Az aknés hegek 3 típusa – Hogyan halványíthatjuk el?

2024. június 06.
Szerencsére nem kell, hogy a bőrünk egész életünkben őrizze a tinikori pattanások nyomait. De a felnőttkori akné miatt keletkezett hegek is hatékonyan halványíthatók. Mit tanácsol a bőrgyógyász?
Aknés hegek típusai és kezelése
  • A pattanásoknál csak egyvalaminél szeretnénk jobban megszabadulni: az akné nyomán kialakuló hegektől.
  • Miért alakulnak hegek az akné nyomán?
  • Hogyan kezelhetők a különböző típusú aknés hegek?

A pattanásainkat megmutattuk a bőrgyógyásznak. Hónapok, évek, krémek, ecsetelők és egy tonna korrektor után végre megszabadultunk tőlük. Sajnos valószínűleg még ezek után is marad nyomuk. Az aknés hegek ugyanis akár életük végéig emlékeztethetnek minket az életünket megkeserítő bőrproblémára.

A bőrgyógyászok abban egyetértenek, hogy nincs olyan aknés heg, amit ne lehetne halványítani vagy eltüntetni. De mivel kezelhetők az az akné nyomán kialakuló hegek különböző típusai?

Miért maradnak hegek az akné nyomán?

Vannak pattanások, amik nyom nélkül jönnek-mennek. Míg máskor pici rózsaszín vagy barnás folt marad a nyomukban, esetleg mélyedéssel is. „Az akné gyulladást okoz a bőrben, ami megváltoztatja a bőr természetes kollagéntermelését – magyarázta Dr. Roberta Del Campo bőrgyógyász. – Ha a kollagéntermelés megváltozik, az hatással van a bőr egész szerkezetére és megjelenésére. Magyarul arra, hogyan és egyáltalán megjelenik-e heg az akné nyomán.”

Minél súlyosabb az akné, annál nagyobb valószínűséggel lesznek hegek a gyógyulás után. Ha krónikus aknéval küzdöttünk hosszú ideig, a bőrünk kollagén- és elasztintartalmának jelentős része károsodhat. „Ha nem kezeljük, vagy túl későn kezdjük kezelni az aknét, mély hegek maradhatnak a bőrünkön” – tette hozzá Dr. Kseniya Kobets bőrgyógyász is. 

De az enyhébb akné is okozhat egyenetlenségeket, foltokat a bőrfelszínen, különösen, ha még vakargatással, dörzsöléssel, nyomkodással károsítjuk a bőr szövetét is. Ezek a rossz szokások ugyanis felerősítik a gyulladást.

Az aknés hegek típusai

A szakemberek alapvetően három nagy típusát különböztetik meg az aknés hegeknek. Ezek kezelése is eltér. Pont ezért nagyon fontos, hogy meghatározzuk, esetünkben milyen fajta aknés hegekről van szó.

1. Atrofikus hegek

Az atrófiás (vagy atrofikus) hegek azokon a helyeken képeznek bemélyedést a bőrön, ahol tönkrement az akné nyomán a kollagén. Lehetnek keskeny, mély gödrök, szélesebb hegek éles széllel, vagy olyan egyenetlenségek, amik akkor tűnnek elő, ha összenyomjuk a bőrünket.

2. Hipertrofikus hegek

Ellentétben az előbbivel, a hipertrófiás heg akkor alakul ki, ha túl sok kollagént termel a bőr, hogy ellensúlyozza a gyulladást. Ez egyfajta autoimmun reakció az aknéra. Ezeket a hegeket nevezik keloidosnak is. Kiemelkednek a bőr felszínéből, néha az eredeti akné méretén túl is növekednek, de idővel elpuhulhatnak.

3. Pigmentált hegek

Ezek az aknés hegek inkább foltokként vannak jelen, nem a bőr textúráján kitapintható sebhelyek. A gyulladás utáni hiperpigmentáció miatt jelenhetnek meg a sötét foltok azokon a területeken, ahol a bőr túl sok melanint termelt az akné miatt. Ugyanakkor gyakori, hogy az atrófiás vagy hipertrófiás hegek mellett vannak jelen a pigmentált aknés hegek.

Hogyan kezelhetők az aknés hegek?

A megfelelő hatóanyagtartalmú kozmetikumok különösen a pigmentált aknés hegek esetében segíthetnek

A megfelelő hatóanyagtartalmú kozmetikumok különösen a pigmentált aknés hegek esetében segíthetnek

Mivel nem egyformák az aknés hegek, így a kezelésük is eltérő. „A mélyebb hegeket – mint az atrófiás hegesedés nyomait – sokkal nehezebb eltüntetni, mint az akné nyomán megjelenő hiperpigmentációt” – mondta a bőrgyógyász.

Szükség lehet az aknés hegek halványítására, tompítására lézeres vagy kortikoszteroidos injekciós kezelésre is. De a bőr egyenetlenségeit egy sor kollagéntermelést serkentő kezelés is halványíthatja:

  • Mikrotűs kezelés
  • Kémiai hámlasztás
  • PRP

Érdemes a bőrgyógyászunkkal konzultálnunk, mire van szükségünk és a mi aknés hegeink milyen kezelést igényelnek.

A bőrgyógyász azt is elmondta, milyen hatóanyagú kozmetikumok segíthetnek az akné nyomán maradt sötét foltok elhalványításában:

  • Retinoid
  • Alfa-hidroxi sav (AHA)
  • C-vitamin
  • Niacinamid

Ami minden esetben nagyon fontos, bármilyen típusú aknés hegekkel is küzdjünk: a fényvédő. „Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőr UV-sugárzással szembeni védelmét. Az aknés hegek esetén ez még fontosabb, mivel a napsugárzás – de a képernyőkből származó kék fény is – ronthat az aknés hegek állapotán” – figyelmeztetett a bőrgyógyász.

Forrás: Allure, fotó: Getty Images