Emma Watson szerint ezért nem bírják a férfiak a női főhősöket

2017. április 20.
A színésznő A szépség és a szörnyeteg kapcsán elemezte a moziba járó férfiak és az erős női főhősök viszonyát.

Szerencsére Emma Watsonnak a legutóbbi (teljesen feleslegesen és mesterségesen gerjesztett) „botránya” után is sikerült megmaradnia a fiatal feminista szerepkörében, hiába támadják a melleivel, meg hogy csak azért lehet népszerű feminista, mert szép.

Watson nemrégiben a A szépség és a szörnyeteg világszerte bemutatott élőszereplős adaptációja kapcsán beszélt a női főhősökről, és kifejezetten az általa megformált Belle-ről, de ennek kapcsán arra is kitért, szerinte mi lehet a baja a férfiaknak a nőket középpontba állító filmekkel.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Watson szerint a férfiak egyszerűen nincsenek hozzászokva, hogy erős nőkkel azonosuljanak, és mivel ez a helyzet kényelmetlen számukra, elkezdik sarazni ezeket a filmeket: „Nehéz elfogadni azokat a dolgokat, amik eltérnek a normáktól. Azt hiszem, ha megszoktad, hogy olyan karaktereket látsz, akik úgy néznek ki, mint te, úgy gondolkodnak, mint te és úgy beszélnek, mint te akkor ha valaki mást látsz a vásznon, egyszerűen azt gondolod majd: Hát ez a lány egyáltalán nem hasonlít rám, így nem tudom magam beleélni a karakterébe…”

A Laura Mulvey-féle feminista filmelméleteket ösztönösen megsejtő, vagy nagyon is jól ismerő Watson aztán azzal folytatja, hogy ez a folyamat a hiányzó női hősök miatt alakulhatott így – a nők rákényszerültek, hogy férfi hősökre projektálják magukat, fordítva viszont már nem működik a dolog. Viszont Watson szerint az, hogy a férfiak nem akarnak vagy nem képesek azonosulni a nőkkel, nemcsak a filmesek és mozivezetők problémája…