Gisele Bündchen is kiállt az esőerdők mellett

2019. augusztus 26.
Gisele Bündchen is felszólalt az opportunisták ellen, akik az évek alatt oda juttatták hazáját, Brazíliát és az Amazonas térségét, hogy most rekord méretű tüzek pusztítják az esőerdőt.

“Az esőerdő kulcsfontosságú szerepet játszik a Föld klímájának egyensúlyában és közvetetten hatással van mindannyiunk életére” – írta közösségi oldalán Gisele Bündchen. “Nem hunyhatjuk be a szemünket afelett, ami az Amazonas vidékén történik” – tette hozzá a 39 éves szupermodell. “Az egyre nagyobb tüzek egy nap alatt lerombolják, amit a természet évek, évszázadok alatt épített. Sok időt töltöttem ott, és közelről láthattam, hogyan történik az egész. Hogyan használják ki a gazdasági kalandorok a száraz időszakokat, hogy lerombolják és elsöpörjék az erdőt. Meg kell állítani az erdők pusztítását az Amazonas mentén a mi egészségünk és a bolygónk egészsége érdekében!” – figyelmeztetett Gisele Bündchen.

Hatalmas a pusztítás
A hivatalos brazil adatok szerint az erdő területébőll több mint 1,2 millió négyzetkilométer pusztult el csak júliusban, ami három-négyszerese annak a pusztításnak, amely az elmúlt négy évben összesen történt. Csak idén több mint hetvenezer erdőtűz pusztított Brazíliában, ennek fele az Amazonas régiójában, és a tüzek száma rendkívüli ütemben szaporodik. A környezetvédelmi szakemberek szerint az erdőtüzek nagyrészét farmerek okozták, akik így akarják megtisztítani a földet az erdőségtől, hogy legelőnek vagy növénytermesztéshez használhassák.

View this post on Instagram

A floresta tem um papel fundamental no equilíbrio do clima na Terra e, consequente, em nossas vidas. Não podemos fechar os olhos para o que está acontecendo na Amazônia. As queimadas crescentes vêm destruindo em dias o que a natureza leva anos, séculos para construir. Eu já estive lá e pude ver de perto como tudo acontece. O desmatamento na Amazônia vem acontecendo há anos e isso tem que parar!! Pela nossa saúde e pela saúde do nosso Planeta! Foto: Fogo floresta 2003 #TodospelaAmazonia #PrayforAmazonia #TogetherfortheAmazon 🌳 🌳 🌳 🌳 🌳 The forest plays a key role in balancing the Earth's climate and consequently in our lives. We cannot close our eyes to what is happening in the Amazon. The increased burnings have been destroying in days, what nature takes years, centuries to build. I've spent a lot of time there and was able to see closely how everything happens. Deforestation in the Amazon is been going on for year and this has to stop…for our health and the health of our planet! Photo: Forest Fire 2003

A post shared by Gisele Bündchen (@gisele) on

 


Aggódik hazájáért
Gisele Bündchen Brazíliában született és nőtt fel, így helyiként szólal fel az Amazonas menti esőerdők védelmében évek óta. A National Geographic klímaváltozásra figyelmeztető sorozatában, a Years of Living Dangerously-ben (Veszélyesen élt évek) is megosztotta álláspontját az esőerdők védelméről. “Az esőerdő hatalmas szolgálatot tesz nekünk” – mondta a filmben Gisele Bündchen. “Nem sétálhatunk úgy a világban, hogy nem is gondolunk arra, a szívünk mekkora munkát végez annak érdekében, hogy életben tartson minket. Pontosan ez a helyzet az esőerdővel is. Hatalmas munkát végez abban, hogy élhető legyen a bolygónk. Tenni akarok valamit, mielőtt késő lesz” -tette hozzá a szupermodell.
Az Amazonas területét a bolygónk tüdejének tartják, a Föld oxigénszkségletének 20 százalékát állítja elő, ami rendkívül fontos összetevője a klímaváltozásnak.

Mindenkit érint
Gisele Bündchen már 2016-ban, a riói olimpia előtt is buzdította az embereket, hogy figyeljenek Brazíliára és az esőerdőkre az Amazonas mentén. “Mindannyiunkat összekapcsol. Ami az Amazonasnál történik nem csak a brazilokat érinti, hanem mindenkit a világon. A népesség növekedése és a táplálékigény hatalmas nyomás alatt tartja az Amazonas vidékét. Ám észben kell tartanunk, hogy a természet erőforrásai végesek, és ha kimerítjük őket, megváltoztatjuk örökre az életet a bolygónkon” – mondta akkor Gisele Bündchen.

Forrás: People

Fotó: Getty Images