, B- és C-vitamint, ásványi anyagokat (rezet, foszfort, káliumot és magnéziumot) tartalmaz.
  • Az uborka héja az egyik legjobb szilícium-dioxid-forrás, ami aktiválja a kollagéntermelésben részt vevő enzimeket, hogy a bőr rugalmas és egészséges maradjon.
  • Ha ez nem volna elegendő, az uborka tele van fitokemikáliákkal is, például lignánokkal, flavonoidokkal és triterpénekkel, amelyek segítenek távol tartani a gyulladást a szervezetben.
Fiatal nő nagy pohár uborkás vizet iszik

Az uborka 95%-a víz

Uborka: a TikTok sztárja

Bár az uborka kissé régimódi saláta-összetevőnek számít, jó hír, hogy a világhálón fellelhető izgalmas recepteknek hála egyre nagyobb figyelmet kap. A TikTokon egy Logan nevű tartalomgyártó uborkasaláta-videóit például milliók nézték már meg. Logan szerint az uborka egy életstílus, csatornáján pedig olyan uborkarecepteket oszt meg, ami meghozza a kedvet az uborkázáshoz.

@logagm Replying to @zoomiezone ♬ original sound - Logan

A fiú szerint az uborka azon túl, hogy az egyik legegyszerűbben tálalható élelmiszerünk, a legtöbb étellel jól működik, a friss, ropogós zöldség tökéletes kontrasztot jelent halak, húsok mellett, tökéletes alkotóeleme az egytálételeknek, de kimchiként is elkészíthető.

Forrás: Vogue Fotók: Getty Images