Taylor Swift rekordot döntött és kiállt a nőkért az AMA-gálán

2019. november 27.
Átadták az amerikai zenei díjakat, és az American Music Awards-on Taylor Swift nemcsak történelmet írt, de előadta azt a dalát is, melyben kiáll a nők és férfiak közötti kettős mérce és a szexizmus ellen.

Az énekes-dalszövegírót az idei American Music Awards gálán az évtized művészének választották, ezzel Taylor Swift átadta Michael Jackson rekordját a múltnak. A 2009-ben elhunyt ikonikus énekes 24 AMA-díjat gyűjtött be karrierje során, az énekesnő viszont most eggyel túlszárnyalta ezt. Taylor Swift tavaly Whitney Houston elé állt be a legtöbb AMA-díjat begyűjtő női előadók ranglistáján, ettől az évtől viszont minden tekintetben ő az amerikai zenei díjátadó legtöbb díjjal rendelkező előadója.

 

Taylor Swift elénekelte több népszerű slágerét is, köztük a Love Story-t, az I Knew You Were Trouble-t és a Shake It Off-ot, ám előadásának csúcspontja egyértelműen friss albumának kevésbé ismert és sikeres dala, a The Man volt. Bár a dal nem lett sláger és nem került az énekesnő top 10-es dalai közé, a rajongók mégis kitörő örömmel fogadták azok után, hogy a díjátadó előtt milyen drámák zajlottak Taylor Swift előadása körül.

Az énekesnő november közepén adott ki közleményt közösségi oldalán keresztül, melyben azzal vádolta meg Scott Borchetta zenei igazgatót és Scooter Braun üzletembert, hogy nyomást gyakorolnak rá a díjátadós előadásával és az életéről készülő Netflixes dokumentumfilmmel kapcsolatban. 

Borchetta alapította Taylor Swift korábbi lemezkiadóját, melynél az énekesnő albumai tavalyig készültek, mielőtt átment volna az Universal Music-hoz, Braun pedig idén felvásárolta a korábbi lemezcéget, Swift korábbi zenéivel együtt. A tranzakció ellen az énekesnő erőteljesen tiltakozott is. Az énekesnő állítása szerint a két férfi megtiltotta, hogy Swift előadhassa régebbi dalait a díjátadó gálán vagy használhassa a készülő dokumentumfilmben. Kivéve, ha Swift nem vesz fel újabb verziókat a dalokhoz, és ha többé nem mond semmit Borchettáról és Braunról.

“Nagyon erősen éreztem, hogy meg kell osztanom a világgal, mi történik velem, hiszen ezzel felhívhatom más művészek figyelmét is arra, hogy milyen potenciális veszélyek fenyegetik a munkájukat. Az üzenet számomra egyértelmű volt: legyél kedves, jókislány, és fogd be a szád. Vagy megbüntetünk” – mondta Taylor Swift. Ezután nem sokkal bejelentették, hogy az énekesnő bármilyen dalt előadhat, amit csak választ. Taylor Swift ruhaválasztásával is támogatta mondanivalóját. Egy sima fehér inget viselt a színpadon, mellyel valószínűleg a börtönök kötelező egyenruhájára utalt. Az ingre korábbi hat albumának címeit varrták.

Köszönőbeszédében is kiemelte az egyenlő bánásmód fontosságát. Megköszönte az előtte járó művészeknek a jó példát, melyekből erőt merített a harcához és rajongóinak a támogatást. 

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images