25 férfi álnéven alkotó nő műveit először adják ki eredeti néven

2020. augusztus 23.
Ingyen letölthető 25 ikonikus könyv, melyet korábban csak férfi néven adhattak ki női szerzőik. Most először került a szerző valódi neve a könyvek borítójára.

A történelem során rengeteg női írónak kellett férfi szerzői nevet választania, hogy kiadhassa könyveit vagy komolyan vegyék alkotásait. Még olyan korszakalkotó íróknak is ehhez a módszerhez kellett folyamodniuk karrierjük bizonyos pontján, mint a Brontë-nővérek vagy Louisa May Alcott. A Women’s Prize for Fiction fennállásának 25. évfordulóján most kiadott 25 ikonikus könyvet, amelyeknek borítóján most először áll a szerző eredeti neve. A könyvek ráadásul ingyen letölthetők.

A Reclaim Her Name projekten belül újra kiadták például Mary Ann Evans (férfi írói nevén George Eliot) Middlemarch című könyvét is, hogy „így tisztelegjenek a női szerzők előtt, és mekapják azt az elismerést, amelyet megérdemelnek”. Evans regénye nyolc részben jelent meg 1871-72. között, és sosem adták ki korábban az írónő eredeti nevével, jelölték viszont minden idők legjobb brit regényének. 

De a huszonöt publikált könyv között van Ann Petry (Arnold Petri) Marie of the Cabin Club című regénye is. Az írónő volt az első olyan afroamerikai szerző, aki elérte a bűvös 1 millió eladott példányt. 

„Úgy vélem, még mindig van egy olyan érzés az emberekben, hogy a férfiak művei univerzálisak, a nők művei pedig a nőknek szólnak – mondta Kate Mosse, a Women’s Prize for Fiction társalapítója. – Az olyan országokban, ahol a nőknek azt sem engedték, hogy olvassanak vagy írjanak, nemhogy publikáljanak, értelemszerűen nem adhatták ki a műveiket női néven. Illegális volt.”

„Ez a diszkrimináció és előítélet még ma is érződik, a nők kevésbé láthatóak az irodalomban. Minden írónak megvan a joga hozzá, hogy úgy publikálja műveit, ahogy szeretné” – tette hozzá Mosse. 

Mind a huszonöt könyv letölthető e-könyv formátumban, így remélhetőleg minél többen elolvassák az inspiráló műveket, amelyeknek női alkotók álmodtak új borítóképeket. A letölthető könyvek teljes listája itt található.

Olvastad már?

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Women’s Prize for Fiction