II. Erzsébet királynő kitüntette Angelina Jolie-t

2014. október 11.
Angeline Jolie jó ideje már nem csak magasan ívelő színészi pályája és sármos férje miatt tart számot a világsajtó érdeklődésére. A szexuális erőszak ellen tett erőfeszítéseit és humanitárius munkáját most maga az angol királynő ismerte el.

Erzsébet királynő tegnap adta át az Oscar-díjas színésznőnek tiszteletbeli lovagi (a nőknek járó dame, szó szerint dáma) címet. Angelina a szexuális erőszak elleni fellépéséért és a brit külpolitikai munkásságáért érdemelte ki az impozáns kitüntetést. Az újabban rendezővé is avanzsált filmsztár a Buckingham palotában vette át a nőknek adható egyik legrangosabb elismerést, a Dame Commander (lovagparancsnok hölgy) keresztet.

Mivel Jolie nem brit állampolgár, nem lehetséges, hogy „valódi” hölgy lehessen, de a tiszteletbeli hölgy címére mindenképpen érdemesnek találta őt a királynő.

Először júniusban röppent fel a színésznő kitüntetésének híre, amikor Jolie William Hague külügyi titkárral elnökölt az End Sexual Violence in Coflict londoni ülésén. Akkor így reagált a megtiszteltetésre: „Olyan elismerést kapni, ami a külpolitikai munkámért jár, hihetetlenül sokat jelent számomra, hiszen ennek szeretném szentelni az életem. Tudom, hogy a céljaink elérése egy élet munkája lehet, de én hajlandó vagyok rászánni az enyémet.”