Miért izzadunk annyit? Nemcsak a meleg tehet róla, hanem ezek az ételek és italok is!

2024. június 11.
A húsizzadás tényleg létezik. De nem a hús az egyetlen étel, amitől jobban izzadunk. Mutatjuk, a szakember szerint a melegben milyen ételeket és italokat lenne érdemes elkerülnünk.
Étel izzadás
  • Még ha jeges is, a kávékoffein tartalma nem segít lehűteni magunkat, sőt, ellenkezőleg!
  • Milyen ételek és italok azok, amiktől csak még jobban izzadunk?
  • Ezeket az ételeket és italokat jobb elkerülnünk a melegben, ha nem akarunk folyton verejtékben úszni.

Nem foghatjuk csak a hőségre az izzadást még nyáron sem. Több olyan étel és ital is van, melyek fokozzák a verejtékezést. „Egyéntől függ, mennyire izzadunk evés vagy ivás után. Ez a fajta verejtékezés általában az arcon, nyakon, homlokon a legintenzívebb – magyarázta Yasi Ansari dietetikus. – Az ember azért izzad, hogy hűtse a testét, a hőszabályozásunk eszköze.”

A különböző ételek és italok mindenkinél más hatást váltanak ki, vannak, akik hajlamosabbak jobban izzadni bizonyos ételek elfogyasztása után. De melyek ezek pontosan, mi az, amitől a legnagyobb valószínűséggel ver ki minket a víz, még akkor is, ha nagyon finom volt?

Ezek az ételek és italok fokozzák az izzadást

1. Fűszeres ételek

A csípős paprikában, chiliben található kapszaicin hatására az agyunk olyan ingereket kap, amit úgy fordít le, hogy nagyon meleg van, ezért elkezdi hűteni magát a szervezetünk. „Magyarul izzadni kezdünk – mondta Amy Kimberlain dietetikus. – Az emberek máshogy reagálnak a kapszaicinre és fűszeres ételekre, vannak, akik érzékenyebbek, ők jobban izzadnak az elfogyasztása után.”

2. Meleg ételek és italok

A dietetikus szerint melegben a leghűsítőbb étel a meleg leves lehet, mivel ez a belső hőt fokozza. Emiatt a szervezetünk elkezdi hűteni magát azzal, hogy megizzadunk.

3. Alkohol

Valószínűleg láttuk már, ahogy valakinek kipirul az arca sör, bor vagy koktél fogyasztása után. Az alkohol megemeli ugyanis a pulzust és tágítja az ereket, ami az arcunkon különösen szembetűnő. Emiatt izzadni is elkezdünk, ám ez nem az a fajta verejtékezés, ami hűti a testünket a meleg időben, mivel a vércukorszint is megugrik az alkoholfogyasztással.

4. Koffein

A fekete tea, kávé, energiaitalok, tehát a koffeintartalmú italok stimulálják a központi idegrendszert, ami aktiválja a verejétkmirigyeket. A meleg kávé a hőhatás miatt lehet hűsítő hatású, ám a jeges kávé becsapós, ez inkább megizzaszt, minthogy csökkentené a hőérzetünket.

Hiába jeges, a kávé akkor sem hűsít, ha hideg, inkább jobban izzadunk tőle

Hiába jeges, a kávé akkor sem hűsít, ha hideg, inkább jobban izzadunk tőle

5. Hús

Feltűnt már, hogy melegben nem kívánjuk annyira a húst? Ennek egyik oka, hogy a fehérjében gazdag húsok megemésztése sokkal nagyobb energiát emészt fel és tovább tart, így jobban meg is izzadunk tőle. Már a tudomány is igazolta, hogy a húsizzadás létezik, ám a pontos folyamat megértéséhez további kutatások kellenek.

Ezek az ételek csökkentik az izzadást

A dietetikus szerint a kiegyensúlyozott étrend mindenképp jótékony hatású az izzadás szempontjából. De a leglényegesebb a megfelelő hidratáltság. Meglepő, de akkor izzadunk kevesebbet, ha többet iszunk. Ilyenkor a szervezetünk nem érzi úgy, hogy túlhevülne és hűtenie kell magát. De a víziváson kívül vannak olyan ételek is, amik segítenek kevesebbet izzadnunk.

  1. A nagy víztartalmú zöldségek, mint a görögdinnye, uborka, saláta csökkentik az izzadást.
  2. A natúr joghurt, tej, sajt és más, kalciumban gazdag ételek hozzájárulnak, hogy csökkenjen az izzadtság mennyisége, mivel segítik a hőszabályozást.
  3. A magas rosttartalmú ételek – teljes értékű gabona, zabpehely, gyümölcsök, zöldségek, babfélék, hüvelyesek – segítik az emésztést, ezáltal csökkentik az izzadást, mivel nem olyan megerőltető a szervezetünk számára a feldolgozás folyamata.

Mivel mindenki más máshogy reagál a különböző ételekre és italokra, ezért fontos, hogy kitapasztaljuk, számunkra melyek azok az ételek, amik legjobban fokozzák az izzadást, vagy éppen segítenek a verejtékezés csökkentésében.

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash