Gera Marina megnyerte az első magyar Emmy-díjat

2019. november 26.
Gera Marina nyerte a legjobb színésznő díját a Nemzetközi Emmy-gálán. Ezzel megnyerte az első magyar Emmy-t is. De eleve ő volt az első magyar jelöltje a nagymúltú tévés díjnak.

A díjátadószezon következő állomása a Nemzetközi Emmy-díj volt, ahol csodálatos magyar siker született: Gera Marina kapta a legjobb színésznő díját Szász Attila Örök tél című filmjének főszerepében nyújtott alakításáért.

A Nemzetközi Emmy-díjat a gálát szervező szervezet, a NATAS nemzetközi részlege, az IATAS ítéli oda 1973 óta minden évben a legjobb, Amerikai Egyesült Államokon kívüli televíziós alkotások szereplőinek és készítőinek.


„Gratulálok Gera Marinának a kiváló díjnyertes alakításért és az alkotóknak, Köbli Norbert forgatókönyvírónak, Szász Attila rendezőnek, Nagy András operatőrnek, Lajos Tamás producernek és a stábnak! Büszke vagyok arra, hogy a hazai televíziós filmgyártás jelentős nemzetközi díjat nyert, és magyar alkotók vannak reflektorfényben egy saját történelmünket a világ számára bemutató történettel. Fontosnak tartom, hogy a televíziós formátumokat tovább erősítsük, minőségi és közönséget vonzó sikeres alkotások szülessenek. Remélem, hogy ez a rangos díj a hazai alkotók szemében emeli a tévéfilmek presztízsét és jobbnál jobb tévés témákkal fognak pályázni” – írta az MTI-nek eljuttatott közleményében Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A másik magyar jelölt, a legjobb tévé-minisorozat kategóriában a Trezor című tévéfilm, nem kapott díjat. Mindkét mű forgatókönyvét Köbli Norbert írta, és mindkettő producere Lajos Tamás.

A New York-i Hiltonban tartott díjátadón a legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia című alkotása nyert, a legjobb vígjátéknak a brazil The Last Hangover című filmet ítélte a zsűri legjobbnak, a legjobb dokumentumfilm a holland Bellingcat – Igazság egy igazság utáni világban című alkotás lett, A biztonságos kikötő című ausztrál mű a legjobb minisorozat díját nyerte el, Haluk Bilginer török művészt pedig a legjobb férfiszínészként ismerték el.

A Nemzetközi Emmy-díjat odaítélő szervezet kitüntette a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetőjét, Christiane Amanpourt, valamint díjazta az HBO-sikersorozatának, a Trónok harcának két rendezőjét, David Benioffot és D.B. Weisst is.

Forrás: MTI
Fotó: Getty Images