6 híres férfi, aki feministának vallja magát

2020. augusztus 26.
Gloria Steinem, Simone de Beauvoir, Malala Yousafzai és Emma Watson – csak néhány név a leghíresebb feministák közül, akik fáradhatatlanul harcoltak és harcolnak a nemek közötti egyenlőségért az elmúlt évszázadok, évtizedek során. Ám nem csak a nők között találunk olyan neveket, akik kiállnak a nők ügyéért. Számos híres férfi is szólalt már fel a feminizmus nevében Andy Murray teniszezőtől Harry hercegen át John Legendig.

A nők oktatásának, a gyermekvállalás szabadságának, az anyagi függetlenség megteremtésének ügye és a nők elnyomásának felszámolása mind szerepel a feminista mozgalom zászlaján, és az ezekért harcoló nők generációkat inspirálnak arra, hogy kiálljanak a nők jogaiért. Nagyon fontos azonban az is, hogy a férfi feministák felszólalnak a fizetési szakadék, a munkahelyi egyenlőtlenségek ellen. Ahogy Harry herceg is felhívta rá a figyelmet egy 2013-as eseményen, „ez nem csak a nőkről szól. Nekünk, férfiaknak is fel kell ismernünk a szerepünket benne. A valódi férfiak méltósággal viselkednek a nőkkel, és megadják nekik azt a tiszteletet, amit érdemelnek.” Szerencsére nem Harry az egyetlen feminista a híres férfiak között.

Andy Murray teniszbajnok

„Feminista lennék?” – tette fel a kérdést Andy Murray egy 2014-es cikkben, melyet a L’Equipe című sportlapban jelentetett meg női edzője, Amélie Mauresmo védelmében, akit szexista kommentekkel illettek. „Ha feministának lenni azt jelenti, hogy azért harcolunk, hogy a nőket egyenrangúan bírálják el a férfiakkal, akkor azt gondolom, az vagyok én is.”

Tom Hardy

A Sötét lovag – Felemelkedés színésze egy 2015-ös interjúban beszélt az erős női szerepekről Hollywoodban. „Felismertem az erős nők hatását az életemre. Úgy gondoljuk, hogy a nők megfelelően jelennek meg a mozivásznon, filmekben, tévében és a színházban napjainkban? Vagy úgy gondoljuk, hogy jobbat érdemelnek, a barátnő és feleség, vagy szerető szerepénél? Mert én ez utóbbit unom.”

Harry herceg

Többek között a 2013-as Chime for Change koncerten is szót emelt a női egyenjogúságért. „Tudjuk, hogyha a nőket erősítjük, mérhetetlenül sokat javul mindenkinek az élete körülöttük – a családoké, a közösségeké és az országoké – mondta Sussex hercege. – Ez nem csak a nőkről szól, szükség van rá, hogy a férfiak is felismerjék a szerepüket. A valódi férfiak méltósággal közelítenek a nőkhöz és megadják nekik a tiszteletet, ami jár.”

Olvastad már?

Will Smith

„Ha van egy kislányod, akkor azt akarod megtanítani neki, hogyan uralkodsz fölötte?” – tette fel a kérdést Will Smith egy 2014-es interjúban, amikor arról kérdezték, hogyan neveli lányát, Willow-t. „Ha azt tanítom meg neki, hogy én döntöm el, megérintheti-e a haját, akkor felnőttként engem helyettesít be más férfival. Nem vágathatja le a haját, ha azt mondják neki, pedig ez az ő haja. Ő dönt a teste fölött. Tehát ha kikerül a nagyvilágba, azzal a tudattal teszi, hogy ő irányítja, mi történik vele. Megszokta, hogy meghozhatja ezeket a döntéseket. Arra törekszünk, hogy ezt tanulja meg, míg fel nem nő.”

Daniel Craig

2011-ben, a nemzetközi nőnap alkalmából Daniel Craig és Judi Dench egy kétperces kisfilmet készített a nemi egyenlőségről. A filmben Craig azt mondja, „a nők végzik a munka kétharmadát a világban, mégis csak a fizetések 10 százalékát kapják ezért, és csupán a világ tulajdonának 1 százalékát birtokolják. Egyenlőek vagyunk? Amíg a válasz igen nem lesz, addig nem szabad felhagyni a kérdezéssel.”

John Legend

John Legend ugyanazon a 2013-as eseményen szólalt fel, mint Harry herceg. „Minden férfinak feministának kellene lennie – mondta az énekes. –Ha a férfiak törődnének a nők jogaival, a világ egy jobb hely lenne. Sokkal jobban járunk, ha a nőké a hatalom – jobb társadalomhoz vezet.”

Olvass tovább!

Forrás: Independent
Fotó: Getty Images