103 éves korában elhunyt Kirk Douglas, Hollywood aranykorának utolsó legendája

2020. február 06.
Elhunyt Kirk Douglas, Hollywood aranykorának utolsó legendája, Michael Douglas édesapja. A színész 103 éves volt.

A hírt fia, Michael Douglas jelentette be  Instagramon. „A világ számára egy legenda volt, a mozi aranykorának egyik legnagyobb színésze, emberséges volt, az igazság elkötelezett híve, aki példa volt mindannyiunknak (…) Nekem és testvéreimnek – Joelnek és Peternek – viszont egyszerűen az apánk volt” – írta posztjában.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on Feb 5, 2020 at 3:33pm PST

Kirk Douglas, azaz eredeti nevén Issur Danielovitch Demsky 1916. december 9-én született New Yorkban, Amerikába emigrált, szegény orosz zsidók gyermekeként. Színpadi pályafutása az 1930-as években indult, akkor változtatta a nevét Kirk Douglasre.

A második világháborúban bevonult a haditengerészethez, majd 1945-ben visszatért a színpadra és a következő években el is kezdődött filmes karrierje. 1949-ben A bajnok című film hozta meg számára a nagy az áttörést: Douglas a kőkemény bokszoló szerepéért Oscar jelölést is kapott a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

Kirk-Douglas-a-bajnok

A bajnok sikere után aztán egyre jelentősebb szerepeket kapott. 1956-ban A nap szerelmese című életrajzi filmben Vincent Van Goghot alakította, amiért ismét Oscarra jelölték, ám az igazi sztárszerep a Spartacus volt 1960-ban, Stanley Kubrick rendezésében.

Spartacus-Kirk-Douglas

A Spartacus után már kevesebb jelentős film jutott neki, bár még a nyolcvanas években is feltűnt néhány emlékezetesebb alkotásban (Végső visszaszámlálás, Oscar). Utolsó filmszerepe az Empire State Building Murderers című tévéfilmben volt 2008-ban.

A színész és második felesége Anne Buydens 1954 óta voltak házasok, 66 évet töltöttek együtt és két gyerekük született: Peter és Eric. Leghíresebb fia, Michael még az előző házasságából született, Diana Dilltől.

A színész egyik utolsó megjelenése a filmszakma elitjének körében 2017-ben volt, amikor részt vett a Golden Globe-gálán menye, Catherine Zeta-Jones oldalán, akivel együtt adtak át egy díjat.

kirk-douglas-golden-globe

 

Fotó: Getty Images