Testsemlegesség vagy pozitív testkép: hogyan gondolkodjunk magunkról?

2019. november 06.
A pozitív testkép gondolkodásmódja úgy fest, a múlté. Az amerikai hírességek már a testsemegesség felé kacsintgatnak, Taylor Swifttel és Jameela Jamillal az élen. Mi a különbség a kettő között? Jobb az egyik a másiknál?

Nemrég egy interjúban Taylor Swift arról beszélt, hogy többé nem próbálja a testpozitív nézetet népszerűsíteni. “Jameela Jamil nyomán a testsemleges gondolkodásmód híve lettem. Ez röviden annyit tesz, hogy például ülök itt, és nem gondolok arra, hogy néz ki a testem” – szemléltette az énekesnő, mi a testsemlegesség lényege.

Mi a baj a pozitív testképpel?
A pozitív testkép mozgalma arra ösztökélte a nőket, hogy ünnepeljék a testüket. Ám az emberek sokféleképpen értelmezték ezt. Voltak, akik úgy gondolták, hogy a test ünneplése egyenlő a ruhátlansággal.

Sokan rámutattak arra a kettős mércére, amivel a társadalom szépségideálján kívül esőket kirekesztették ebből például a közösségi oldalak. Mások szerint pedig a pozitív testkép csupán egy marketingfogás, mellyel még több terméket akarnak eladni a nőknek.

Fordul a kocka
A testsemleges gondolkodásmód szerint viszont egyáltalán nem kell kommentálni a nők testét. Ahelyett tehát, hogy azt mondjuk: “Szeretem, ahogy kinézek, nem számít, ki mit gondol”, inkább úgy nyilaktozunk magunkról: “Szeretem, amit gondolok, és kit érdekel, hogy nézek ki?” Ennek a gondolkodásmódnak lett az egyik legnagyobb szószólója Jameela Jamil színésznő, aki Instagram oldalán is erre a logikára próbálja rávezetni az embereket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Don’t even fucking think it. ❤️

Jameela Jamil (@jameelajamilofficial) által megosztott bejegyzés,


Természetesen nem ő az első, aki arra ösztökéli a nőket, hogy szabaduljanak meg az elvárásoktól és nyomástól. Ám a kilencvenes évek feministái még nem rendelkeztek közösségi oldalakkal és többmilliós követőtáborral, így a testsemleges gondolkodásmódnak a 21. századig kellett várnia, hogy berobbanjon a köztudatba. 


Fotó: Getty Images, Unsplash