Jane Fondát letartóztatták, mert a környezetvédelemért tüntetett

2019. október 15.
Jande Fondát letartóztatták Washingtonban, mivel részt vett egy klímaváltozás elleni békés tüntetésen. A színésznőt és aktivistát bilincsben kísérték le a lépcsőkről és ültették rendőrautóba.

Tizenhat emberrel együtt tartóztatták le a 81 éves Jane Fondát, mivel egy jogtalanul tartott békés tüntetésen vett részt a washingtoni Capitoliumnál. A színészlegendát megbüntették, majd pár órával később szabadon engedték.

A színésznő azután csatlakozott a tüntetéshez, miután pár nappal előtte kifejezte, mennyire inspirálónak és mások számára is bátorítónak és követendő példának tartja a fiatalok által a klímaváltozás ellen indított mozgalmat.


Ira Arlook, a Fire Drill Fridays nevű mozgalom egyik aktivistája is megerősítette, hogy Jane Fondát letartóztatták a legutóbbi pénteki demonstrációjukon. Letartóztatása előtt azonban a színésznő még lelkesítő beszédet tartott arról, hogy a “klímaváltozás közös vészhelyzet, aminek a megoldásához mindannyiunknak, közösen kell cselekednünk”.

A mozgalomhoz, melynek feltett szándéka, hogy minden pénteken kivonuljanak a Capitolium lépcsőihez, számos hírességet, tudóst, közgazdászt és civil embert tudhat maga mellett Jane Fondán kívül is. “Minden pénteken ott leszek a Capitoliumnál, esőben vagy napsütésben. Nem állhatok tovább tétlenül, és nem hagyhatom, hogy a választott képviselőink figyelmen kívül hagyják a problémát, vagy ami még rosszabb, hagyják, hogy az ipar a profitért lerombolja a bolygónkat” – írta Jane Fonda weboldalán. A tüntetők terveik szerint minden héten más témát állítanak a középpontba a környezetvédelem területén belül.

Fotó: Getty Images