3 szuper uborkasaláta recept

2022. július 28. |

Az uborkasalátában sokkal több lehetőség rejlik, mint gondolnád! Nem hiszed? Nézd meg ezeket a recepteket!

Az uborkában rengeteg A-, C-, B1- és B2-vitamin található, bővelkedik vasban, magnéziumban, káliumban és foszforban is. Kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését, de az emésztésre és a vesék működésére is jótékony hatást gyakorol, arról nem is beszélve, hogy behűtve igazán frissítő hatású. Nem véletlen, hogy nagyon népszerű fogás az uborkasaláta, ami egy-egy forró napon akár magában is kitehet egy étkezést, nem csak köretként lehet különleges.

Felszeletelt uborka

Az uborkát, amiből szuper saláták készülhetnek, nagyon hatásos méregtelenítő zöldségnek tartják, ami extraként még a szervezet sav-bázis egyensúlyát is képes normalizálni. Szuper hír, hogy a benne lévő értékes anyagok miatt hozzájárul a haj egészséges növekedéséhez és a bőr regenerálódásáért is sokat tesz. Külsőleg és belsőleg is nagyszerű hidratáló, frissítő és hűsítő hatású, enyhíti a bőrirritációt, a viszketést és megszünteti a szemek duzzanatát.

Tonhalas uborkasaláta

Hozzávalók:

  • 1 nagy kígyóuborka
  • 5-6 szem koktélparadicsom
  • ½ fej kaliforniai paprika
  • 10 szem magozott olívabogyó
  • 5 dkg feta sajt
  • 1 db 80 g-os tonhalkonzerv
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • ½ citrom leve
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj és balzsamecet

Így készül:

  1. Megmossuk (ha úgy szeretjük, meghámozzuk) és felkockázzuk az uborkát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomokat félbevágjuk és egy tálban összekeverjük.
  2. Belekeverjük a felezett olívabogyót, rámorzsoljuk a feta sajtot és a lecsepegtetett, villával összetört tonhalat.
  3. Végül elkészítjük az öntetet: elkeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, a fűszereket és az összetört fokhagymát, majd a salátára öntjük.
  4. Letakarjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.

Görög joghurtos-mentás uborkasaláta

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb kígyóuborka
  • 2,5 dl görög joghurt (ha nincs, a sima is tökéletes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg feta sajt
  • ½ citrom leve
  • 4-5 friss mentalevél
  • só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. Aprólyukú reszelőn lereszeljünk az uborkát és finoman kinyomkodjuk a levét.
  2. Egy tálba tesszük és összeforgatjuk a sűrű görög joghurttal, amiben elkevertük az összetört
    fokhagymát, a felaprított mentát, egy kevés sót és borsot.
  3. A tetejére morzsoljuk a feta sajtot, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal.
  4. Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha letakarva pihen kicsit a hűtőben, az csak jót tesz neki, hiszen az ízek jobban összeérnek.

Frissítő uborkasaláta recept

Kapros-tejfölös uborkasaláta

Hozzávalók:

  • 2 db kígyóuborka
  • 1 kis doboz tejföl
  • 50 gramm friss kapor apróra vágva
  • 20 gramm aprított lilahagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Így készül:

  1. A salátaöntethez elkeverjük a tejfölben a sót, a borsot, a kaprot, a fokhagymát, az olívaolajat és az ecetet.
  2. Az uborkát alaposan megmossuk és feldaraboljuk, egy tálba tesszük és jól összekeverjük.
  3. Jöhet a tetejére az öntet, amivel aztán összedolgozzuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük.

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró