5 tény a horvát elnökasszonyról, Kolinda Grabar-Kitarović-ról

2018. július 18.
Összeszedtük, mit érdemes tudni a focivébé döntőjén elsöprő népszerűséget szerző Kolinda Grabar-Kitarović-ról.

A francia-horvát meccs ugyan horvát vereséggel zárult, Kolinda Grabar Kitarovic szimpatikus fellépéséről harsog azóta is a világsajtó. Az ötvenéves horvát miniszterelnök Emmanuel Macron és Vladimir Putyin koszorújában, piros-fehér horvát mezben üdvözölte a díjátadón a történelemben először a döntőbe jutott válogatottat és a francia csapat tagjait egyaránt. A szívet melengető pillanatot még a zuhogó eső sem ronthatta el, Kolinda bőrig ázott a focisták ölelgetése közben.

Míg egyesek a vébé egyik legemberibb pillanatának tartották gesztusát, mások jól komponált kampányfogásként értékelték a viselkedését. Bárhogyan is legyen, összeszedtünk 5 alapinfót a horvát miniszterelnökről:

1.  Grabar-Kitarović Horvátország legfiatalabb, és egyben első női elnöke, 2015. február 19-e óta tölti be a tisztségét Horvátország legnagyobb konzervatív-keresztényszociális pártjának, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) színeiben.

2. Az ex-diplomata 4 nyelven anyanyelvi szinten, összesen pedig 7 nyelven beszél. Miután Új-Mexikóban érettségizett, Zágrábban angol-spanyol szakon végzett, majd Bécsben tanult a Diplomata Akadémián.

3. Kolinda katolikus vallású, melyet saját bevallása szerint aktívan gyakorol és büszkén hirdet.

4. Két gyermek büszke édesanyja, politikájában viszont ellentmondásosan jelenik meg a nők jogainak védelme. 2015-ben megengedő állásponton volt az abortuszt illetően, de például az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, – mely a nők elleni és a családon belüli erőszak erősebb büntethetőségét is magába foglalja–, nem kifejezetten támogatta, sőt, a pártja tüntetett is a törvényszigorítás ellen.

5. A „világ legszebb államelnökének” keresztelt Kolindáról a díjátadós szereplését követően, vasárnap este állítólag 25%-kal több hír szólt, mint Luka Modrić-ról, a vébé legjobb játékosáról. A hírek nyolcvan százaléka pedig kifejezetten pozitív volt egy horvát médiaelemző cég szerint, ami igencsak jól jön a köztársasági elnöknek egy évvel a választások előtt.