Javul a helyzet Hollywoodban: egyre több a női rendező

2020. január 04.
Egy friss összegzésből kiderült, hogy tizenhárom év után 2019 volt az első olyan év, hogy emelkedett a női rendezők száma Hollywoodban. Ez optimizmusra ad okot, ám a helyzet még mindig nem túl rózsás.

Még hosszú út áll Hollywood előtt, mire a női rendezők is elfoglalhatják méltó helyüket a férfiak mellett, ám a számok végre optimizmusra adnak okot. Az USC Annenberg’s Inclusion Initiative kommunikációs és újságíró iskola idei összegzéséből az derült ki, hogy a legnagyobb bevételt hozó filmek között idén végre nőtt a nők által jegyzett alkotások száma, több mint tíz év után először.


A Dr. Stacy L. Smith által készített tanulmány azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a nők helyzetét a rassz, a nem és az életkor Hollywoodban. Az adatokból kiderült, hogy egyre nagyobb a hajlandóság a nők által rendezett filmek támogatására, ám a számok még mindig nem túl szépek. A tanulmány rámutat arra is, hogy nincs alapja azoknak az érveknek, melyek szerint a nők kevésbé alkalmasak a filmrendezésre, nincs meg hozzá a képzettségük. A férfiak által rendezett sikerfilmek általában 54 pontot értek el a 100-ból a kritikusok szerint, míg a nők által rendezett filmek 55-öt.

Számok a sikerfilmek mögött
Idén olyan sikerfilmeket rendeztek nők, mint A Wall Street pillangói (Hustlers), melyet Lorene Scafaria jegyez, a Melina Matsoukas által rendezett Queen and Slim vagy Lulu Wang The Farewell-je. Greta Gerwig Kisasszonyok adaptációja pedig még most került csak a mozikba. Bár több ilyen filmet is fel tudunk sorolni, mégis a 100 legnagyobb bevételt hozó filmből csupán tizenkettő mellett áll női rendező neve. Ez azonban 6 százalékos emelkedés az előző évhez képest, a 2018-as 4,5 százalékos arányról nem is beszélve. A tanulmány szerzői külön kiemelték, hogy a 12 női rendezőből csupán négyen voltak színesbőrűek, ami szintén komoly probléma a Hollywoodi álomgyárban. Ha a 2017 és 2019 közötti periódust nézzük, szintén nem túl derűs a helyzet a nők számára a filmiparban. Az ebben az időszakban készített 1300 legnagyobb bevételt hozó filmnek csupán 3,9 százalékát rendezhette nő, színesbőrű nő pedig csupán ezen filmek 1 százalékát.

Nagy filmek és női rendezők
Az arány javításában kulcsfontosságú lenne, hogy a filmcégek úgy döntsenek, a nőknek is joga van elmesélni történeteiket. A tanulmány szerzője több olyan vállalatra is hozott példát, melyeknél különös figyelmet fordítottak az elmúlt években arra, hogy a női rendezők is zöld utat kapjanak. A legnagyobb filmcégek közül a Universal filmjeinek 26 százalékát rendezhette nő 2019-ben, miközben a Paramount Pictures-nél egyetlen nő által rendezett film sem készült tavaly. “2020 fantasztikus év lesz a női rendezőknek” – mondta a tanulmány szerzője a Variety magazinnak. “Ez fontos, mert végre nemcsak a kicsi független filmek rendezőjeként láthatunk nőket, hanem akciófilmeket is rendezhetnek. A fejlődés akkor jön el, ha a nőknek is megadják a lehetőséget, hogy a kamera mögé állhassanak” – tette hozzá Smith.

Keserédes eredmények
A tanulmány eredményei biztatóak, ám vegyül némi üröm az örömbe. Egyrészről erőteljes fejlődés olvasható ki a sorokból, a nők egyre több lehetőséget kapnak, hogy elmondhassák a saját történeteiket, ám érezhető Hollywood régi bútordarabjainak ellenállása. A Weinstein-ügy és a #MeToo mozgalom különösen a hátrányos megkülönböztetés, a rasszizmus és a kisebbségek ügyét lendítette előre az amerikai filmiparban. Az új évtized Dr. Smith, a tanulmány szerzője szerint remélhetőleg meghozza a nők számára az egyenlő lehetőségeket a filmkészítésre, és nem hallgattatják el a női rendezőket még azelőtt, hogy megtalálhatnák a hangjukat.

Forrás: Vice
Fotó: Getty Images, Unsplash