Michelle Obama felelősségre vonta a férfiakat

2017. november 22.
A szexuális visszaélésekkel kapcsolatos médiavisszhang és a #metoo kampány sosem látott tömegeket mozgatott meg a kényes társadalmi kérdéssel kapcsolatban. Sosem lehet eleget beszélni a témáról, az ex first lady például a héten a nők védelmében igen határozott módon lépett fel.

A bántalmazott nők nyilvánosság elé lépése és az irántuk tanúsított szolidaritás hetek óta uralja az internetet. Az előző héten Meryl Streep és Angelina Jolie tabudöntögető módon megosztotta személyes tapasztaltait a témában, most pedig egy connecticuti rendezvényen Michelle Obama is elmondta kendőzetlen véleményét a témában.

A nőkhez intézett erőteljes üzenetet mellett a férfiak  passzív, „szemlélődő” hozzáállását is bírálta. „El sem tudom mondani, mennyire beteggé tesz engem az a sok rondaság, amire napról napra fény derül. Ha azt szeretnénk, hogy erősek lehessenek a fiatal lányaink és hallathassák a hangukat, akkor realizálnunk kell azt is, hogy milyen sok munka vár még ránk.”

A férfiaknak címzett megjegyzése is igazán őszintére sikerült: „A férfiakhoz is szeretnék szólni: egyszerűen nem vehetik fel az ártatlan, öntelt megfigyelő pozícióját, akik végignézik, hogy mindez megtörténhet.”

Végezetül egy keserű zárómondattal fejezte be a beszédét a first lady: „Egy olyan világban élünk, ahol a fiatal lányok szó szerint veszélyben vannak. Akár azért, amit a férfiak mondanak nekik, akár azért, ahogyan rájuk néznek, vagy a lehetőség miatt, amit bennük látnak vagy azért, hogy a bármiféle akaratukat rájuk erőltetik. Ebben az országban lánynak vagy nőnek lenni egy nagyon szomorú, közös sors.”