Éleszd újjá a bőröd fermentált kozmetikumokkal!

2020. január 03.
Arról biztos hallottál már, hogy a fermentált ételek - például a jó öreg kovászos uborka - milyen jót tesznek az emésztésnek. De azt tudtad, hogy a bőröd is valósággal újjászülethet a fermentációs eljárással készült termékektől? Szépségbloggerünk, Peonilla most elmagyarázza, miért.

A fermentáció egy olyan folyamat, melynek során valamilyen szerves anyagot egy enzim segítségével bontanak le. Ehhez leggyakrabban baktériumokat vagy élesztőgombákat használnak. Ezek a gombák és baktériumok az aktuális ételben/italban jelenlévő enzimek segítségével indítják be az erjedési folyamatot. Szereted a kefirt, a joghurtot vagy a kovászos uborkát? Nos, ezek mind pont így készülnek. Nem a legétvágygerjesztőbb belegondolni, de a végeredmény mégis egy olyan finomság, ami bizonyítottan képes helyreállítani a bélflóra állapotát, és gyógyítóan hat az emésztésre.

A véletlen szüleménye

Tőlünk keletre elég hamar rájöttek, hogy az erjesztés során aktiválódó molekulák fantasztikus hatással vannak a bőrre is. Egy egyszerű véletlen folytán arra lettek figyelmesek egy japán szakékészítő üzemben, hogy az idősebb munkások kézfeje feltűnően puha és fiatalos maradt. Hamar kiderült, hogy azért, mert a kezük volt az, ami folyamatosan érintkezett a fermentálódó szakéval. A híres SK-II márka kutatócsapata azonnal munkához látott, és 1980-ban rá is bukkant a fantasztikus kulcsösszetevőre: a pitera nevű alkotórész volt az a vitaminokból, aminosavakból, ásványi anyagokból és szerves savakból álló erjesztési melléktermék, ami megfiatalította a munkások bőrét.

A leghíresebb termékük, a Facial Treatment Essence 90%-ban szintén ebből az egyedülálló összetevőből készül. Idő közben egyre több koreai – és most már európai – cég is hasznosította ezt a „felfedezést”, és kezdett különböző növények fermetálásával olyan speciális kozmetikumokat előállítani, amelyek ilyen páratlan hatással vannak a bőrre.

Miért jó a bőrödnek?

A fermentációval gyakorlatilag megnő a termékekben lévő hatóanyagok hatásfoka. Az ilyen kozmetikumok rendkívül apró mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek ráadásul a bőrben könnyebben és mélyebbre szívódnak fel a hagyományos krémeknél. Mivel a fermentáció egy természetes folyamat, és tartósítószerek nélkül történik, ezért egy nagyon jó alternatívája a tiszta, kemikáliáktól mentes termékek előállításának.

Ezen kívül:

– Magas a cukor- és gyümölcssav tartalmuk, ezért szuperül hidratálják a kiszáradásra hajlamos bőrt.

– Csökkentik a pirosságot és az irritációt.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

A cikk a Wellness magazin 2016/05. számában is megjelent.

Fotó: Unspash