A Coldplay példát mutat környezetvédelemből

2019. november 26.
Rossz hírt jelentett be a Coldplay a rajongóinak. Az együttes legújabb albumát nem valószínű, hogy egyhamar élőben meghallgathatják, mivel addig nem akarnak turnézni, míg nem találnak rá az utazgatás és logisztika fenntartható módszerére. Természetesen a többi zenekarnak is üzennek ezzel.

Nemrég jelent meg a Coldplay új albuma Everyday Life címmel. Az együttes frontembere, Chris Martin magyarázata szerint azért nem turnéznak legújabb dalaikkal, mert azt szeretnék, hogy koncertkörútjuknak pozitív hatása legyen a környezetre.

“Az elkövetkező egy, de lehet hogy két évet azzal töltjük, hogy kidolgozzuk, hogyan lehet egy világkörüli turné nem egyszerűen fenntartható, hanem aktívan előnyös hatású a környezetre” – mondta a 42 éves énekes a BBC News-nak. “A következő koncertkörutunk a lehető legjobb lesz környezetvédelmi szempontból. Eléggé csalódottak leszünk, ha nem lesz karbonsemleges” – tette hozzá Chris Martin.


Arról is beszélt, hogy a Coldplay álma, hogy napenergiával fedezzék a show energiaszükségletét, és egyetlen darab egyszerhasználatos műanyag eszköz se bukkanjon fel a koncerteken. “Rengeteg nagy turnénk volt már. A legnehezebb része a repülés, annak kiküszöbölése adja a legnehezebb feladatot. De azon gondolkodunk, hogyan lehet megfordítani ezt, és ahelyett, hogy mi kapjunk, ezúttal mi adjunk” – mondta a frontember. A Coldplay eddig hét nagy turnét jegyez. Legutóbb 2016-17-ben koncerteztek A Head Full of Dreams címmel. Ezen a körúton 122 állomásuk volt szerte a világon.

Az új, maximálisan zöld koncertezés gondolata teljesen összhangban van az új album mondanivalójával és egyik vezető dalával, a Champion of the World-del. Chris Martin elmondása szerint a brit közszolgálati hírcsatorna, a BBC afganisztáni kertészről szóló riportja inspirálta őket, aki úgy dolgozik, hogy országát közben folyamatos háború dúlja fel. A másik BBC-riport, amely hatással volt az együttes új albumára, egy nigériai zeneszerző története volt, aki a lepra stigmájával él együtt. “A szó legjobb értelmében vett újságírás, ahogy megmutatták ennek a két hihetetlen embernek az életét és munkáját. Megerősítették bennünk, hogy közös felelősségünk az emberség” – magyarázta a Coldplay énekese.

A WWF vadvédelmi világszervezet nagy lelkesedéssel fogadta a Coldplay bejelentését. “Fantasztikus, hogy világhírű művészek egyenesen kiállnak, hogy megvédjék a bolygónkat” – nyilatkozta Gareth Redmond-King, a szervezet klímaváltozással foglalkozó területének vezetője. “Mindannyiunk felelőssége, hogy példát mutassunk a kílma- és természeti válság elleni harcban. A semmittevés nem őrzi meg a Földet a jövő generációi számára” – tette hozzá Redmond-King.

Két alkalommal azonban bemutatta a Coldplay az új albumot. Ám ahelyett, hogy hónapokig úton lettek volna, Jordániában, Ammanban álltak színpadra, egyszer napnyugtakor, egyszer pedig napkeltekor, hogy ezzel is érzékeltessék az új albumuk két oldalát. A YouTube-on ingyen meghallgatható a koncertek közvetítése.

Forrás: People
Fotó: Getty Images