Döbrösi Laura fenntartható divatról, természetes szépségápolásról és környezettudatos utazásról

2019. augusztus 15.
Szeptemberi számunk címlapsztárjának az élet minden területére vonatkozóan akadnak szuper tippjei, hogy tehermentesíthessük a Földet.

A Marie Claire szeptemberi számának címlapinterjújában említetted, milyen fontos számodra az utazás, a világ megismerése. Olyannyira, hogy egyetlen hátizsákkal bejártál több dél-amerikai országot. Ez azért elég vakmerő, nem?

Annyira nem, mert mindig tudtam, kihez megyek. Egyedül utaztam, de minden állomásomon várt valaki, ami óriási nyugalommal töltött el. És különben is, a hátizsákosok védőszentje mindig vigyázott rám. (Nevet.) Amúgy mindenhol nagyon segítőkészek és kedvesek voltak velem, szóval nem olyan ijesztő dolog ez, mint hinnénk, mint ahogy az maga az utazás sem egy ijesztő, veszélyes és drága dolog.

Visszavágysz oda?

Dél-Amerikába bármikor elmennék, de mivel év közben színházban játszom, hosszú időre nem tudok elutazni. De tervben van egy brazil út, egy Bolívia–Peru túra, és Mexikót is szeretném felfedezni. Bolíviában vannak olyan természeti jelenségek, amikre már csak 5-7 évem van, hogy lássam, mert el fognak tűnni, úgyhogy oda sietek. Amazóniáért is aggódom kicsit, de azért ahhoz túl nagy, hogy csak úgy eltűnjön.

Az utazások alatt nehezebb lehet betartani a hulladékmentes életmódot, amelyet a hétköznapokban folytatsz, jól sejtem?

Nem is szokott sikerülni, legfeljebb a minimalizáció. Ha kocsival megyünk, akkor a benzinkúton az üzemagyagon kívül nem veszünk semmit, mindig viszünk magunkkal kávét, kotyogóst és kemping gázfőzőt. Persze amikor több napra kell bevásárolni egy idegen város szupermarketében, ahol minden be van csomagolva, ott mi sem tudjuk kikerülni a műanyagot. Nyilván a zöldséget ott se tesszük bele külön zacskóba.

Az Instádon láttam, hogy magad készíted a fogkrémed.

Ez nem nagy tudomány: beírod a Google-be, hogy fogkrém házilag, és kidob egy csomó receptet. Nekem nagyjából egy perc összeállítani ezt a pasztát, amit aztán két hétig tudok használni. És jó, bevált – legalábbis eddig nem hullottak ki a fogaim. (Nevet.) Egyébként az érzékeny bőröm is sokkal hálásabb azért, hogy nem kenek rá készen vásárolt terméket, amiben akár fagyálló vagy mikroműanyagok is lehetnek – nem is gondolnánk, milyen gyakori összetevők ezek. Akkora boszorkánykonyhám még nincs, hogy az arckrémemet is én magam készítsem el, ezt a természetgyógyászomra bízom.

Vannak bevált szépségtrükkjeid?

Minden belülről fakad a testben, ezért szerintem a legfontosabb a bőséges folyadékbevitel (napi 3 liter víz), az értékes táplálkozás (a gyorskaják teljes mellőzése) és az, hogy kívülről minél kevesebb dolgot kenjek a bőrömre. Meghálálja.

És hogyan vélekedsz arról, hogy a divat a második legszennyezőbb iparág?

Nagyon sajnálatos ez a helyzet, mert amúgy én is odavagyok a magyar divatért. Sok tehetséges ember és jó márka van itthon. Szerencsére egyre több brand odafigyel a környezetre és a fenntarthatóságra, plusz a probléma valójában az óriáscégekkel van. Én már nagyon ritkán vásárolok, akkor is kizárólag feltörekvő magyar dizájnerektől, esetleg second hand vagy vintage boltokból. Ja, és iszonyat stílusos barátnőim vannak, állati jó cuccokkal, sokszor szoktunk csereberélni. Persze régen velem is gyakran megesett, hogy ha szomorú voltam, elmentem shoppingolni és összevásároltam minden hülyeséget… Ma inkább kimegyek a fák közé az erdőbe. Jobb érzés, és olcsóbb is így az élet.

Olvasd el interjúnkat szeptemberi lapszámunkban Laurával!