Bőrápolás tiniknek: a legfontosabb lépések

2024. szeptember 07.
A tinédzserkort a hormonális változások, hangulatingadozások és sajnos gyakran a bőrproblémák is jellemzik. A kamaszok bőre különleges gondoskodást igényel, hiszen elszabadulnak a hormonok, ami túlzott faggyútermeléshez és pattanások kialakulásához vezet. A megfelelő arcápolási rutin segítségével gyermeked magabiztosan, ragyogó arcbőrrel lépheti át az iskola kapuját.
Tinédzser lány az arcát krémezi

A serdülőkor gyakran az első alkalom, amikor – a szervezetben lejátszódó hormonális változások miatt –  a gyerek pattanásokkal, mitesszerekkel és szárazsággal találkozik. A bőrhibák és zsíros bőr foltot ejthet a legtöbb tini önbecsülésén, és könnyen érezheti úgy, hogy teste hirtelen kikerül az irányítása alól. Ez az a kor, amikor a tizenévesek érzékennyé válnak a megjelenésükre, az iskolakezdéssel pedig még jobban stresszelnek, kiváltképp, ha új közösségbe kerülnek. Ezért fontos, hogy ne engedjük el gyermekünk kezét ebben a bizonytalanságokkal teli időszakban. Mutassunk példát a bőrápolásban is!  

1. Tisztítás 

Minden bőrápolási rutin első lépése az arcbőr alapos megtisztítása. A tizenévesek számára az antibakteriális hatású, de kíméletes arctisztítók ideálisak, amelyek a pórusok mélyéről is eltávolítják a szennyeződéseket, de nem teszik tönkre a bőrbarriert. A megfelelő arctisztító kiválasztásakor fontos figyelembe venni a bőrtípust – zsíros bőr esetén gyengéd habzó, száraz vagy érzékeny bőr esetén pedig hidratáló terméket válasszunk.

A még alaposabb tisztítás érdekében beszerezhetünk tiniknek egy arctisztító készüléket, ami vékony, pulzáló sörték segítségével távolítja el a bőrről a szennyeződéseket, a felesleges faggyút és a sminkmaradványokat, miközben felszabadítja a pórusokat és mattítja a zsíros arcbőrt. (Titkos infó: Emily Párizsban is ilyen bőrápoló kütyüvel szépül!)

2. Hidratálás okosan

A megfelelő hidratáló krém kiválasztása ebben a korban a megfigyelésnél kezdődik. A hormonális változások hatására a bőr szinte naponta változásokon megy keresztül, ezért a kezdetekben érdemes akár többféle, különböző bőrtípusra való hidratáló krémet kipróbálni. Ha a nap előrehaladtával gyermekünk azt veszi észre, hogy bőre száraz, húzódik, érdemes lehet újra felvinni a krémből. Ha pedig a nap folyamán olajossá válik arca, érdemes egy könnyedebb formulájú, bőrbarriert helyreállító krémet kipróbálni. Fontos: feleslegesen ne bombázzuk a tini arcbőrét újabb és újabb készítményekkel!

3. Fényvédelem nélkül utcára sem

Bőrtípustól és életkortól függetlenül – az év minden napján – fontos a megfelelő fényvédelem. A fényvédő krém megvédi a bőrt a napsugarak okozta károsodástól és csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Gondoljunk erre úgy, mint a fogmosásra – egy olyan dologra, ami minden tinédzser reggeli bőrápolási rutinjának része.

Érdemes még néhány alapvető szokást kialakítani, hogy a tinik arcbőre hosszú távon is egészséges maradjon:

  • A pattanások és mitesszerek nyomkodása még felnőtt fejjel is csábító lehet, viszont ez a szokás fertőzéshez, hegesedéshez és a végén még több mitesszerhez vezethet. Jobb, ha nem alakul ki ez a rossz szokás.
  • Ha mitesszerekről van szó, a nyomkodás helyett jobb, ha kifejezetten a mitesszerek hatékony eltávolítására kifejlesztett eszközöket használunk, ezek ugyanis a kiváltó okot célozzák meg. Biztonságos és hatékony megoldást kínálnak az olyan innovatív vákuumszívó készülékek, amelyek kíméletesek a bőrhöz, mégis hatékonyan távolítják el a makacs szennyeződéseket a pórusok mélyéről.
  • Az érzékeny bőrű tinik esetében, akik ekcémával és a rosaceával küzdenek, érdemes illatanyagoktól mentes, natúr termékeket választani.
  • Az aktív vagy izzadós tinik számára fontos, hogy akár naponta többször is megtisztítsák arcbőrüket. Ha túl sokáig marad az izzadság a bőrön, a szennyeződés, faggyú és baktérium visszaszívódhat a bőrbe, ami kipattogzást okozhat.
  • A reggeli arcápolási rutin mellett épp annyira fontos kialakítani az esti rutint!

Forrás: Foreo Fotó: Getty Images