Görög Zita megható fényképpel állt ki a szülés szabadsága mellett

2014. július 03.
A gyönyörű színésznő, vagy ami most talán még fontosabb, a kétgyermekes édesanya, Görög Zita megdöbbentő őszinteséggel állt ki egy olyan ügyért, ami nem csak saját életére volt hihetetlenül nagy hatással, de rengeteg jövendőbeli édesanya sorsát is befolyásolja. Azért, hogy minden nő megválaszthassa szülésének körülményeit.

„Ritkán adok intim pillanatokat az életemből, de van, amikor érdemes. Van, amikor ideje elmondanunk a véleményünket és csatlakozni azokhoz, akikkel egyetértünk” – írja Facebook-oldalán az ismert modell és színésznő, Görög Zita.

A szöveg alatti fényképen látható az említett, valóban megindítóan intim pillanat, amit Zita most megosztott velünk: második gyermekének születése. És bár a fotóból tényleg árad a boldogság, a születés és az életadás csodája, ez a kép ennél sokkal szomorúbb okokból került a családi albumból a Facebookra.

Nemrégiben már többen is összegyűltek azért, amiért most Zita is megosztotta ezt a bejegyzést, Vass Gabrielláért, a Szent Imre kórházból elbocsátott szülésznőért való tüntetésen. Vass Gabriella a kórházban azt a szemléletet képviselte, aminek minden szülésznőnek és orvosnak kellene, azaz, hogy az édesanyának joga van megválasztania szülése körülményeit, háborítatlan és szeretetteljes környezetben életet adnia gyermekének.
„Az első gyermekem, Milus császárral született, de én nagyon szerettem volna, ha a második gyereket természetes úton hozhatom világra. Ez egy nagyon bonyodalmas út volt, öt orvos is először beleegyezett, majd visszalépett ettől a lehetőségtől, és bár megértem, hogy ők orvosi döntéseik alapján utasítottak el, én éreztem, hogy meg tudom csinálni” – magyarázza Zita.

Dr. Bálint Balázs végül mégis beleegyezett Zita kérésébe, így kislánya, Lotti születése, olyan élmény lehetett, amilyennek a színésznő mindig is elképzelte. Ehhez persze Kondor Kata szülésznő odaadása is hozzájárult.
„Tudod olyan ez, mint egy esküvő. Azokat hívod meg, akiket szeretnél magad körül látni egy ilyen bensőséges pillanatban. Fontos, hogy olyan szakemberek vegyenek körül, akik felé teljes a bizalmam” – tette hozzá.

Zita persze alaposan körüljárta a témát, rengeteget olvasott, több bábával is beszélt, és természeti népek szokásain keresztül ismerkedett a lehetőségekkel. Az otthonszülés nála már nem jöhetett szóba, pedig első gyermekénél még ez a lehetőséget is fontolgatta.
„Mikor Milánnal voltam terhes, felkerestem Geréb Ágit, de akkor valahogy megijedtem ettől a gondolattól. És milyen jó megérzés volt, hiszen Milust császározni kellett!”

Zitát pedig most sem hagyta cserben az anyai megérzése. Kislányának születése zavartalanul lezajlott, természetes módon, olyan közegben, amiben szerette volna, úgy, hogy ez az emlék életre szóló szép pillanat maradhasson számára. A kép pedig azért is tanúskodhat erről, mert a szülés után Lottival nem rohantak el azonnal, hanem hagyták, hogy az édesanya és a mellkasán fekvő újszülött együtt pihenhessék ki szülés és születés nehézségeit.
„Engedjétek meg, hogy én arra a csodára emlékezzek, ami velünk történt ott” – folytatja a bejegyzést és a lényeg valójában ennyi. Zita nem a császármetszés ellen száll harcba, hanem a döntés szabadságának védelmében. Azért, hogy minden nőnek joga legyen eldönteni, hol, hogyan és milyen körülmények között szeretne szülni, azért, hogy az élet egyik legszebb pillanata tényleg csodás emlék maradhasson az édesanyák számára.